Η Ελληνογερμανική Συνέλευση στο πλευρό των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων

28.02.2019 Τις δύο ΜΚΟ German Doctors και ΑΡΣΙΣ (Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων) έφερε κοντά η Ελληνογερμανική Συνέλευση με στόχο την υποστήριξη ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων στην Ελλάδα. Η συνεργασία έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο στον Βόλο και στα Ιωάννινα.

• 28.02.2019

Οι δύο οργανώσεις συνεργάζονται στένα πάνω στη ψυχοθεραπευτική μέθοδο του «παιχνιδιού με την άμμο» (αμμοθεραπεία) που βασίζεται στην επιστημονική έρευνα του Ελβετού Ψυχαναλυτή Καρλ Γκούσταφ Γιούνγκ. Η ιδιαιτερότητα της «εκφραστικής εργασίας με την άμμο» είναι ότι γίνεται σε ομάδες μέχρι 12 παιδιών ή νέων και ότι η παρακολούθηση του κάθε παιδιού/νέου που παίζει, γίνεται σε σταθερή βάση από ένα άτομο εμπιστοσύνης, το οποίο δε χρειάζεται να είναι εκπαιδευμένος ψυχοθεραπευτής. Το κάθε παιδί δίνει μορφή στο δικό του εσωτερικό και εξωτερικό κόσμο μέσα στο κουτί με την άμμο, δουλεύοντας με μικρές φιγούρες και παιχνίδια. Συχνά οι άνθρωποι από διαφορεικό πολιτιστικό περιβάλλον δεν είναι συνηθισμένοι να μιλούν για την ψυχική τους κατάσταση, οπότε με αυτό τον τρόπο βιώνουν ως απελευθέρωση τη δυνατότητα να μπορούν με ένα αποτύπωμα στην άμμο να εκφράσουν χωρίς λόγια τις ανάγκες, τους φόβους αλλά και τις ελπίδες και προσδοκίες τους.

Η πρόεδρος και Ψυχαναλύτρια των German Doctors Dr. Elisabeth Kauder και η ψυχαναλύτρια Eva-Marie Feine-Enninger επισκέφθηκαν τη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ στον Βόλο σε αυτό το πλαίσιο.

Η ομάδα της ΑΡΣΙΣ εφαρμόζει επίσης την παραπάνω μέθοδο στη Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στη Μακρινίτσα καθώς και στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου (ΕΚΚΝ). H German Doctors επισκέπτονται τακτικά τους συναδέλφους τους υποστηρίζοντας την ερμηνεία των αποτυπωμάτων στην άμμο και παρέχοντας συμβουλευτικές συνεδρίες.

Στη συνέχεια οι German Doctors και οι εργάζομενοι στην ΑΡΣΙΣ Βόλου πραγματοποίησαν από κοινού σεμινάριο αμμοθεραπείας στα Ιωάννινα, όπου η ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ διαθέτει επίσης δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων. Οι εργαζόμενοι της ΑΡΣΙΣ στα Ιωάννινα είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σεμινάριο σχετικά με το θεωρητικό πλαίσιο της αμμοθεραπείας καθώς και να εξασκηθούν πρακτικά στην εφαρμογή της.

Να σημειωθεί πως η ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ θα προχωρήσει τους επόμενους μήνες με την υποστήριξη των German Doctors στη δημιουργία Κέντρου Υποστήριξης Θυμάτων Βασανιστηρίων στη Θεσσαλονίκη.