Ελληνογερμανικό Δίκτυο "Περιφέρειες, Δήμοι, Άνθρωποι"

Η πόλη του Dessau-Roßlau συναντά το Μεσολόγγι με αφορμή την ιστορία και τον πολιτισμό

06.12.2022 Προωθώντας μεταξύ άλλων και την πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των τοπικών κοινωνιών Ελλάδας-Γερμανίας η Ελληνογερμανική Συνέλευση φέρνει κοντά τους Δήμους Μεσολογγίου και Dessau-Roßlau. Με αφετηρία την ιστορία τίθεται η αξία της διεκδίκησης της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης για τις κοινωνίες του σήμερα στο προσκήνιο.


  • 06.12.2022
Artist in Residence, Copyright „Stadt Dessau-Roßlau, Kuhnt'
Artist in Residence, Copyright „Stadt Dessau-Roßlau, Kuhnt'
  • Artist in Residence, Copyright „Stadt Dessau-Roßlau, Kuhnt'

Με αφορμή τη 200η επέτειο από την  κήρυξη του Αγώνα των Ελλήνων για εθνική ανεξαρτησία το 2021, η πόλη του Μεσολογγίου, η «Ιερή Πόλη» του ελληνικού αγώνα συνομιλεί με το δήμο Dessau-Roßlau, γενέτειρα πόλη του φιλέλληνα ποιητή Wilhelm Müller και του Bauhaus, για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης.

Η διασύνδεση των δύο πόλεων πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, η οποία ενεργεί ως δίαυλος  των τοπικών αυτοδιοικήσεων Ελλάδας και Γερμανίας. Καθοριστικός παράγοντας για την επιλογή της πόλης του Dessau-Roßlau αποτελεί το γεγονός ότι πριν από 200 χρόνια ο ποιητής Wilhelm Müller, (1794-1827),  ήταν ένας από τους πιο γνωστούς φιλέλληνες και υποστηρικτές του ελληνικού αγώνα για ανεξαρτησία. Στην Ελλάδα, ο Wilhelm Müller συγκαταλέγεται ιστορικά στις εξέχουσες μορφές που απαρτίζουν το ιστορικό ρεύμα των “Φιλελλήνων”.

Με τον συντονισμό των Φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης των δύο πόλεων και τη συνδρομή της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης θα πραγματοποιηθούν δύο δράσεις στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο Δήμων. Μέσω του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Μεσολογγίου Artist in Residence θα φιλοξενηθεί η καλλιτέχνιδα/φωτογράφος Zerina Kaps από το Dessau-Roßlau στην πόλη του Μεσολογγίου για χρονικό διάστημα δύο-τριών μηνών με σκοπό τη δημιουργία ενός έργου τέχνης με θέμα την Ελευθερία στην σύγχρονη εποχή, το οποίο θα παραμείνει στην πόλη του Μεσολογγίου. Η καλλιτέχνιδα σε συνεργασία με το Δήμο Μεσολογγίου θα πραγματοποιήσει έκθεση με την οποία θα παρουσιάσει το έργο της στο κοινό. Η Γερμανίδα καλλιτέχνης επιλέχθηκε έπειτα από διαγωνισμό που διεξήγαγε ο Δήμος του Dessau-Roßlau, στον οποίο συμμετείχαν συνολικά  πέντε καλλιτέχνες. Εν συνεχεία, θα πραγματοποιηθεί έκθεση στο Μεσολόγγι, με χρονικό ορίζοντα το 2023, με τίτλο «Από τον Φιλέλληνα Wilhelm Müller (1794 -1827) στην Ειρηνική Επανάσταση του 1989», στην οποία θα παρουσιαστούν τα κομβικά σημεία της ιστορίας για τη διεκδίκηση της ανεξαρτησίας, της αυτοδιάθεσης και την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στο Dessau-Roßlau.

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση με στόχο την ενίσχυση των ευρωπαϊκών αξιών θα συνεχίζει να υποστηρίζει παρόμοιες δράσεις που ενισχύουν την πολιτιστική συνεργασία και την εμβάθυνση της ιστορικής μνήμης σε τοπικό επίπεδο.

  Facebook Post