Ελληνογερμανικό Δίκτυο "Περιφέρειες, Δήμοι, Άνθρωποι"

Ενέργεια

Μέχρι σήμερα η Ελλάδα και η Γερμανία είχαν μεγάλη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, π.χ. τον άνθρακα.Μέχρι σήμερα η Ελλάδα και η Γερμανία είχαν μεγάλη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, π.χ. τον άνθρακα. Επιπλέον, σε πολλά ελληνικά νησιά χρησιμοποιούνται γεννήτριες πετρελαίου για την παραγωγή ρεύματος. Η πρακτική αυτή είναι δαπανηρή και επιβλαβής για το περιβάλλον. Κι όμως η Ελλάδα διαθέτει σχεδόν απεριόριστους ανανεώσιμους πόρους όπως άνεμο, ήλιο και ύδατα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για την αξιοποίηση αυτού του δυναμικού. Το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπει, μεταξύ άλλων, την απόσυρση ορισμένων λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής μέχρι το 2025 και την παράλληλη αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αλλά και η Γερμανία έχει αποφασίσει τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα και βρίσκεται μπροστά σε έναν μεγάλο ενεργειακό μετασχηματισμό.

Για τους δήμους, η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι συχνά το κλειδί για την επιτυχημένη οικονομική διαχείριση και την αποφόρτιση των δημόσιων ταμείων. Ορισμένοι γερμανικοί δήμοι έχουν ήδη περάσει από αυτή τη διαδικασία αλλαγής και έχουν συγκεντρώσει πολλή τεχνογνωσία, μεταξύ άλλων για την επέκταση της χρήσης αιολικής και ηλιακής ενέργειας, την αποκατάσταση ημι-φυσικών οικοτόπων και ιδίως την εφαρμογή διαδικασιών συμμετοχής των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΓΣ στηρίζει την ανταλλαγή εμπειριών.

Ανακοινώσεις για το θέμα Ενέργεια

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση (ΕΓΣ) στηρίζει τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή

Οι Δήμοι Κοζάνης και Braunsbedra με τη στήριξη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης συνεργάζονται μεθοδικά και αναζητούν λύσεις σε θέματα μετάβασης στη χρήση αειφόρων μορφών ενέργειας.

Ανταλλαγή τεχνογνωσίας μέσω στενής συνεργασίας στο έργο «Energiewende PartnerStadt (ενεργειακή μετάβαση συνεργασία πόλεων)»

Συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και του λιγνίτη μεταξύ των Δήμων Braunsbedra και Κοζάνη

Οι πόλεις δικτυώνονται για τη μετα-λιγνιτική εποχή

Συνάντηση δημάρχων με συμμετοχή της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (ΕΓΣ)

Την Έδεσσα και τη Νάουσα επισκέφθηκαν οι γερμανοί δήμαρχοι Νόιφεν και Βέρναου

Ανανεώσιμη ενέργεια, τουρισμός, μάρκετινγκ και η διαχείριση αποβλήτων στην ατζέντα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (ΕΓΣ)

Περισσότερο φως με LED για τις ελληνικές πόλεις

Υπό την αιγίδα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (ΕΓΣ)

Ημερίδα για τον ηλεκτροφωτισμό με LED διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη

Με τη συνεργασία της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (ΕΓΣ)

Έλληνες και Γερμανοί ανταλλάσσουν τεχνογνωσία στον τομέα της Ενέργειας

Συνάντηση ειδικών στη Λειψία με τη συνεργασία της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης