Ελληνογερμανικό Δίκτυο "Περιφέρειες, Δήμοι, Άνθρωποι"

Δίκτυο

Ως πλατφόρμα διαλόγου και καινοτομίας, η ΕΓΣ αποτελείται από ένα δυναμικό δίκτυο υποστηρικτών με πολυάριθμους δρώντες και εταίρους από τους πλέον διαφορετικούς τομείς των δύο χωρών.


Το δίκτυο έχει διευρυνθεί με τα χρόνια και είναι ζωτικής σημασίας για την υλοποίηση έργων και πρωτοβουλιών. Περιλαμβάνει πολιτικά ιδρύματα, κεντρικές ενώσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, εμπειρογνώμονες και - από τη θεσμοθέτηση της ΕΓΣ και μετά - δύο γραφεία Συντονιστών στη Γερμανία.

Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στο έργο της ΕΓΣ στην Ελλάδα διαδραματίζει η Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Γερμανικό Γενικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη που στηρίζουν ενεργά τον γενικό συντονισμό του έργου της. Σημαντική είναι και η συμβολή των κατά τόπους επίτιμων προξένων που διατηρούν πολύ καλά δίκτυα επαφών.

Η στενή συνεργασία μας με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο είναι επίσης πολύ σημαντική για το έργο μας.

Τα πολιτικά ιδρύματα

Η ΕΓΣ συνεργάζεται με όλα τα πολιτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια πολύπλευρη συνεργασία που ξεκινά από την απλή ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και φθάνει μέχρι την κοινή διοργάνωση εκδηλώσεων, όπως εργαστήρια ή συνέδρια. Οι θεματικοί άξονες της συνεργασίας της ΕΓΣ με τα ιδρύματα καλύπτουν τα πεδία δράσης τους. Στόχος είναι η αναζήτηση λύσεων για ζητήματα αυτοδιοικητικής πολιτικής, η ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης και η προώθηση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί ετησίως πάνω από 100 εκδηλώσεις διαφόρων ειδών. Οι παράλληλες συζητήσεις εργασίας που διοργανώνουν τα πολιτικά ιδρύματα στο πλαίσιο των Ετήσιων Συνδιασκέψεων της ΕΓΣ συμβάλλουν σημαντικά στην επίλυση επίκαιρων προβλημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Συντονιστές

Die Koordinatoren sind ein wichtiger Bestandteil der Organisationsstruktur der DGV und zuständig für die Netzwerkarbeit. Sie unterstützen deutschlandweit Kommunen bei der Suche nach geeigneten Partnern in Griechenland. Es gibt zwei Koordinatoren, einen für die kommunalen Partnerschaften mit Schwerpunkt Deutschland-Nord, und einen für die Zusammenarbeit mit den Kammern.

Συντονιστής της ΕΓΣ για τη Βόρειο Γερμανία Walter Stechel

Ο Walter Stechel γεννήθηκε στο Ντάρμστατ το 1953. Μετά από το απολυτήριο της ανώτερης βαθμίδας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μία επαγγελματική κατάρτιση ως τραπεζικός υπάλληλος, σπούδασε από το 1974 έως το 1979 Πολιτική Οικονομία στο Πανεπιστήμιο Ιωάννη Γουτεμβέργιου στο Μάιντς. Το 1980 προσλήφθηκε ως Ακόλουθος στο γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, για το οποίο και εργάστηκε έως τη συνταξιοδότησή του το 2019. Οι αποστολές του στο εξωτερικό τον οδήγησαν στο Σαντιάγο της Χιλής, το Μπουένος Άιρες, την Οτάβα, την Αντίς Αμπέμπα, τη Βομβάη, τη Βοστόνη, το Παρίσι, το Τορόντο και, τέλος, από το 2016 έως το 2019 στη Θεσσαλονίκη με το αξίωμα του Γενικού Προξένου. Στα κεντρικά γραφεία του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο Walter Stechel ανήκε στο Οικονομικό Τμήμα, ενώ τελευταία κατείχε θέση Προϊσταμένου της Οργανωτικής Μονάδας Αναπτυξιακής Πολιτικής. Ζει στο Πότσνταμ και στις αρχές του 2020 ανέλαβε τα καθήκοντά του ως Συντονιστής της ΕΓΣ για τη Βόρειο Γερμανία.

E-Mail: [email protected]

Συντονιστή της ΕΓΣ για τα επιμελητήρια: Norbert Pestka

Ο Norbert Pestka γεννήθηκε το 1953 στο Γκελζενκίρχεν. Το 1979 αποφοίτησε ως Διπλωματούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Ντόρτμουντ. Στη συνέχεια εργάστηκε ως βοηθός διοίκησης της εταιρείας HOECHST. Από το 1984 έως το 2008 ανέλαβε διάφορες διοικητικές θέσεις στη Γερμανία και στο εξωτερικό, από το 1989 έως το 1993 ήταν μεταξύ άλλων διαχειριστής της εταιρείας HENKEL HELLAS στην Αθήνα. Από το 2008 έως το 2019 ήταν διαχειριστής του Γερμανονορβηγικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Όσλο. Τον Σεπτέμβριο του 2019, ο κ. Pestka ανέλαβε τα καθήκοντα του συντονιστή της ΕΓΣ για τα επιμελητήρια.

E-mail: [email protected]

Αυτοδιοικητικές ενώσεις στην Ελλάδα (ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ)

Η συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδα (KEΔE) και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ENΠE) είναι απαραίτητη για το έργο του ΕΓΣ. Η ΚΕΔΕ και η ENΠΕ έχουν αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες στο παρελθόν για την προώθηση της ανταλλαγής μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας σε αναπτυξιακούς τομείς όπως ο θεματικός τουρισμός, η εκπαίδευση και η οικονομία.