Ελληνογερμανικό Δίκτυο "Περιφέρειες, Δήμοι, Άνθρωποι"

Η ΕΓΣ και οι Τεχνικές Σχολές του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Κρήτης ενισχύουν τον θεσμό της εξειδίκευσης τεχνιτών

22.11.2022 Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα σεμιναρίων Ξηράς Δόμησης-Aνακαίνισης από τις ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές ΚΕΚ του Επιμελητηρίου Ηρακλείου με πιστοποίηση γερμανικών φορέων και τη συνεργασία της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.


  • 22.11.2022

Στο πλαίσιο εξειδίκευσης τεχνιτών και μετά την επιτυχή εισαγωγή και πλέον λειτουργία προγράμματος κατάρτισης ηλεκτροσυγκολλητών, η Ελληνογερμανική Συνέλευση σε συνεργασία με τις Τεχνικές Σχολές του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Κρήτης προχώρησαν σε έναν δεύτερο τομέα εξειδίκευσης που αφορά την ανακαίνιση κτιρίων και συγκεκριμένα στον χώρο της Ξηράς Δόμησης.

Οι Τεχνικές Σχολές του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Κρήτης είναι από τις κορυφαίες σχολές στην κατάρτιση τεχνιτών με συνεργασίες αντίστοιχων φορέων στην Ευρώπη. Μια ιδιαίτερη συνεργασία αποτελεί εκείνη, μέσου του δικτύου της ΕΓΣ, με γερμανικούς φορείς που εκπαιδεύουν τους τεχνίτες τους με το σύστημα Dual-VET, η οποία βασίζεται στην μεταφορά στοχευμένης και εξειδικευμένης γνώσης και πρακτική σε συνεργασία με τις εταιρίες. Η επιλογή των ειδικοτήτων γίνεται μετά από έρευνα και με προτεραιότητα τις ανάγκες της τοπικής εργασιακής αγοράς. Στόχος είναι η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας δίνοντας στους ήδη πολύ καλούς ντόπιους τεχνίτες τα εφόδια να αναβαθμίσουν ποιοτικά την δουλειά τους ώστε καθιστώντας τους αφενός ικανούς να αναλάβουν οποιαδήποτε εργασία τους προταθεί, αφετέρου δε τους δίνει μια προστασία απέναντι στην ανελέητη “εισβολή” ανειδίκευτων τεχνιτών που αλλοιώνουν και υποβαθμίζουν την ειδικότητα. Γερμανικές και άλλες εταιρίες που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα έχουν την δυνατότητα να απασχολήσουν ντόπιους τεχνίτες, οι οποίοι πληρούν πλέον τις προϋποθέσεις τεχνικής εξειδίκευσης.

Η προσπάθεια ξεκίνησε, μέσα από το δίκτυο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, η οποία ανέλαβε την  αναζήτηση  των κορυφαίων γερμανικών φορέων από τη Γερμανία στον τομέα της Ξηράς Δόμησης, καθώς επίσης  την οργάνωση και την δικτύωση με τις Τεχνικές Σχολές του Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Ακολούθησαν  διερευνητικές επισκέψεις, τόσο στην Κρήτη όσο και στις εγκαταστάσεις των γερμανικών φορέων, προκειμένου να μπορέσει να οργανωθεί το πρόγραμμα των εκπαιδεύσεων. Από γερμανικής πλευράς οι εταίρου έργου είναι ο Ομοσπονδιακός Σύνδεσμος Χρώματος, Διαμόρφωσης και Προστασίας Κτιρίων και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Φρανκφούρτης.

Το πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα Ξηράς Δόμησης ξεκίνησε να υλοποιείται από τις Τεχνικές Σχολές του Επιμελητηρίου Ηρακλείου τον Μάιο του 2022. Απευθύνθηκε κυρίως σε τεχνίτες με αντίστοιχη εμπειρία στον κλάδο, οι οποίοι επιθυμούν να λάβουν εξειδικευμένες γνώσεις, αλλά και να γνωρίσουν νέες μεθόδους και μεθοδολογίες σε νέα και καινοτόμα προϊόντα. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε τρεις ενότητες των 40 ωρών η κάθε μια (συνολικά 120 ώρες) και ολοκληρώθηκε μετά από γραπτές, πρακτικές και προφορικές εξετάσεις. Η καινοτομία του εν λόγω προγράμματος έγκειται στον τρόπο διδασκαλίας, κατά τον οποίον οι τεχνίτες εκπαιδεύθηκαν να αναζητούν και να αξιοποιούν τα τεχνικά φυλλάδια και τις οδηγίες των κατασκευαστών. Η δυναμική αυτή διαδικασία καθιστά τους τεχνίτες να είναι πάντα ενήμεροι στον εν λόγω κλάδο.

Οι πρώτοι εννέα καταρτιζόμενοι ολοκλήρωσαν τις τρεις απαραίτητες ενότητες και με επιτυχή γραπτή, πρακτική και προφορική εξέταση έλαβαν τα πιστοποιητικά σε μια τελετή απονομής η οποία πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου. Την ύψιστη σημασία εξειδίκευσης τεχνιτών τόνισε τόσο ο Γενικός Διευθυντής του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου, κύριος Μπούκστεγκ όσο και ο Γενικός Διευθυντής του Επιμελητηρίου Φρανκφούρτης, κύριος Δρ. Ρις, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Κρήτη για τον συγκεκριμένο λόγο

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα τις προσπάθειες και την περαιτέρω διεύρυνση των τεχνικών επαγγελμάτων μέσα από το δίκτυό της, προωθώντας μια  κουλτούρα συνεργασίας με στόχο την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης.

  Facebook Post