Παρακαλω περιμενετε...
Μετά από μια σειρά επιτυχημένων θεματικών συνεδρίων, που διοργανώθηκαν καθόλο το έτος 2012 με έμφαση σε συγκεκριμένα και ειδικά θέματα στα πλαίσια της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, συναντήθηκαν στις 15-16 Nοεμβρίου 2012 περίπου 600 συμμετέχοντες από την οικονομία, τις επιστήμες και την πολιτική καθώς και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών για την διεξαγωγή της τρίτης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV III). Ο τόπος του συνεδρίου ήταν για πολλοστή φορά η συμπρωτεύουσα στη Βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλονίκη, καθώς ο δήμαρχος, κος Γιάννης Μπουτάρης, είχε προσκαλέσει όλους τους παραβρισκόμενους κατά την Ελληνογερμανική Συνέλευση DGV II.
Μαζί με πολυάριθμους δημάρχους από την Γερμανία και την Ελλάδα, συμμετείχαν ο εντεταλμένος της Καγκελάριο για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, κος Υφυπουργός Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ, και ο αρμόδιος από ελληνικής πλευράς, Υπουργός Εσωτερικών, κος Ευριπίδης Στυλιανίδης. Το έργο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης κρίνεται από τις κυβερνήσεις και των δύο χωρών ως σημαντικό πλαίσιο για μια ανταλλαγή και βιώσιμη συνεργασία. Στην επιτυχία της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης συνείσφεραν, μαζί με το δήμο Θεσσαλονίκη, εκ νέου το Γενικό Προξενείο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, και προπάντων προσωπικά ο κος Γενικός Πρόξενος, Βόλφγκανγκ Χέλσερ-Όμπερμαιερ, το γραφείο διασύνδεσης της DGV στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Θεμάτων, καθώς και το γραφείο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στη Θεσσαλονίκη υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Λαζαρίδη.
Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν τις δύο συνεδριακές ημέρες σε διάφορες οργανωτικές μορφές, τα ακόλουθα θέματα, όπου οι ειδικοί συμμετείχαν με πρακτικές εμπειρίες και θεωρητικές γνώσεις, προσφέροντας πολύτιμες προτάσεις και ιδέες για όλους:
Παράλληλα με την DGV III διοργανώθηκε η πρώτη συνάντηση της Ελληνογερμανικής πρωτοβουλίας της Κοινωνίας των Πολιτών GGCS, η οποία μέσω της Civil Society Organisations (CSO) σκοπεύει να εμπλέξει περισσότερο την κοινωνία των πολιτών στην ελληνογερμανική συνεργασία.
Τα αποτελέσματα της DGV III καταγράφηκαν σε μια κοινή τελική δήλωση όλων των συμμετεχόντων, στην οποία συμφωνήθηκε να δημιουργηθούν επιτροπές δημάρχων, οι οποίες και με την υποστήριξη των πολιτικών ιδρυμάτων, θα ασχοληθούν με την υλοποίηση των θεμάτων προτεραιότητας της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.
Ως προτεραιότητα ορίστηκαν:
Η DGV III συνείσφερε σημαντικά στη θεσμοθέτηση των προσπαθειών συνεργασίας των εταίρων και σήμανε την έναρξη της επόμενης φάσης υλοποίησης των δράσεων της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Τη φάση υλοποίησης 2013 θα διευθύνει η πόλη της Νυρεμβέργης που θα φιλοξενήσει την DGV IV.
Κοινή δήλωση μετά την λήξη των εργασιών Διαβιβαστική επιστολή Δημάρχου Θεσσαλονίκης - Αποτελέσματα DGV III Η πορεία από την DGV II στην DGV III Δημοσιονομικά έσοδα και αυτοδιοίκηση Συνθήκες τοπικής αυτοδιοίκησης Επαγγελματική κατάρτιση στην Γερμανία Ιστορική ευθύνη – Συνεργασία με μαρτυρικά χωριά και ισραηλιτικές κοινότητες ιδέες για την περαιτέρω συνεργασία Οικονομική κρίση και τοπική αυτοδιοίκηση