Ελληνογερμανικό Δίκτυο "Περιφέρειες, Δήμοι, Άνθρωποι"

Η εκπαίδευση των αγροτών θα αλλάξει την οικονομία και την καθημερινότητα

10.10.2018 Η παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας θέμα ημερίδας στη Λάρισα σε συνεργασία μεταξύ Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και Οικολόγων Πρασίνων


  • 10.10.2018

Hμερίδα με τίτλο «Η αγροτική εκπαίδευση στην Ελλάδα και η παραγωγική ανασυγκρότηση την περίοδο της κρίσης» έγινε στη Λάρισα με συνδιοργάνωσή της Θεματικής Ομάδας Παιδείας Οικολόγων Πράσινων και της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (ΕΓΣ) και τη συμμετοχή ενός ευρέος φάσματος πολιτικών, επιστημόνων και ενεργών πολιτών. Η επιστημονική συνάντηση φιλοξενηθήθηκε στην Αβερώφιο Σχολή.

Το ενδιαφέρον όλων προσέλκυσε η εισήγηση των Γερμανών ειδημόνων σε θέματα διττής αγροτικής εκπαίδευσης Joseph Amberger και Franz Aunkofer , με αναλυτική παρουσίαση του τριετούς κύκλου σπουδών και απαντήσεις σε σειρά πρακτικών ζητημάτων, από τα κόστη μέχρι τις προϋποθέσεις για τις εξετάσεις για την απόκτηση τίτλου σπουδών.

Την ανάγκη σύνδεσης της παιδείας με το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, για μια βιώσιμη οικονομία και ειδικότερα την ανάγκη «εκπαίδευσης του αγρότη, σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, με πυρήνα την ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων, που δεν θα παράγει σκουπίδια του υπερκαταναλωτισμού», υποστήριξε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Δημαράς, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται να εκπαιδεύσουμε τον αγρότη που είναι στο χωράφι να γνωρίζει τα εδάφη, τα φυτοφάρμακα και πώς να τα χρησιμοποιήσει».

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Κόκκαλης, αναφερόμενος στην αγροτική εκπαίδευση και στην προσπάθεια του Υπουργείου να αναβαθμιστεί η Αβερώφειος Σχολή, δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα ιδρυθεί επίσημα η επιτροπή αξιοποίησης της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής Λάρισας και υποστήριξε ότι το όραμα για τη λειτουργία της και την ανάπτυξή της, ως κέντρο εκπαίδευσης αγροτών σε όλη τη χώρα, αγκάλιασαν ο Δήμος Λάρισας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και αγροτικοί φορείς που προθυμοποιήθηκαν να συμβάλλουν, αναλαμβάνοντας τη δημιουργία Μουσείου Βάμβακος στις εγκαταστάσεις της και όχι μόνο.

Η βιώσιμη αγροτική παραγωγή, η σύνδεσή της με την παιδεία και η δημιουργία ενός νέο αγροτικού μοντέλου με χαρακτηριστικά την τοπικοποίηση και την ποιότητα, ήταν η βασική θεματολογία για τους ομιλητές που πήραν μέρος στην ημερίδα.

«Κολίγος στις δικές τους καλλιέργειες τείνει να γίνει ο αγρότης» επεσήμανε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, τονίζοντας ότι «πρέπει να ανατραπεί αυτή η κατάσταση, μέσα από ένα νέο κύμα συνεταιριστικού κινήματος, που θα βάζει στην άκρη τον μεσάζοντα και θα δημιουργήσει μικρές αγροτικές μονάδες με τοπικά προϊόντα, στη γεωργία ή στην κτηνοτροφία. Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς αγροτική εκπαίδευση, ώστε η νέοι να λειτουργήσουν καινοτόμα και με προοπτική… ».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος, δήλωσε υπέρμαχος της αναβάθμισης της Αβερωφείου και υποχέθηκε ότι :«η κυβέρνηση θα κάνει πράξη την εκπαίδευση αγροτών στην Αβερώφειο Σχολή».

«Υψιστης σημασίας», θεωρεί την αγροτική εκπαίδευση ο πρώην υφυπουργός κ. Γιάννης Τσιρώνης, ενώ ο εκπρόσωπος της Εκτελεστικής Γραμματείας των «Οικολόγων Πράσινων» κ. Σπασίδης Τηλέμαχος παρουσίασε τις θέσεις του κόμματος για ένα νέο αγροτικό, τονίζοντας ότι «το ιδανικό αγροτικό μοντέλο είναι η ανάπτυξη μικρών εκμεταλλεύσεων και η πλούσια βιοποικιλότητα, προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η αγροτική εκπαίδευση με στόχευση στην έρευνα και στην κατάρτιση».

Ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας κ. Μπίλλης, υποστήριξε ότι η εκπαίδευση των αγροτών θα αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο ανταγωνισμού στην παγκόσμια αγορά.

Μετά το πέρας της ημερίδας, οι Γερμανοί προσκαλεσμένοι κκ Amberger και Aunkofer είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την αγροτική μονάδα της Μονής Βελλά, μαζί με τον Μητροπολίτη Μάξιμο και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, όπου διαπίστωσαν την μεγάλη ανάπτυξή της μέσα σε λίγους μόλις μήνες και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

  Facebook Post