Ελληνογερμανικό Δίκτυο "Περιφέρειες, Δήμοι, Άνθρωποι"

Αποστολή Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Μανώλη Γραφάκου στο Μόναχο και Schwandorf (Σβάντορφ) με επίκεντρο τις εφαρμογές της κυκλικής οικονομίας

09.06.2022 Με πρωτοβουλία της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Μανώλη Γραφάκου στο Μόναχο και στη Διεθνή Έκθεση IFAT 2022 και στο Schwandorf (Σβάντορφ). Στο επίκεντρο των συναντήσεων βρέθηκαν η διαχείριση απορριμμάτων και τα πολλαπλά ζητήματα της κυκλικής οικονομίας.


  • 09.06.2022

Ο Έλληνας Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Μανώλης Γραφάκος συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Θηβαίων κ. Γ. Αναστασίου και τον Πρόεδρο ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μ. Γεράνη, επισκέφτηκαν την παγκοσμίως κορυφαία εμπορική έκθεση για τεχνολογίες περιβάλλοντος IFAT, όπου είχαν μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες συναντήσεις.

Κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Προστασίας των Καταναλωτών της Βαυαρίας  συζητήθηκε η πολιτική που εφαρμόζεται για τη διαχείριση απορριμμάτων στη Βαυαρία, που βασίζεται στο τρίπτυχο μείωση του όγκου, ανακύκλωση, καύση. Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκαν στοχευμένες συναντήσεις με τον επικεφαλής τoυ φορέα διαχείρισης απορριμμάτων της πόλης Bergisch Gladbach κ. D. Zenz, με εκπροσώπους της εταιρείας διαχείρισης απορριμμάτων PreZero, η οποία εφαρμόζει ολοκληρωμένες λύσεις για την ανακύκλωση των απορριμμάτων. Ακόμη  o κ. Γραφάκος συναντήθηκε με τον κ. J. Grimm από την εταιρεία Michaelis GmbH, η οποία διαθέτει την τεχνολογία για τη λειτουργία αρθρωτών (modular) μονάδων. Λόγω της ευελιξίας που παρέχουν κατά τον σχεδιασμό σε συνάρτηση με το ελάχιστο περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα οι μονάδες αυτές προκρίνονται για την εγκατάστασή τους σε νησιωτικά συμπλέγματα και απομακρυσμένες περιοχές. Επίσης ο κ. Γραφάκος επισκέφτηκε το περίπτερο της  γερμανικής εταιρείας HTCycle με αντικείμενο τη διαχείριση και αξιοποίηση λυματολάσπης και συζήτησε με τον Έλληνα εκπρόσωπο της  επιχείρησης  κ. Κ. Σαμαντά, για το πλαίσιο και τις δυνατότητες της διαχείρισης λυμάτων στην Ελλάδα και ο ΓΓ υπέδειξε τους αρμοδίους ΕΔΕΥΑ στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο κ. Γραφάκος και τα μέλη της αποστολής έτυχαν θερμής υποδοχής από τον Έπαρχο του Schwandorf, κο. Τομας Έμπελινγκ, (Thomas Ebeling) μιας εύρωστης περιοχής της Βαυαρίας, η οποία διαθέτει μία πρότυπη μονάδα θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων από τις 14 που λειτουργούν στη Βαυαρία, προκειμένου να ενημερωθούν για θέματα λειτουργίας, περιβαλλοντικών παραμέτρων και κατασκευής ανάλογων μονάδων στην Ελλάδα. Στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκε η ελληνογερμανική συνεργασία ως προς τη βελτιστοποίηση και εξεύρεση καινοτόμων λύσεων στη διαχείριση απορριμμάτων. Η πρωτοβουλία της ΕΓΣ για την υλοποίηση ενός πιλοτικού έργου θερμικής αξιοποίησης απορριμμάτων σε κάποιον ελληνικό δήμο και δη στις νησιωτικές περιοχές, έτυχε πολύ θετικής ανταπόκρισης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.grde.eu/press

  Facebook Post