Ελληνογερμανικό Δίκτυο "Περιφέρειες, Δήμοι, Άνθρωποι"

Συναντήσεις Χ.Γ. Φούχτελ με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης

15.09.2016 Η Ελληνογερμανική Συνέλευση (DGV) μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό όχημα για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, αλλά πρωτίστως για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, μέσα από την στήριξη επιχειρηματικών δράσεων, αλλά και την περαιτέρω προώθηση πρωτοβουλιών συνεργασίας σε επίπεδη τοπικής αυτοδιοίκησης.


  • 15.09.2016

Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα, που προέκυψε μετά από μια σειρά συναντήσεων του Κοινοβουλευτικού Υφυπουργού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας και προέδρου της DGV, Χανς-Χοακίμ Φούχτελ με μια σειρά από υψηλόβαθμα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο κος Φούχτελ επισκέφτηκε την Αθήνα, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων, στελέχη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται με επιτυχία στην Ελλάδα και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης από τη Γερμανία. Συναντήθηκε διαδοχικά με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Τσιρώνη, τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.
Είχε επίσης συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κο Ιερώνυμο, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, καθώς και με εκπροσώπους γερμανικών πολιτικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους Έλληνες υπουργούς, που πραγματοποιήθηκαν σε πολύ καλό κλίμα βρέθηκε το θέμα της ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας.
Ο πρόεδρος της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης εξέφρασε την υποστήριξή του προς τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάκαμψη της οικονομίας και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους τομείς, όπου η συνεργασία των δύο χωρών θα μπορούσε να έχει άμεσα και χειροπιαστά αποτελέσματα όπως είναι ο τουρισμός, η επιμόρφωση και επαγγελματική κατάρτιση και η πρόσβαση των ελληνικών επιχειρήσεων σε τράπεζες της Γερμανίας ή τρίτων χωρών.
Σημαντικά είναι τα περιθώρια για διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ εθνικών και τοπικών αρχών και φορέων και στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων, ανακύκλωσης και σε άλλους τομείς που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος.
Στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ συζητήθηκαν οι εμπειρίες από επιτυχημένες «καλές πρακτικές» στο επίπεδο συνεργασίας των δύο πλευρών, πολλές από τις οποίες θα παρουσιαστούν και στο πλαίσιο της 6ης συνέλευσης της DGV τον ερχόμενο Νοέμβριο στο Ναύπλιο.