Ελληνογερμανικό Δίκτυο "Περιφέρειες, Δήμοι, Άνθρωποι"

Νέα πνοή στην Ελληνογερμανική Συνέλευση και νέες θεματικές συνεργασίας

22.02.2023 Με εποικοδομητικές συναντήσεις με παράγοντες της ελληνικής πολιτικής σκηνής και της τοπικής αυτοδιοίκησης ολοκλήρωσε την πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα ο Ζέρεν Μπάρτολ (Sören Bartol) ως νέος Εντεταλμένος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας για την Ελληνογερμανική Συνέλευση και Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός του Υπουργείου Στέγασης, Αστικής Ανάπτυξης και Δόμησης.


  • 22.02.2023

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου και τα μέλη της ΚΕΔΕ επιβεβαιώθηκε η ισχυρή θέληση και των δύο μερών για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κεντρικών ενώσεων Δήμων των δύο χωρών και την προώθηση θεματικών συνεργασιών. Ο Ζέρεν Μπάρτολ υπογράμμισε πως επιδίωξή του είναι να δώσει νέα ώθηση στη συνεργασία Ελλάδας και Γερμανίας στο πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σημείωσε ότι το χαρτοφυλάκιο του νεοσύστατου υπουργείου Αστικής Ανάπτυξης και Στέγασης (BMWSB), στο οποίο υπηρετεί, έχει άμεση συνάφεια με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Γερμανία και μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση των αυτοδιοικητικών συνεργασιών μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Τα θέματα της ενέργειας, της κοινωνικής κατοικίας, της βιώσιμης κινητικότητας και ανάπτυξης και της κλιματικής αλλαγής θα αποτελέσουν νέα πεδία για συνεργασία.  Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε η διεξαγωγή της ετήσιας συνδιάσκεψης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στην Αθήνα μετά το πέρας των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ελλάδα.

Εν συνεχεία ο κ. Ζέρεν Μπάρτολ συναντήθηκε με το Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα είχε την ευκαιρία να συζητήσει με το Δήμαρχο της πόλης της Αθήνας σχετικά με την επερχόμενη διεξαγωγή της ετήσιας συνδιάσκεψης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στην Αθήνα αλλά και την επέκταση των θεματικών συνεργασιών του Δήμου μέσα από το δίκτυο της ΕΓΣ. Στο πλαίσιο των συναντήσεων του ο κ. Μπάρτολ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί  με τους εκπροσώπους όλων των γερμανικών πολιτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα, με τους οποίους συζήτησε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί η διαρκής σύνδεση της πολιτικής με την κοινωνία των πολιτών.

Τo μείζον κοινωνικό ζήτημα του κόστους στέγασης και τις πολιτικές λύσεις που προκρίνονται σήμερα στη Γερμανία για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης ανέλυσε ο Εντεταλμένος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, στην εκδήλωση «Δημοκρατία και κοινωνική συνοχή: Ο ρόλος της κοινωνικής στεγαστικής πολιτικής» του ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ (Friedrich Ebert). Το μοντέλο των οικοδομικών συνεταιρισμών και η μεταφορά του οικιστικού κεφαλαίου από τους ιδιώτες σε δημόσια χέρια είναι προτεραιότητα στη Γερμανία με την τοπική αυτοδιοίκηση να καλείται να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην προσφορά  βιώσιμων λύσεων με μακροχρόνιο ορίζοντα. Ο Κ. Μπάρτολ έδωσε το παρόν και στην πρωτοχρονιάτικη δεξίωση του Ελληνογερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου. Ο νέος Εντεταλμένος της ΕΓΣ μεταξύ άλλων επεσήμανε τη σημασία της τοπικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συμμετοχής για την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας. «Η υλοποίηση κοινών έργων, σπάνια επιτυγχάνεται χωρίς οικονομικά ισχυρούς εταίρους. Ως εκ τούτου, η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και η προώθηση της κοινωνικής συμμετοχής αποτελεί σημαντικό μέλημα της ΕΓΣ. Έχοντας κατά νου όλα τα παραπάνω, αναμένω με χαρά τις μελλοντικές ανταλλαγές και συνεργασίες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη ο κ. Μπάρτολ συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη. Οι δύο υφυπουργοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις πολιτικές πράσινης ανάπτυξης της ελληνικής κυβέρνησης στην Μακεδονία και την Θράκη και τη δυναμική συνέχιση των συνεργασιών της ΕΓΣ με τους εκπροσώπους Α΄ και Β΄ βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής στα θέματα της ενεργειακής μετάβασης και της αστικής ανάπτυξης. Στο περιθώριο της επίσκεψης του στη Θεσσαλονίκη είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το διευθυντή του ιδρύματος  Χάινριχ Μπελ στην Ελλάδα αλλά και τη γενική γραμματέα του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας (ΕΓΙΝ) και να ενημερωθεί για τις δράσεις τους. Οι συνεργασίες σε θέματα νεολαίας και προγράμματα κοινωνικής στέγασης, όπως αυτά της στήριξης αστέγων, ήταν στο επίκεντρο της εποικοδομητικής συζήτησης του Εντεταλμένου της ΕΓΣ Ζέρεν Μπάρτολ με την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Κοσμοπούλου, με την οποία και έκλεισε ο κύκλος των παραγωγικών συναντήσεων του στην πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα.

  Facebook Post