Ελληνογερμανικό Δίκτυο "Περιφέρειες, Δήμοι, Άνθρωποι"

Αποστολή του Δήμου Χίου στο St. Ingbert

23.08.2022 To Δήμο St. Ingbert στο Σάαρλαντ επισκέφτηκε αποστολή του Δήμου Χίου στο πλαίσιο της ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο Δήμων. Θέματα περιβάλλοντος, τουρισμού και πυροπροστασίας στο προσκήνιο.


  • 23.08.2022

Η αποστολή του Δήμου Χίου αποτελούνταν από τον Ιωάννη Ξενάκη, Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και Μαστιχοχωρίων, τον Κωνσταντίνο Βεργίνα, Αντιδήμαρχο Απασχόλησης, Ναυτιλίας και Τουρισμού και του Τμήματος Φυσικών Πόρων, Ενέργειας & Βιομηχανίας και την Ευγενία Βούλικα, Προϊσταμένη Δημοσίων Σχέσεων κ Επικοινωνίας Δημου Χίου. H επίσκεψη πραγματοποιήθηκε έπειτα από την προηγούμενη επίσκεψη του Δήμου St. Ingbert στο νησί της Χίου το Σεπτέμβριο του 2020 με την υποστήριξη της ΕΓΣ.

Στις συζητήσεις τους οι εκπρόσωποι των δύο Δήμων εντόπισαν πολλά κοινά σημεία επαφής. Ειδικότερα, επικεντρώθηκαν στον τρόπο δημιουργίας μιας βιόσφαιρας που συνδυάζει την αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου, του  φυσικού περιβάλλοντος αλλά και της βιομηχανίας. Το παράδειγμα του St. Ingbert και η επίσκεψη στη βιόσφαιρα του Bliesgau εντυπωσίασε την ελληνική πλευρά ή οποία δήλωσε την πρόθεση της να ξεκινήσει μελέτη για τη δημιουργία κάτι ανάλογου και στη Χίο με στόχο την ένταξη ολόκληρου του νησιού σε βιόσφαιρα συνδυάζοντας το πράσινο, τα Mαστιχοχώρια, τα ιαματικά λουτρά αλλά και των παραγωγικών τομέων του νησιού. Ακόμη, συζητήθηκαν οι τρόποι αξιοποίησης της βιόσφαιρας για τουριστικούς λόγους για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως ο πεζοπορικός και ο ποδηλατικός τουρισμός και οι καλές πρακτικές για την ενημέρωση των πολιτών.

Οι εκπρόσωποι του Δήμου Χίου είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το κέντρο αξιοποίησης, διαλογής και ζύγισης απορριμμάτων, τη μονάδα κοπής και αξιοποίησης ξύλου, τη μονάδα κομποστοποίησης του Δήμου και να ενημερωθούν για το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων  του δήμου St. Ingbert.

Ιδιαίτερη σημασία είχε η συζήτηση για τη συνεργασία των δύο δήμων για την αντιμετώπιση των δασοπυρκαγιών. Ο εν λόγω τομέας αποκτά τα τελευταία χρόνια και λόγω της κλιματικής αλλαγής όλο και περισσότερο ενδιαφέρον για τη Γερμανία. Η ελληνική πλευρά διαθέτει πλούσια εμπειρία και τεχνογνωσία την οποία θέτει στην διάθεση του γερμανικού δήμου, ενώ η γερμανική πλευρά διαθέτει τον απαραίτητο και σύγχρονο εξοπλισμό και δυνατές εθελοντικές δυνάμεις. Ο συνδυασμός αυτός με κοινές ασκήσεις κι εκπαιδεύσεις σίγουρα θα ενισχύσει αποτελεσματικά τις προσπάθειες των δύο δήμων στην καταπολέμηση των δασοπυρκαγιών.

Επίσης, ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση από πλευράς  St. Ingbert  της χρήσης των των μέσων κοινωνικής δικτύωσης  για την προώθηση του έργου του Δήμου και την επικοινωνία με τους πολίτες. Καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης  την ελληνική αποστολή συνόδευαν ο Δήμαρχος  St. Ingbert  κ. Ulli Meyer και ο κ. Oliver Stolz, Γενικός Δ/ντης Κεντρικής Διοίκησης του Δήμου.

Οι εκπρόσωποι των δύο Δήμων θα συνεχίσουν δυναμικά τη συνεργασία τους με αμοιβαίες επισκέψεις και ανάπτυξη κοινών δράσεων. Η επόμενη κοινή δράση θα είναι η αποστολή προσωπικού του Δήμου St. Ingbert στη Χίο, μέσω προγράμματος Erasmus+ με στόχο την εμβάθυνση της συνεργασίας και στο επόμενο έτος προγραμματίζεται και επίσκεψη δημοτών από τη Γερμανία στο νησί της Χίου.

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση θα στηρίξει το έργο των δύο Δήμων με όλες της τις δυνάμεις συμβάλλοντας στην καλύτερη δυνατή συνεργασία τους. Για την ΕΓΣ η συγκεκριμένη συνεργασία έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα διότι δημιουργήθηκε μέσα από το δίκτυό της.

  Facebook Post