Ελληνογερμανικό Δίκτυο "Περιφέρειες, Δήμοι, Άνθρωποι"

'Voy!' Οι Έλληνες κερδίζουν το Τρίτο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Τυφλών στη Λειψία

04.11.2014 Για τους ποδοσφαιριστές με αναπηρία όρασης που θέλουν να κλωτσήσουν τη μπάλα υπάρχει το Ποδόσφαιρο Τυφλών, το οποίο καθιερώθηκε διεθνώς για πρώτη φορά το 2006 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Βερολίνου. Σήμερα, η Ελληνογερμανική Συνέλευση (DGV) φροντίζει έτσι ώστε Έλληνες και Γερμανοί με ή χωρίς προβλήματα όρασης να μπορούν να συνυπάρχουν με φυσικότητα και να αθλούνται μαζί.


  • 04.11.2014

Μεταξύ 24ης και 26ης Οκτωβρίου έλαβε χώρα για τρίτη φορά το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα για τους ποδοσφαιρικούς ομίλους τυφλών στη Σαξονία, οι οποίοι αναμετρήθηκαν με έπαθλο το κύπελλο του Δημάρχου Αθλητισμού της πόλης της Λειψίας. Συμμετείχαν οι όμιλοι Chemnitzer FC, FC St. Pauli, FC Viktoria 1889 Berlin, Avoy MU Brno (Tσεχία), LÁSS (Ουγγαρία) και το ελληνικό σωματείο Πυρσός. Με δύο νίκες η έμπειρη ομάδα ποδοσφαίρου του Πυρσού κέρδισε τα παιχνίδια του ομίλου στο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Τυφλών Σαξονίας 2014 και προκρίθηκε στην ημιτελική φάση όπου θα αντιμετωπίσει την ομάδα του Βερολίνου F C Viktoria 1889 Berlin e.v.

Στο Ποδόσφαιρο Τυφλών οι παίκτες διατρέχουν το γήπεδο σα νάνοι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, όταν εκείνοι που βλέπουν κανονικά φτάνουν στα όριά τους αν τους ζητηθεί να διασχίσουν ένα δωμάτιο με τα μάτια κλειστά. Ωστόσο, παρ’ όλη την ευκολία που έχουν αναπτύξει, οι παίκτες με αναπηρία όρασης πρέπει να φορούν ειδικά γυαλιά κατά τον αγώνα, για να προστατεύονται από πιθανούς τραυματισμούς.

Το Ποδόσφαιρο Τυφλών είναι ένας κατά τι ‘ανεστραμμένος κόσμος’: ο θόρυβος δεν έρχεται από την κερκίδα, αλλά από το χορτάρι. Η επικοινωνία μεταξύ των παικτών είναι το Α και το Ω, καθώς οι ποδοσφαιριστές προσανατολίζονται και αλλάζουν σχηματισμούς σύμφωνα με όσα φωνάζει ο ένας στον άλλον. Οι θεατές στις κερκίδες πρέπει να μιλούν όσο πιο χαμηλόφωνα μπορούν ώστε να ακούγεται η πιο συχνή έκφραση μεταξύ των παικτών, το ισπανικό „Voy“ που σημαίνει «έρχομαι». Αυτή η λέξη βοηθάει τους ποδοσφαιριστές να εντοπίσουν τους συμπαίκτες τους και να αποφύγουν τις μεταξύ τους συγκρούσεις. Ανάμεσα σ’ οκτώ παίκτες -χωρίς τερματοφύλακα- δεν είναι λίγες οι φωνές. Όποιος ξεχάσει να φωνάξει και προκαλέσει έτσι σύγκρουση μεταξύ παικτών κάνει φάουλ.

Η Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης συμμετείχε επίσης στην από κοινού συνεργασία Θεσσαλονίκης και Λειψίας στο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Τυφλών της Σαξονίας , που σκοπό είχε -μεταξύ άλλων- να προβάλλει τον αθλητισμό ατόμων με αναπηρία σε διεθνές επίπεδο. Εκτός από την αθλητική πρόκληση, οι όμιλοι απόλαυσαν τις διεθνείς πολιτιστικές ανταλλαγές του προγράμματος που αγκάλιασαν όλους, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη αναπηρίας. Η διοργάνωση ήταν μια έκφραση της συνεργασίας μεταξύ των κοινοτήτων και αποτέλεσε ένα επιτυχημένο παράδειγμα για το πώς μπορεί να κάνει κανείς πράξη την ένταξη ομάδων σε κοινοτικό επίπεδο. Όχι μόνο συνέβαλλε στη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά άνοιξε νέους ορίζοντες συνεργασίας, όπως ορίζει η κοινή διακήρυξη της τέταρτης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV) που καταγράφηκε στις 23 Οκτωβρίου 2013 στην Νυρεμβέργη. Στο πλαίσιο αυτό, ο εντεταλμένος της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, κοινοβουλευτικός υφυπουργός Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ , στήριξε οικονομικά τη σημαντική αυτή συνάντηση. Ο πρόεδρος του αθλητικού ομίλου Πυρσός, Χαράλαμπος Τοκατλίδης, ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των αθλητών που μετέβησαν στη Λειψία για «την υποστήριξη και την άψογη διοργάνωση του ταξιδιού και του Κυπέλλου Ποδοσφαίρου Τυφλών».

Φωτό: Αθλητικό σωματείο για την αποκατάσταση ατόμων με αναπηρία

Άλλες γερμανόφωνες πηγές:
https://leipzig.sportbuzzer.de/magazin/griechen-gewinnen-3-blindenfussball-cup-2014/6950