Ελληνογερμανικό Δίκτυο "Περιφέρειες, Δήμοι, Άνθρωποι"

Ο Ζέρεν Μπάρτολ στα «Νέα»: Έλληνες και Γερμανοί «τώρα πατάμε γκάζι»

16.02.2023 (Γιώργος Παππάς): Ο νέος εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για το φόρουμ συνεργασίας δήμων και περιφερειών μεταξύ των δύο χωρών μιλάει στα «ΝΕΑ»


  • 16.02.2023

Πηγή: Τα ΝέαΓιώργος Παππάς

Στο γραφείο του στην Κράουζεν-Στράσε 17 στο κέντρο του Βερολίνου δεν θα μείνει για πολύ ο υφυπουργός Ζέρεν Μπάρτολ. Το ομοσπονδιακό υπουργείο Στέγασης Αστικής Ανάπτυξης και Οικοδομών θα μετακομίσει σύντομα εξαιτίας ανακατασκευής του κτιρίου όπου στεγάζεται σήμερα. Ο Σοσιαλδημοκράτης υφυπουργός Μπάρτολ θα πάρει μαζί του και το νέο αξίωμα. Από την 1η Ιανουαρίου είναι ο νέος εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για την Ελληνογερμανική Συνέλευση (ΕΓΣ), το φόρουμ συνεργασίας δήμων και περιφερειών Ελλάδας – Γερμανίας.

Ο Ζέρεν Μπάρτολ είναι ο τρίτος γερμανός εντεταλμένος για την ΕΓΣ, αλλά όχι απλά της καγκελαρίου, όπως είχε συμφωνήσει το 2010 η Άνγκελα Μέρκελ με τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Αναβαθμίστηκε σε εντεταλμένο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ο 49χρονος Μπάρτολ ασχολήθηκε επί χρόνια με θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης από διάφορες θέσεις για το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και την κοινοβουλευτική ομάδα του SPD. Εμπειρία χρήσιμη στη θέση του εντεταλμένου για την ΕΓΣ, η οποία φεύγει επιτέλους από το υπουργείο Αναπτυξιακής Βοήθειας και περνά στο πλέον κατάλληλο υπουργείο, Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης.

«Ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε επίπεδο αυτοδιοίκησης»

«Η ΕΓΣ εντάχθηκε σε ένα χαρτοφυλάκιο, στο οποίο διασταυρώνονται πολλά θέματα που την απασχολούν. Θεματικά είναι πλέον εκεί όπου πραγματικά ανήκει. Έχουμε επίσης τους πόρους που απαιτούνται για τη διαδικασία αυτήν», λέει ο Μπάρτολ στα «ΝΕΑ». Θεωρεί «αναβάθμιση» το γεγονός ότι είναι στην επίσημη λίστα Εντεταλμένων της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης. «Για το τυπικό σκέλος είναι σημαντικό στοιχείο», λέει. Με την ένταξη στο κατάλληλο χαρτοφυλάκιο περιμένει μια «δυναμική που θα ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, κάτι που θεωρώ θεμελιώδες και για τη βιωσιμότητα της ΕΓΣ».

«Η πρώτη επίσκεψη στην Αθήνα»

Εκτός του θεσμικού πλαισίου, υπάρχει και η διάσταση της προσωπικής συμβολής. «Όταν κάνω κάτι, το κάνω σωστά. Για αυτό και πραγματοποιώ πολύ νωρίς την πρώτη μου επίσκεψη στην Αθήνα. Το θέμα για μένα προσωπικά είναι σημαντικό», λέει με έμφαση. Η πρώτη επίσκεψη του Μπάρτολ στην Αθήνα είναι μήνυμα επανεκκίνησης της ΕΓΣ μετά και τη διετία της πανδημίας και την αλλαγή κυβέρνησης στο Βερολίνο. Ο ίδιος δείχνει μεγάλη διάθεση για δουλειά: «Θέλω να μεταφέρω στην ελληνική πλευρά πως, μολονότι μεσολάβησε ένας χρόνος με ένα πολιτικό κενό από τη γερμανική πλευρά, η ΕΓΣ είναι ψηλά στις προτεραιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Τώρα πατάμε γκάζι».

Ζητούμενο για τον  Μπάρτολ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι να δει και τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς. «Θέλω να συζητήσω πού βρισκόμαστε, τι είναι καλό, τι όχι και τι μπορεί να βελτιωθεί, να συζητήσω επίσης τον καθορισμό της θεματολογίας και των προτεραιοτήτων» – πάντα στη βάση μιας «ισότιμης συνεργασίας» στην ΕΓΣ.

«Μεταφορά τεχνογνωσίας»

Το πεδίο συνεργασίας είναι ιδιαίτερα ευρύ, όπως έδειξαν και οι μέχρι τώρα δράσεις της ΕΓΣ. «Αστική ανάπτυξη και όλο το πλέγμα θεμάτων που σχετίζονται με αυτήν, προστασία του κλίματος, ενεργειακή μετάβαση: για όλα αυτά υπάρχει αρκετή τεχνογνωσία, που μπορεί να μεταφερθεί στα δίκτυα τοπικής αυτοδιοίκησης», λέει. Προϋπόθεση όμως είναι να διατηρηθεί και να ενισχυθεί το ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την αναζήτηση «λύσεων στα πραγματικά προβλήματα» των ελληνικών και γερμανικών δήμων, από την κατοικία και την ενέργεια μέχρι τους πρόσφυγες.

Οι γερμανικές αποζημιώσεις

Υπάρχουν και οι δύσπιστοι, εκείνοι που βλέπουν την ΕΓΣ ως προσπάθεια συμψηφισμού με τις αξιώσεις της Ελλάδας για πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία.

Τι απαντά ο Μπάρτολ; «Η γερμανική θέση για τις αξιώσεις επανορθώσεων είναι γνωστή, δεν χρειάζεται να την επαναλάβω. Αλλά αυτό είναι ένα επίπεδο το οποίο είναι πάνω από το δικό μου επίπεδο και το επίπεδο της ΕΓΣ. Η ίδρυση της ΕΓΣ συνδέθηκε εξαρχής με μια εξειδικευμένη, πραγματιστική διάσταση, με την ιδέα ότι, σε μια περίοδο που και οι δύο πλευρές έδειχναν με το δάχτυλο η μία την άλλη, μπορούμε επίσης να μάθουμε ο ένας από τον άλλον και να συνεργαστούμε».

(Προσοχή: Όλα τα δικαιώματα παραμένουν στην εφημερίδα «Τα Νέα»)

  Facebook Post