Παρακαλω περιμενετε...
Η ελληνική αποστολή έτυχε θερμής υποδοχής από τους Γερμανούς εκπαιδευτικούς και μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καθώς και από τις οικογένειές τους, που φιλοξένησαν τα μέλη της ελληνικής πλευράς. Αρχηγός της ελληνικής αποστολής ήταν ο εκπαιδευτικός κ. Δούκας Ψιακίδης, μαθηματικός, και συνοδός η κ. Μερόπη Κωνσταντινίδου, φιλόλογος. Κατά τη δεύτερη μέρα του ταξιδιού, μετά την πρώτη γνωριμία και τις αλληλοσυστάσεις στο σχολείο του Μέτσινγκεν συζητήθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών οι αντικειμενικοί στόχοι και τις πιθανές δράσεις του προγράμματος ανταλλαγής και στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στο Δημαρχείο της πόλης με υποδοχή από το Δήμαρχο με γλυκά και δώρα και έπειτα περιήγηση στην πόλη.
Την τρίτη ημέρα της επίσκεψης οι έλληνες μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το κάστρο Hozenhollen, με τη συνοδεία του Δημάρχου του Μέτσινγκεν. Το συγκεκριμένο κάστρο αποτελεί εξαιρετικό δείγμα της γοτθικής αρχιτεκτονικής αλλά και κομμάτι της γερμανικής πολιτικής ιστορίας, καθώς από τη συγκεκριμένη οικογένεια ευγενών, προήλθε ένας αυτοκράτορας της πρωσικής αυτοκρατορίας. Ακολούθησε παραδοσιακό γεύμα σε εξοχικό εστιατόριο με το μενού να αποτελείται από προϊόντα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, στα πλαίσια της λειτουργίας της συγκεκριμένης φάρμας. Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι δύο αποστολές μετέβησαν στις εγκαταστάσεις ανακύκλωσης του Δήμου του Μέτσινγκεν, όπου έγινε παρουσίαση του εγχειρήματος, με έμφαση στην ανακύκλωση οργανικών απορριμμάτων. Ειδικότερα, στις εγκαταστάσεις εκτός από τη συγκέντρωση και ανακύκλωση χαρτιού, γυαλιού και αλουμινίου, γίνεται διαχωρισμός των οργανικών υλικών, τα οποία καίγονται με σκοπό την παραγωγή θερμότητας για το χειμώνα και ψύξης για το καλοκαίρι, για τους δημότες του Μέτσινγκεν. Την παρουσίαση ακολούθησε συζήτηση με τον Δήμαρχο και τον Υπεύθυνο των εγκαταστάσεων Τόμας Λάιχτλε.
Την επόμενη μέρα, οι δύο πλευρές ταξίδεψαν στο Στρασβούργο της Γαλλίας και επισκέφτηκαν το Ευρωκοινοβούλιο, όπου ενημερώθηκαν για τον τρόπο και το σκοπό λειτουργίας του. Μετά την επιστροφή από το ταξίδι, οι αποστολές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη χριστουγεννιάτικη συναυλία που προετοιμάστηκε από τον μαθητικό πληθυσμό αλλά και από τους γονείς.
Την προτελευταία μέρα του ταξιδιού, οι μαθητές εκ νέου και συζήτησαν για τις εμπειρίες και τις σκέψεις τους για όσα είδαν και έμαθαν τις προηγούμενες ημέρες. Ειδικότερα εστίασαν στο θέμα της διαχείρισης των πλαστικών απορριμμάτων και κατέγραψαν τα επιμέρους προβλήματα που προκαλούν αυτά προτείνοντας λύσεις και συγκεκριμένες δράσεις, τις οποίες ανέλαβαν να υλοποιήσουν από κοινού, όταν οι γερμανοί μαθητές επισκεφτούν τη Θάσο τον επόμενο Οκτώβρη. Το απόγευμα της ίδιας μέρας τα παιδιά πραγματοποίησαν γιορτή, με ελληνικούς χορούς, τους οποίους παρουσίασαν τα μέλη της ελληνικής αποστολής, αλλά και γερμανική μουσική και τραγούδια. Την τελευταία μέρα, όλοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα μετέβησαν στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Τίμπινγκεν και δοκίμασαν γερμανικές παραδοσιακές γεύσεις. Ακολούθησε αποχαιρετιστήριο γεύμα στα σπίτια φιλοξενίας των μαθητών και εν συνεχεία σε συγκινησιακό κλίμα οι Έλληνες μαθητές αναχώρησαν για την πατρίδα τους.
Η γερμανική αποστολή κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται να επισκεφτεί τη Θάσο την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου 2020, οπότε θα πραγματοποιηθούν δράσεις για την προστασία του νησιού από τα πλαστικά απορρίμματα. Τόσο η ελληνική όσο και η γερμανική πλευρά έμειναν απολύτως ευχαριστημένοι και προσδοκούν στη συνέχεια του προγράμματος ανταλλαγής.