Ελληνογερμανικό Δίκτυο "Περιφέρειες, Δήμοι, Άνθρωποι"

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση (ΕΓΣ) στηρίζει τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή

27.02.2020 Οι Δήμοι Κοζάνης και Braunsbedra με τη στήριξη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης συνεργάζονται μεθοδικά και αναζητούν λύσεις σε θέματα μετάβασης στη χρήση αειφόρων μορφών ενέργειας.


  • 27.02.2020

Στο πλαίσιο του προγράμματος Starting “Energiewende twinning towns” οι Δήμοι Κοζάνης και Braunsbedra το διήμερο 25 και 26 Φεβρουαρίου είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν πολύτιμες εμπειρίες και τεχνογνωσία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τη μετάβαση στην απολιγνιτοποιημένη εποχή. Μια παραγωγική συνεργασία που δίνει πολύτιμα εφόδια για το μέλλον τόσο σε ότι αφορά το περιβάλλον όσο και την οικονομία των δυο περιοχών. Μία συνεργασία που ξεκίνησε με την πρωτοβουλία της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και συνεχίζεται με επιτυχία.

Η πρώτη  μέρα της συνάντησης  εργασίας περιελάμβανε την παρουσίαση  των επενδύσεων του Δήμου Κοζάνης καθώς και ιδιωτών στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην επικράτεια του Δήμου. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης, Αποχέτευσης και Τηλεθέρμανσης Κοζάνης αλλά και με το επιστημονικό δυναμικό του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του ΕΚΕΤΑ, που μπορούν να συμβάλλουν με την τεχνογνωσία τους τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή.

«Στο άκουσμα των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού [για κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων το 2023], όλοι σοκαριστήκαμε. Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό και οδηγεί μονοσήμαντα σε μία καταστροφική πορεία την περιοχή μας. Γι’ αυτό επισημαίνω ότι ο ρυθμός απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων πρέπει να ακολουθήσει και να συσχετιστεί με τη δημιουργία θέσεων εργασίας.» επεσήμανε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας συνεχίζοντας: «Πρώτα δημιουργούμε, μετά καταργούμε. Η περιοχή ήδη βιώνει μια πρώιμη απολιγνιτοποίηση, με το 43% της εγκατεστημένης ισχύος της περιοχής να έχει κλείσει  και τη συμμετοχή του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή είναι στο 25%. Τη βιώνουμε τη απολιγνιτοποίηση, το θέμα είναι πως θα ολοκληρωθεί». Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας και στη συνέχεια  με συνάντηση με εκπροσώπους της «ΔΙΑΔΥΜΑ» και του Cluster Βιοικονομίας και Περιβάλλοντος.

Από τη μεριά του ο Δήμαρχος Braunsbedra, Sτeffen Schmitz σε ότι αφορά τη μετάβαση στην απολιγνιτοποίηση τόνισε ότι: «Από τη μία πλευρά υπάρχει το τεχνολογικό πρόβλημα και από την άλλη οι πολίτες που πρέπει και εκείνοι να συμπράξουν και να αποδεχτούν τη μετάβαση, και αυτό δεν είναι εύκολο». Επίσης, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Δήμος του όσον αφορά την αποκατάσταση της οικονομίας όταν έγινε το θαρραλέο βήμα προς την απολιγνιτοποίηση πριν από 25 χρόνια. Ο Δήμος Braunsbedra βρίσκεται στην πρώην λιγνιτική περιοχή του ομόσπονδου κρατιδίου Σαξονία-Άνχαλτ της Γερμανίας. Η περιοχή, λόγω της εξόρυξης του λιγνίτη, παρουσίασε έντονη ανάπτυξη κατά τον 20ο αιώνα με ταυτόχρονη αύξηση των ευκαιριών εργασίας και του πληθυσμού. Κατά τη μετάβαση της περιοχής στη μεταλιγνιτική εποχή και των απαραίτητων δομικών αλλαγών που επήλθαν, προέκυψαν νέες οικονομικές ευκαιρίες  με τη στήριξη επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και τον τουρισμό καθώς  οι περιοχές των ανοικτών ορυχείων μετατράπηκαν σε λίμνες ενώ κατασκευάστηκε μαρίνα καθώς και ξενώνες και εστιατόρια. Σε αυτή τη λογική οι δύο Δήμοι συνεργάζονται ώστε να ανταπεξέλθουν στην πρόκληση της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας σε διάφορους οικονομικούς τομείς πέρα από το λιγνίτη όπως ο τουρισμός και οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Κατά τη δεύτερη μέρα της συνάντησης εργασίας των δυο Δήμων στην περιοχή της Κοζάνης πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους της Διεύθυνσης Τοπικής Ανάπτυξης & Επιχειρηματικότητας της περιοχής. Ακολούθησε επίσκεψη στον υδροηλεκτρικό σταθμό του Ιλαρίωνα και συνάντηση με εκπροσώπους  του και εν συνεχεία επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Πάρκο Αιανής. To παραγωγικό διήμερο ολοκληρώθηκε με συνάντηση της ομάδας εργασίας των δύο πλευρών στην οποία έγινε παρουσίαση από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Γερμανίας της διαδικασίας ανάπτυξης στρατηγικής μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η συνεργασία που μπορεί να επιτευχθεί με τους τοπικούς φορείς και ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την περίπτωση της Κοζάνης.

  Facebook Post