Η Ελληνογερμανική Συνέλευση (ΕΓΣ) στηρίζει τον Ελληνικό Τουρισμό

09.03.2020 Συνάντηση εργασίας του Εντεταλμένου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση (ΕΓΣ) Νόρμπερτ Μπάρτλε και του Έλληνα Υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη

• 09.03.2020

Παρά την ακύρωση της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού της ITB λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού και στη Γερμανία, ο Γερμανός Υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και ο Έλληνας Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης δεν ανέβαλλαν τη συνάντησή τους. Σε πολύ καλό κλίμα συναντήθηκαν στο Βερολίνο όπου συζήτησαν για την τεράστια σημασία του τουρισμού για την οικονομία. Στην Ελλάδα, ο τουρισμός συμβάλλει περίπου στο 30% στο ΑΕΠ της χώρας και πάνω από 4 εκατομμύρια Γερμανοί ταξιδεύουν στην Ελλάδα κάθε χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο η Γερμανία καθίσταται σε σημαντικότατη χώρα εταίρο για την Ελλάδα στον τουριστικό τομέα.

Στο πλαίσιο των συνομιλιών των δύο Υπουργών τέθηκε το ζήτημα πως μπορούν η Ελλάδα και η Γερμανία να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στον τομέα του τουρισμού. Η Ελληνογερμανική Συνέλευση εστιάζει στην ανάπτυξη και ενίσχυση του λεγόμενου βιώσιμου ή αειφόρου τουρισμού. Οι αθλητικές δραστηριότητες όπως η ποδηλασία, η πεζοπορία και οι καταδύσεις μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Επίσης προσφέρονται και ευκαιρίες στους τομείς του οινοτουρισμού και του προσκυνηματικού τουρισμού που στην Ελλάδα μπορούν να έχουν λόγω των χαρακτηριστικών της μεγάλη ανάπτυξη. Στη συζήτηση ανάμεσα στους κκ. Μπάρτλε και Θεοχάρη τέθηκε ο στόχος να υπάρξει η συνεργασία ή να διευρυνθεί το φάσμα των προσφορών σε αυτούς τους τομείς του τουρισμού. Επίσης, εκφράστηκε ο στόχος να υπάρξει μεγαλύτερη εστίαση και στην εξαιρετικά ελκυστική ορεινή περιοχή της χώρας που δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμη τόσο πολύ στην Ελλάδα.

Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν ότι με συνεργασία σε αυτούς τομείς θα έχει ως αποτέλεσμα η ροή των επισκεπτών να κατανεμηθεί καλύτερα και η τουριστική περίοδος να επιμηκυνθεί αυτόματα επειδή αυτές οι προσφορές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεξάρτητα από τον κλασικό καλοκαιρινό τουρισμό.