Ελληνογερμανικό Δίκτυο "Περιφέρειες, Δήμοι, Άνθρωποι"

Eπίσκεψη Ελλήνων Αυτοδιοικητικών σε Αμβούργο και Βερολίνο

23.01.2023 Μετά από πρόσκληση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, επισκέφθηκαν το Αμβούργο και το Βερολίνο για να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις στους τομείς της αστικής ανάπτυξης, των μεταφορών, του περιβάλλοντος της συμμετοχής των πολιτών σε ζητήματα αστικής ανάπλασης και ανάπτυξης υποδομών καθώς και επίκαιρων κοινωνικών ζητημάτων όπως το ζήτημα της στέγασης.


  • 23.01.2023

Tην ελληνική αντιπροσωπεία αποτέλεσαν η κα. Μερόπη Υδραίου, Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΕ ο κος. Ηλίας Αποστολόπουλος, Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), Μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΕ. η κα. Καλλιόπη Κυριακίδου, η Πρόεδρος του Περιφερειακού  Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας και ο κος. Νεκτάριος Καλαντζής, Πρόεδρος του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Νέων Αυτοδιοικητικών - European Local Leaders (ELL), Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ), Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Παλλήνης.

Η αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Αμβούργο Ιωάννη Βικελίδη και ενημερώθηκε για τις δράσεις του Προξενείου και την ελληνική παρουσία στη βόρεια Γερμανία. Μεταξύ άλλων, η αντιπροσωπεία είχε συνομιλίες με πολιτικούς και τη διοίκηση της χανσεατικής πόλης, συμπεριλαμβανομένης της Mareike Engels, της πρώτης αντιπροέδρου του κοινοβουλίου του Αμβούργου, με εκπροσώπους της διοίκησης της Γερουσίας για την ευρωπαϊκή συνεργασία σε επίκαιρα ζητήματα όπως “ανθεκτικότητα” των πόλεων και κλιματική αλλαγή, ηλεκτρική κινητικότητα στα αστικά κέντρα, έργα υποδομής και συμμετοχή των πολιτών σε αυτά. Με τη διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Hamburg-Mitte συζητήθηκαν έργα υποδομών στην περιοχή, τα οποία διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και η συμμετοχή των πολιτών στην υλοποίηση έργων αστικού και περιαστικού χαρακτήρα ως αντισταθμιστικά οφέλη (π.χ. χώροι αθλητισμού, πρασίνου, στάθμευσης κλπ) σε περιπτώσεις έργων που παρεμβαίνουν δραστικά στο ύφος των περιοχών και των γειτονιών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε για τους αυτοδιοικητικούς η συζήτηση σχετικά με τις διεργασίες και τη διαδικασία συμμετοχής του Αμβούργου σε ευρωπαϊκά προγράμματα Interreg και Horizon καθώς και η ανοιχτή πρόσκληση προς την ελληνική πλευρά για τη συνεργασία στα προγράμματα αυτά.

Στη συνέχεια η ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Βερολίνο. Εκεί είχε την ευκαιρία να συζητήσει με μέλη διαφόρων παρατάξεων της Βουλής του Κρατιδίου του Βερολίνου σχετικά με τους θεσμούς και το μοντέλο διακυβέρνησης καθώς η Δημοτική Αρχή είναι ταυτόχρονα και η κυβέρνηση του κρατιδίου. Συζητήθηκαν η λήψη αποφάσεων και η δυνατότητα  ευρωπαϊκής διαδημοτικής συνεργασίας με ελληνικούς Δήμους αστικών κέντρων σε επίπεδο δημοτικών διαμερισμάτων της πόλης του Βερολίνου (Bezirke).

Οι δημοτικές επιχειρήσεις και οργανισμοί συμβάλλουν ενεργά στη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού των πολιτών καθώς και στην παροχή πλείστων υπηρεσιών που καθιστούν μια πόλη έξυπνη και βιώσιμη. Η Ομοσπονδιακή Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων που εδρεύει στο Βερολίνο και εκπροσωπεί σχεδόν το σύνολο των δημοτικών επιχειρήσεων και οργανισμών της Γερμανίας παρέχει συμβουλές και υποστηρίζει τις δημόσιες/δημοτικές επιχειρήσεις στην πράξη και στη συνεργασία τους με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας ή στους τομείς της ύδρευσης, αποχέτευσης κλπ. Απευθύνθηκε ανοιχτή πρόσκληση προς την ελληνική πλευρά σχετικά με την ανταλλαγή απόψεων και παροχή διευκρινίσεων για τη λειτουργία των οργανισμών αυτών από ελληνικούς φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Εν συνεχεία, η επίσημη και άτυπη συμμετοχή των πολιτών σε αναπτυξιακά σχέδια και έργα αστικής ανάπτυξης, παρουσιάστηκε στο «Stadtwerkstatt» έναν χώρο συνάντησης πολιτών που υπάγεται στη Γερουσία του Βερολίνου με στόχο την ενίσχυση του θεσμού της υποχρεωτικής και μη υποχρεωτικής συμμετοχής των πολιτών σε έργα αστικής ανάπλασης. Στη συζήτηση που ακολούθησε κατέστη σαφές και στις δύο πλευρές ότι η συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις που αφορούν στο περιβάλλον διαβίωσής τους καθιστά τα έργα που τυγχάνουν αποδοχής μέσα από ζυμώσεις, βιώσιμα ενώ ενισχύεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημοκρατική διακυβέρνηση. Το ταξίδι της αντιπροσωπείας ολοκληρώθηκε με συζήτηση και δείπνο με βουλευτές του Κρατιδίου του Βερολίνου και εκπροσώπους της λεγόμενη “δημιουργικής οικονομίας” του Βερολίνου ενός πολύ σημαντικού τομέα για την οικονομική ανάπτυξη της πόλης και τη διαμόρφωση της ταυτότητάς της στο εναλλακτικό πολιτιστικό κέντρο «Holzmarkt».

Παρά τις διαφορές στο νομικό πλαίσιο, στην οργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης οι δύο πλευρές αντιλήφθηκαν πως αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στις τοπικές τους κοινωνίες τις οποίες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αναζητώντας από κοινού νέα προσέγγιση και νέες λύσεις μέσα από τη συνεχή ανταλλαγή εμπειριών και επανεξέτασης των εφαρμοσμένων πρακτικών.

  Facebook Post