Παρακαλω περιμενετε...
Στο πλαίσιο του Forum για την Κυκλική Οικονομία, η Ελληνογερμανική Συνέλευση συμμετείχε στην ενότητα «Καλές Πρακτικές» με τον επί ετών στενό της συνεργάτη, Έπαρχο Schwäbisch Hall κο Gerhard Bauer, o οποίος με την παρουσίαση του φώτισε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να λειτουργήσει η κυκλική οικονομία στην πράξη με μια ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων. Κατά την παρουσίαση του, ο κ. Βauer ανέλυσε το παράδειγμα της επαρχίας του Σβέμπις Χαλ, όπου με μια συνετή προσπάθεια χρόνων λειτουργεί με επιτυχία η κυκλική οικονομία. Η πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων, ο επιτυχής διαχωρισμός τους, η ανακύκλωση αλλά και η ανάκτηση ενέργειας από τα απορρίμματα με ζύμωση ή θερμική επεξεργασία είναι η βασικοί τρόποι με τους οποίους κατάφερε να μειωθεί δραστικώς ο όγκος των σύμμεικτων απορριμμάτων, παρά την αύξηση του πληθυσμού στην περιοχή. Αναφέρθηκε ειδικότερα στα οφέλη της παραγωγής φυλλοχώματος (κομπόστ) κομποστοποίησης αλλά και στους τρόπους επαναχρησιμοποίησης προϊόντων όπως στα παραδείγματα της αγοράς χύμα προϊόντων, της επιστροφής φιαλών, αλλά και μίας διαδικτυακής αγοράς μεταχειρισμένων ειδών. Οι προτάσεις του κ. Bauer επικεντρώθηκαν στην ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας των πολιτών στην αποφυγής παραγωγής απορριμμάτων μέσω εκστρατειών ενημέρωσης με κάθε διαθέσιμο μέσο. Στο ίδιο πάνελ παρουσιάστηκαν από ελληνικής πλευράς αξιόλογα παραδείγματα όπως η αξιοποίηση υπολειμμάτων ελιάς για την παραγωγή πυρηνοκάρβουνου, η ανακύκλωση των διχτυών αλλά κι ένα παράδειγμα από τη Βουλγαρία με στόχο την ανάπτυξη καινοτομιών στην κυκλική οικονομία με επίκεντρο τη διαχείριση του νερού. Η ενδιαφέρουσα εισήγηση του κ. Bauer παρουσιάστηκε και στο 2ο Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας Δήμου Θεσσαλονίκης στην ημερίδα «Άξονες προτεραιοτήτων των ΟΤΑ στην Κυκλική Οικονομία» και απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια από το σύνολο των συνομιλητών του.
Στο πολύ ενδιαφέρον πάνελ «Κυκλικές Έξυπνες Πόλεις» που έκλεισε τις εργασίες του Forum Κυκλικής Οικονομίας, ο κ. Thomas Kretzschmar, Επιχειρησιακός Διευθυντής της Δημοτικής Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Λειψίας, παρουσίασε τον πετυχημένο τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της διαχείρισης απορριμμάτων στον εν λόγω Δήμο. Κλειδί της επιτυχίας για τον ίδιο είναι η σωστή διαλογή στην πηγή, η οποία θα πρέπει να είναι εύκολη στον πολίτη να την ακολουθήσει. Ο κ. Kretzschmar παρουσίασε τους τρόπους διαλογής οργανικών απορριμμάτων που εν συνεχεία χρησιμοποιούνται για παραγωγή ενέργειας και στην αγροτική παραγωγή, την ανακύκλωση συσκευασιών μέσω του «κίτρινου κάδου», την δομημένη ανακύκλωση χαρτιού, γυαλιού και υφάσματος και τη διαλογή των υπόλοιπων υλικών ώστε να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη η προσωρινή εναπόθεση των υπολειμμάτων σε ΧΥΤΑ και κατόπιν η θερμική τους επεξεργασία. Με ένα πολύ καλά οργανωμένο σύστημα ενημέρωσης των δημοτών σχετικά με τις δυνατότητες ανακύκλωσης, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα συμβουλευόμενοι ένα ετήσιο ημερολόγιο της δραστηριότητας των υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου Λειψίας να γνωρίζουν πότε, που και ποιό υλικό μπορούν να ανακυκλώσουν ανάλογα με τις υπηρεσιακές δυνατότητες του Δήμου. Τις προηγούμενες ημέρες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Θεσσαλονίκη Ελλάδα, ο κ. Kretzschmar πραγματοποίησε σημαντικές συναντήσεις με τον Αντιδήμαρχο και την Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Δήμου Θεσσαλονίκης και τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α) Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλονίκης ενώ επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Δήμου Θεσσαλονίκης.
Στο πάνελ «Κυκλικές Έξυπνες Πόλεις» συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος αναφέρθηκε στα πετυχημένα παραδείγματα του δήμου του στους τομείς της κινητικότητας και της διαχείρισης απορριμμάτων που τον συμπεριέλαβαν στις 100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις της Ευρώπης 2030. Ακόμη, τόνισε τη μεγάλη σημασία οι πολίτες να αγκαλιάσουν πρωτοβουλίες που προωθούν την κυκλική οικονομία, που είναι το μεγαλύτερο εχέγγυο για την επιτυχία τους. Από πλευράς του ο κ. Νικόλαος Μουσιόπουλος, Καθηγητής και Διευθυντής Εργαστηρίου στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ, μέλος της ΕΕΔΣΑ (Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) και συνεργάτης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης αναφέρθηκε στη σημασία της κυκλικής παραγωγής και της βιομηχανικής συμβίωσης όπου τα απορρίμματα μιας βιομηχανίας μπορούν να αποτελέσουν πρώτη ύλη για μία άλλη, προτάσσοντας την δυνατότητα αυτό να συμβεί στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Κατά την ενδιαφέρουσα συζήτηση, παρουσιάστηκαν από τους υπόλοιπους ομιλητές και άλλες δυνατότητες λειτουργίας της κυκλικής οικονομίας όπως δυνατότητες επαναχρησιμοποίησης φωτοβολταϊκών πάνελ και μπαταριών και η αξιοποίηση των «πράσινων απορριμμάτων».
Κοινό συμπέρασμα από τη ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε με ιδιαίτερη συμμετοχή του κοινού με ερωτήσεις, ήταν η ανάγκη κινητροδότησης των πολιτών να συμμετέχουν σε δράσεις ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας που θα μπορέσει να βοηθήσει και στην αλλαγή νοοτροπίας για μια περιβαλλοντικά φιλική ζωή σε κάθε Δήμο.
Η Ελληνογερμανική Συνέλευση θα συνεχίσει να είναι παρούσα στα μεγάλα γεγονότα που αφορούν την κυκλική οικονομία και θα συνεχίζει να υποστηρίζει με αμείωτο ενδιαφέρον τις πρωτοβουλίες, που προωθούν τη σημασία και τα θετικά αποτελέσματα της κυκλικής οικονομίας.