Ελληνογερμανικό Δίκτυο "Περιφέρειες, Δήμοι, Άνθρωποι"

Τουρισμός, φυσικό κάλλος και τοπικά προϊόντα φέρνουν την Ήπειρο και τη Νότια Βεστφαλία πιο κοντά

04.07.2018 Αποστολή εμπειρογνωμόνων και δημάρχων με θέμα τη συνεργασία μεταξύ Γεωπάρκου Ηπείρου και Φυσικού Πάρκου Sauerland Rothaargebirge στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (ΕΓΣ)


  • 04.07.2018

Γερμανοί αξιωματούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης και ειδήμονες επισκέφθηκαν την Ήπειρο με τη στήριξη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (ΕΓΣ),με κύριο σκοπό να γνωριστούν με  τους Έλληνες ομολόγους τους και να εξετάσουν τη δυνατότητα μελλοντικών συνεργασιών ανάμεσα στο Γεωπάρκο Βίκου - Αώου και το Φυσικό Πάρκο Νότιας Βεστφαλίας της Γερμανίας, αλλά και των δήμων της ευρύτερης περιοχής.

Ο Γερμανός Δήμαρχος της πόλης Bad Berleburg στη Νότια Βεσταφαλία, Bernd Fuhrmann, ο οποίος προΐσταται της διοίκησης του εκεί Φυσικού Πάρκου, μαζί με το Δήμαρχο Kirchhundem, Andreas Reinéry, και τον Δήμαρχο Hilchenbach, Holger Menzel, οι οποίοι επίσης δραστηριοποιούνται στο Φυσικό Πάρκο Sauerland Rothaargebirge, δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την ομορφιά των τοπίων και της αρχιτεκτονικής στην Ήπειρο, καθώς και από την υψηλή ποιότητα των τοπικών προϊόντων, κυρίως όμως από την αφοσίωση που επιδεικνύουν οι Ηπειρώτες στην ανάπτυξη του τόπου τους.

Τους Γερμανούς επισήμους υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Ζαγορίου, Βασίλειος Σπύρου, ο Δήμαρχος Κόνιτσας, Ανδρέας Παπασπύρου και ο Δήμαρχος Μετσόβου, Κωνσταντίνος Τζαφέας, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα συνεργασιών με τους Γερμανούς ομολόγους τους. Η συνεργασία στον τομέα της ανάπτυξης και της διαχείρισης φυσικών πάρκων, η προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού, το μάρκετινγκ των τοπικών προϊόντων, η εκπαίδευση ξεναγών του θεματικού τουρισμού καθώς και οι μορφωτικές ανταλλαγές μαθητών και νέων ήταν μερικά από τα προτεινόμενα θέματα συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κατά την παρουσίαση των ηπειρώτικων δήμων, οι Γερμανοί αξιωματούχοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν και να ξεναγηθούν σε σειρά αξιοθέατων και τόπων φυσικού κάλλους στην Ήπειρο, όπως το μονότοξο πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας στον Αώο ποταμό και το λόφο του Προφήτη Ηλία, τον νερόμυλο και τη νεροτριβή Μπουραζανίου, τη Μονή Μολυβδοσκεπάστου, το Γεωπάρκο Βίκου – Αώου, το Μονοδένδρι, τα γεφύρια στην περιοχή του Ανατολικού Ζαγορίου, καθώς και το ήδη πιστοποιημένο μονοπάτι UrsaTrail και το Οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ στo Μέτσοβο.

Οι παρουσιάσεις του Γεωπάρκου έγιναν με τη συμβολή του Δρ. Χαρητάκη Παπαϊωάννου, Βιολόγου και Συντονιστή του Γεωπάρκου και Προέδρου της Επιτροπής Διατήρησης & Ανάδειξης Γεωπάρκου, ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ, οι παρουσιάσεις του EpirusTrail με τη συμβολή του Ηλία Γκαρτζονίκα από την Διεύθυνση Τουρισμού Ηπείρου της Περιφέρειας Ηπείρου, και του Φυσικού Πάρκου με τη συμβολή του κ. Georg Schmitz, Αναπληρωτής Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Φυσικού Πάρκου.

O διάλογος που ακολούθησε σε αυτές τις θεματικές πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή  τοπικών παραγόντων, όπως του Φίλιππου Καραμπίνα, εκπαιδευτικού και Διευθυντή του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας, του Δημήτριου Εξάρχου, Αντιδήμαρχου Ζαγορίου και μέλους της Επιτροπής Διατήρησης & Ανάδειξης Γεωπάρκου, της Κατερίνας Διμαράτου, Αντιδήμαρχου Οικονομικών και Πολιτισμού Κόνιτσας και άλλων εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και παραγωγών από την Βόρεια Πίνδο, την Κόνιτσα και το Μέτσοβο.

Η συζήτηση για τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ Γεωπάρκου Βίκου- Αώου και Φυσικού Πάρκου Sauerland Rothaargebirge, αλλά και των Δήμων που βρίσκονται εντός αυτών διενεργήθηκαν σε ένα ιδιαίτερα αποδοτικό πλαίσιο στην Κόνιτσα, το Ζαγόρι και το Μέτσοβο.

Την Ελληνογερμανική Συνέλευση αντιπροσώπευσε η Γκαμπριέλα Σάινερ από το Γραφείο Βορείου Ελλάδας. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την επιθυμία να ξανασυναντηθούν στο μέλλον και να συνεχίσουν τον εποικοδομητικό διάλογο.

  Facebook Post