Ελληνογερμανικό Δίκτυο "Περιφέρειες, Δήμοι, Άνθρωποι"

Άνοιγμα στις Ελληνικές Κοινότητες της Γερμανίας το επόμενο βήμα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης

09.02.2018 Η συμβολή και η ενεργός συμμετοχή των Ελλήνων της διασποράς


  • 09.02.2018

Άνοιγμα στις ελληνικές κοινότητες της Γερμανίας πρόκειται να κάνει το επόμενο χρονικό διάστημα η Ελληνογερμανική Συνέλευση (DGV), προκειμένου να αναπτυχθούν νέες επιχειρηματικές συνεργασίες, αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός Ανάπτυξης και Οικονομικής Συνεργασίας της Γερμανίας και εντεταλμένος της Καγκελαρίου Μέρκελ για την DGV, Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, το επόμενο χρονικό διάστημα θα διοργανώνονται εκδηλώσεις «στα κρατίδια της Γερμανίας όπου βρίσκονται πολλοί Έλληνες του εξωτερικού, σε συνεργασία και με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και τους εκπροσώπους του ελληνικού υπουργείου Οικονομίας».

Για την ενθάρρυνση μάλιστα της ανάπτυξης τέτοιου είδους συνεργασιών θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο η διαδικτυακή πλατφόρμα "Pro Greece" με συνεχή παρακολούθηση από το Ελληνογερμανικό Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο. Η πλατφόρμα αυτή είχε δημιουργηθεί πριν από πέντε χρόνια από το επιμελητήριο, ώστε να διατυπώνονται αιτήματα προσφοράς ή ζήτησης σε κάθε τομέα επιχειρηματικού ενδιαφέροντος και να συνάπτονται οι αντίστοιχες συνεργασίες. «Ήδη από τώρα έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από επιχειρηματίες στον τομέα της γαστρονομίας, οι οποίοι επιθυμούν να ενεργοποιηθούν σε ελληνικά αεροδρόμια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Φούχτελ και προσθέτει: «η Ελληνογερμανική Συνέλευση αναμένει με αυτόν τον τρόπο να αυξήσει το ενδιαφέρον στα νέα ελληνικά οικονομικά προγράμματα».

Ο κ. Φούχτελ χαρακτηρίζει «πρωτοτυπία στην Ευρώπη» την Ελληνογερμανική Συνέλευση και απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία που έχει διανύσει, αναφέρει ότι ενώ «τα πρώτα χρόνια αφιερώθηκαν στη δημιουργία δομής», «σήμερα βρισκόμαστε Έλληνες και Γερμανοί σε μια πολύ στενή συνεργασία ανταλλαγής τεχνογνωσίας, πρωτοποριακή για την Ευρώπη».

Η Ευρώπη να γυρίσει στις ρίζες της, που βρίσκονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση «Μέσα από αυτή τη συνεργασία μάθαμε ότι η Ευρώπη πρέπει να γυρίσει στις ρίζες της, που βρίσκονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η ενεργή συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενδυναμώνει την Ευρώπη και την συνδέει με τη βάση της. Κατά την άποψή μου αυτό είναι το μέλλον της Ευρώπης» τονίζει ο εντεταλμένος για την Ελληνογερμανική Συνέλευση. Παράλληλα υπογραμμίζει: «σε αυτή τη φάση προχωρούμε στον τομέα της απασχόλησης με τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω της οικονομικής ανάπτυξης, πάντα σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εν τω μεταξύ η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ξεκινήσει με αυτές τις ιδέες και εμείς βλέπουμε μέσα σε αυτή την εξέλιξη μια θετική ανάπτυξη».

Ενδεικτικά αναφέρει ότι «η Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει περισσότερες από 50 ενεργές συνεργασίες ανταλλαγής τεχνογνωσίας και άλλες τόσες βρίσκονται σε προετοιμασία. Επιπλέον άλλοι δήμοι επιθυμούν μια επαφή. Όλα αυτά αποτελούν ένα ισχυρό κίνητρο και δίνουν το έναυσμα για περαιτέρω εφαρμογή καλών πρακτικών».

Στο ερώτημα ποιο είναι το πιο φιλόδοξο σχέδιο που έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, ο κ. Φούχτελ απαντά: «γίνονται πάρα πολλά σε μεγάλο βαθμό! Η εισαγωγή των λαμπτήρων LED έχει ξεκινήσει. Ως τώρα συμμετέχουν πέντε δήμοι, περάστηκαν 24.000 λαμπτήρες, πρόκειται δηλαδή για μια επένδυση ύψους 10,5 εκατ. ευρώ, ενώ εννέα αιτήσεις βρίσκονται σε επεξεργασία, και άλλες 30 έχουν ανακοινωθεί». Υπολογίζει, μάλιστα, ότι «η εφαρμογή του συγκεκριμένου σχεδίου του οδοφωτισμού στην Ελλάδα θα έχει ως αποτέλεσμα μια εξοικονόμηση της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ σε ένα χρονικό διάστημα πέντε ετών».
Εξηγεί, άλλωστε, ότι «γι’ αυτό το σκοπό έπρεπε να έρθουν σε επαφή οι εταίροι και να αξιοποιηθούν οι εμπειρίες τους. Αυτό μπόρεσε να επιτευχθεί χάρη στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το ΚΑΠΕ και τους γερμανικούς δήμους». Ο κ. Φούχτελ γνωστοποιεί, ακόμη, ότι ξεκινά συνεργασία της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης με την ΚΕΔΕ στον τομέα της αντιμετώπισης των απωλειών νερού από το δίκτυο ύδρευσης. «Οι απώλειες είναι μεγάλες και κάθε βελτίωση εξοικονομεί χρήμα. Η σύγχρονη τεχνολογία αντλιών και η επιδιόρθωση διαρροών νερού είναι θέματα που αυτοχρηματοδοτούνται και δημιουργούν θέσεις εργασίας. Πολύ μεγάλο πεδίο δράσης θα αποτελέσει και η διαδικασία της ψηφιοποίησης» προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά το αντικείμενο της συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα με στελέχη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, ο κ. Φούχτελ επισημαίνει ότι συζητήθηκε το ζήτημα της υλοποίησης των στόχων που τέθηκαν στο πλαίσιο της τελευταίας Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στο Sindelfingen της Γερμανίας. Σε αυτούς τους στόχους περιλαμβάνονται οι θεματικοί άξονες του τουρισμού, της ενέργειας και του περιβάλλοντος, της διαχείρισης αποβλήτων, της αγροτικής ανάπτυξης, της νεολαίας, της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης, του πολιτισμού, της ενίσχυσης της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών, της τοπικής οικονομίας και των επιμελητηρίων και των τοπικών χρηματοοικονομικών μέσων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει καταστεί μέσα σε λίγα χρόνια σε ένα δυναμικό ελληνογερμανικό δίκτυο δήμων και περιφερειών, που είναι προσανατολισμένο στην πρακτική συνεργασία και ανοικτό στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας. Οι συνεργασίες είναι θεματικές και πραγματοποιούνται, όταν από την ελληνική ή την γερμανική πλευρά εκφραστεί μια τέτοια επιθυμία.

  Facebook Post