Ελληνογερμανικό Δίκτυο "Περιφέρειες, Δήμοι, Άνθρωποι"

Παρουσία της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στο Διήμερο Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας «Κοινών Επιχειρείν»

05.07.2022 Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η παρουσία της ΕΓΣ στο διήμερο για την Κοινωνική Οικονομία που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης. Το παράδειγμα του έργου Social Economy in Berlin ανέδειξε τη σημασία του κοινωνικού επιχειρείν για τις τοπικές κοινωνίες.


  • 05.07.2022

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου το Διήμερο εκδηλώσεων για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης. Οι ενδιαφέροντες κύκλοι παρουσιάσεων και εργαστηρίων προσέλκυσαν πλήθος κόσμου που είχε την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα την ιδέα και τη σημασία της  κοινωνικής οικονομίας μέσω των καλών παραδειγμάτων και θετικών πρακτικών που παρουσιάστηκαν. Στόχος της διημερίδας ήταν η ανάδειξη της  κοινωνικής οικονομίας ως μηχανισμού βιώσιμης  ανάπτυξης ,παραγωγής  ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών και μέσο ενίσχυσης της απασχόλησης και αντιμετώπισης του κοινωνικού αποκλεισμού.

Στο πλαίσιο των εισηγήσεων για τις καλές πρακτικές στην κοινωνική οικονομία εκ μέρους της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης  παρουσιάστηκε το έργο Social Economy in Berlin. Η υπεύθυνη του έργου Heike Birkhölzer παρουσίασε το πολύ πετυχημένο πρόγραμμα που διήρκεσε δύο έτη και κατάφερε να διασυνδέσει όλους τους ενδιαφερόμενους για την κοινωνική οικονομία στο Βερολίνο και να δημιουργήσει ένα  κομβικό σημείο δικτύωσης μεταξύ των κοινωνικών επιχειρήσεων. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις ανάλογα με το αντικείμενο τους χωρίστηκαν σε οκτώ ομάδες και το πρόγραμμα τους παρείχε δωρεάν, επιχειρηματική συμβουλευτική και πρόσφερε επικοινωνιακές στρατηγικές  για τη βελτίωση της λειτουργίας και της βιωσιμότητας τους. Ακόμη, λειτούργησε ως δίαυλος επικοινωνίας με τους κρατικούς και νομοθετικούς φορείς προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες νομοτεχνικές βελτιώσεις. Στη ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε αναλύθηκε η δυνατότητα συμμετοχής των κοινωνικών επιχειρήσεων στον ανταγωνισμό της αγοράς και πως μπορούν ισότιμα να συμμετέχουν και να λαμβάνουν μερίδιο και στις δημόσιες συμβάσεις αλλά και τη σημασία της συνεργασίας τους με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η ΕΓΣ θα συνεχίζει να στηρίζει τους θεσμούς της κοινωνικής οικονομίας που βοηθούν στην καλλιέργεια της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

  Facebook Post