Παρακαλω περιμενετε...
Η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης - Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Συνέλευση, διοργάνωσε διημερίδα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα «Διαχείριση υγρών αποβλήτων σε οικισμούς με ι.π.< 2000 κατοίκων - Καλές πρακτικές και διεθνής εμπειρία».
Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Ρεθύμνου με τη συμμετοχή στελεχών των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης - Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) και των Δήμων της χώρας και εισηγητές επιστήμονες από τη Γερμανία, την Κύπρο και την Ελλάδα.
Μετά τον «Καλλικράτη» οι ΔΕΥΑ, αλλά και οι Δήμοι ανέλαβαν στη χωρική τους αρμοδιότητα μικρούς οικισμούς με μεγάλες ανάγκες στον τομέα επεξεργασίας λυμάτων για πληθυσμό μικρότερο των 2000 ισοδύναμων κατοίκων. Σε επίπεδο χώρας η κατηγορία των οικισμών με πληθυσμό κάτω των 2000 κατοίκων εκτιμάται ότι αντιστοιχεί σε περίπου 2,5 εκ. ισοδύναμους κατοίκους και πρόκειται για 5000 οικισμούς. Για τις περιπτώσεις αυτές δεν απαιτείται θεσμικά η κατασκευή δικτύων αποχέτευσης, είναι όμως απαραίτητη η εφαρμογή «κατάλληλων» συστημάτων διαχείρισης και επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων. Οι Γερμανοί προσέφεραν καλές πρακτικές σε αυτό τον τομέα στους Έλληνες ομολόγους τους.
Η Διευθύντρια του BDZ από την Σαξονία, Dr. Gabriele Stich, προσέφερε τη στήριξή της στους Έλληνες εταίρους με επικεφαλής τον Δήμαρχο Ρεθύμνου, Γιώργο Μαρινάκη, και προσκάλεσε την ελληνική αντιπροσωπεία στη Λειψία για να γνωρίσουν τα μέλη της από πρώτο χέρι τις μεθόδους και να επισκεφθούν τις εκεί εγκαταστάσεις.
Τη συνάντηση πλαισίωσε ο Πρόεδρος του ΔΣ του Δήμου Stralsund, Peter Paul, και ο Διευθυντής της εκεί δημοτικής επιχείρησης υδάτων, Jürgen Müller. Οι δύο Δήμοι, Ρέθυμνο και Stralsund συμφώνησαν να προχωρήσουν σε συνεργασία σε θέματα διαχείρισης υγρών αποβλήτων και προστασίας των ακτών και της θαλάσσιας χελώνας.
Μεταξύ άλλων, βασικός στόχος της διημερίδας ήταν η εκτενής ενημέρωση των στελεχών και της διοίκησης των Δ.Ε.Υ.Α. και των Δήμων όσον αφορά στη διαχείριση υγρών αποβλήτων στους μικρούς οικισμούς αρμοδιότητάς τους.
Η θέσπιση ενός ευέλικτου και αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου για την αδειοδότηση και παρακολούθηση των μικρών εγκαταστάσεων σε μικρούς οικισμούς, η μεταφορά τεχνογνωσίας από τον ελληνικό και διεθνή χώρο στον τομέα της επεξεργασίας υγρών αποβλήτων για οικισμούς με ι.π. < 2000, οι δυνατότητες ομαδικής διαχείρισης τέτοιων εγκαταστάσεων ώστε να είναι τεχνικά αποτελεσματική και οικονομικά βιώσιμη, αλλά και η δημιουργία εργαλειοθήκης που θα συμβάλλει στην επιλογή της πλέον αποτελεσματικής και οικονομικής λύσης είναι μερικοί από τους στόχους της συνεργασίας.