Ελληνογερμανικό Δίκτυο "Περιφέρειες, Δήμοι, Άνθρωποι"

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση στηρίζει τις «Έξυπνες Πόλεις»

26.09.2019 Ενδιαφέρον workshop για τις έξυπνες και βιώσιμες πόλεις πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (ΕΓΣ)


  • 26.09.2019

Μέχρι το 2050 θα υπάρξει  ένας υπερπληθυσμός στις πόλεις. Οι νέες προκλήσεις περιλαμβάνουν τη ρύπανση του περιβάλλοντος, την απώλεια βιοποικιλότητας, την ενέργεια και τη διαχείριση αποβλήτων. Οι πόλεις και οι δήμοι αποτελούν κρίσιμο παράγοντα στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. Με την άμεση επαφή με τους κατοίκους μπορούν να αξιοποιήσουν τις εμπειρίες και τις γνώσεις  ώστε να μπορέσουν να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν από κοινού καινοτόμες ιδέες για την «έξυπνη πόλη» του μέλλοντος.

Φως σε αυτά πολύ κρίσιμα ζητήματα έριξε η ενδιαφέρουσα ημερίδα που διεξήχθη στην Αθήνα με πρωτοβουλία της ΕΓΣ σε συνεργασία με την Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) (Γερμανική Εταιρεία για τη Διεθνή Συνεργασία) και το πολιτικό ίδρυμα Friedrich – Ebert και προσέλκυσε πολλούς ενδιαφερόμενους από τον χώρο της κοινωνίας των πολιτών. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου έγινε ουσιαστική ανταλλαγή καινοτόμων ιδεών για την έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων στη Γερμανία και την Ελλάδα, με συμμετοχή ακαδημαϊκών, ειδικών στο πρώτο μέρος αλλά και εκπροσώπων από πόλεις των δύο χωρών στο δεύτερο και τρίτο μέρος που οδήγησαν σε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Στο εργαστήριο παρουσιάστηκαν από ελληνικής πλευράς  οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για τις έξυπνες και βιώσιμες πόλεις από τον κ. Χρήστο Φραγκάκη εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εν συνεχεία, ο κ. Δημήτρης Τσαλέμης από το ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε τις  προσπάθειες που γίνονται στην Ελλάδα για τη μείωση της ενεργειακής σπατάλης και ακολούθησε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Νίκος Κομνηνός με τις σύγχρονες αρχιτεκτονικές προτάσεις για πιο βιώσιμα κτίρια που συνολικά θα μπορέσουν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.  Από γερμανικής πλευράς ο κ. Φάμπιαν Σμιτς-Γκρέτλαιν από την Γερμανική Ένωση για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (Verband kommunaler Unternehmen - VKU) τόνισε στην παρουσίασή του τη σημασία ενός δικτύου συνεργασίας μεταξύ πόλεων και των κατοίκων τους για την προώθηση έξυπνων πρωτοβουλιών για την καλύτερη διαχείριση της ενέργειας και τη μείωση της κατανάλωσής της. Την ανάγκη ψηφιοποίησης για την καλύτερη ανάλυση δεδομένων και εξεύρεση των καλύτερων κάθε φορά λύσεων βιωσιμότητας για τις πόλεις επεσήμανε από την πλευρά του ο Δρ. Γιενς Λίμπε από το Γερμανικό Ινστιτούτο Πολεοδομίας (Deutsches Institut für Urbanistik) ενώ η κυρία Τίνε Φουκς από πλευράς της Ένωσης των Γερμανικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων (Deutscher Industrie- und Handelskammertag) έδωσε τη δική της οπτική για τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα με την αυτοδιοίκηση για τη βελτίωση της βιωσιμότητας των πόλεων.

Στο τρίτο μέρος του εργαστηρίου έγινε παρουσίαση βέλτιστων πρακτικών από πόλεις της Ελλάδας και της Γερμανίας που έχουν προχωρήσει σε «έξυπνες» λύσεις. Από γερμανικής πλευράς παρουσιάστηκαν τα παραδείγματα του Μονάχου, του Αννοβέρου και της Λειψίας όπου εφαρμόζουν ήδη έξυπνες λύσεις για το μέλλον  ενώ από ελληνικής πλευράς παρουσιάστηκαν ως παραδείγματα προς μίμηση ο Δήμος Τρικκαίων με τα προγράμματα έξυπνης κινητικότητας αλλά και οι «έξυπνες» πρωτοβουλίες που λαμβάνονται στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και της διαχείρισης απορριμμάτων στην πόλη της Πάτρας.

Στα συμπεράσματα του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες κατέληξαν πως Ελλάδα και Γερμανία έχουν πολλά κοινά στοιχεία στην αναζήτηση έξυπνων λύσεων βιωσιμότητας στις πόλεις οι οποίες βέβαια είναι διαφορετικές για κάθε πόλη και επισημάνθηκε ιδιαίτερα η ανάγκη παρακίνηση μικρών δήμων και ειδικά των ελληνικών νησιών προς αυτήν την κατεύθυνση.  Επίσης τονίστηκε ότι θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ο όρος ”Smart City” ώστε να γίνει κατανοητό ότι έχει σχέση όχι μόνο με την τεχνολογική εξέλιξη αλλά και με τη βιωσιμότητα των πόλεων για μεγαλύτερη ψηφιακότητα των λύσεων που θα μπορέσει να φέρει κοντά τους πολίτες σε αυτές αλλά και τον καλύτερο έλεγχο τους.

  Facebook Post