Ελληνογερμανικό Δίκτυο "Περιφέρειες, Δήμοι, Άνθρωποι"

'Δεν υπάρχει Θάσος χωρίς δάσος'

11.04.2017 Έλληνες και Γερμανοί ενώνουν τις δυνάμεις τους για την αποκατάσταση των δασών μετά την πυρκαγιά υπό την αιγίδα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (ΕΓΣ)


  • 11.04.2017

Τα αναγκαία μέτρα αποκατάστασης μετά την πυρκαγιά ήταν το θέμα συνάντησης ομάδας επιστημόνων και ειδικών σε θέματα περιβάλλοντος και τοπικής αυτοδιοίκησης, οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι:

«Δεν υπάρχει Θάσος χωρίς Δάσος»

Η συνάντηση έγινε στη Θάσο, όπου ο Δήμαρχος, Κωνσταντίνος Χατζηεμμανουήλ, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρο Μαρκόπουλο, υποδέχθηκαν αντιπροσωπεία Γερμανών ειδημόνων. Τα θέματα της ατζέντας ήταν σχετικά με την πυρκαγιά και την αναδάσωση, καθώς και με τον συντονισμό και την αποτίμηση των τρεχόντων θεμάτων του Δήμου, όπως η διαχείριση απορριμμάτων, η ανταλλαγή μαθητών, η ανάπτυξη του τουρισμού, αλλά και ο προγραμματισμός επίσκεψης Γερμανού Έπαρχου.

Τη γερμανική αποστολή πλαισίωσαν ο τέως Δήμαρχος Γκράφενμπεγκ, Holger Dembek, ο Διευθύνων Σύμβουλος του οργανισμού απορριμμάτων Reutlingen/Tübingen, Thomas Leichtle, ο Καθηγητής Δασοκομίας και Δασικής Αύξησης του Πανεπιστημίου Rottenburg, Dr. Sebastian Hein, ο Καθηγητής Εδαφικής και Γεωτεχνικής Έρευνας και Τοπικής Οικολογίας του Πανεπιστημίου Rottenburg Dr. Jürgen Schäffer και η Καθηγήτρια Δασολογίας και Τουρισμού του Πανεπιστημίου Rottenburg, Dr. Monika Bachinger.

Από ελληνικής πλευράς παραβρέθηκαν ο Καθηγητής Δασολογίας, Πρόεδρος τμήματος Δασολογίας και φυσικού περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Θεοχάρης Ζάγκας, καθώς και ο Καθηγητής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και Διευθυντής του Τμήματος Ορεινών Υδάτων του ΑΠΘ, Δημήτριος Στάθης, μαζί με τον Αντιδήμαρχο Θάσου, Νικόλαο Ψαλίδα, τον Διευθυντή Δασών του Νομού Καβάλας, Ιωάννη Καπετανγιάννη και άλλους αξιωματούχους του Δήμου Θάσου.

Κατά τη συνάντηση εργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας, η οποία περιέλαβε και επίσκεψη των καμένων εκτάσεων στη Θάσο, οι εκπρόσωποι ελληνικών πανεπιστημίων και αρμόδιοι υπάλληλοι της δασικής υπηρεσίας, μαζί με Γερμανούς ομόλογούς τους εξέτασαν τη δυνατότητα παροχών ενίσχυσης από το πανεπιστήμιο του Rottenburg στο ζήτημα της αναδάσωσης, με πιθανά πεδία στήριξης την υποβάθμιση του εδάφους, τις διαβρώσεις, τις μελλοντικές λειτουργίες των δασών, τις αλυσίδες αξίας, αλλά και τις σχέσεις με τον φιλικό προς την φύση τουρισμό.

Ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των πανεπιστημίων μέσω μηχανισμών επίλυσης προβλημάτων όπως είναι τα εφαρμοσμένα έργα και η έρευνα, η παρακολούθηση της αναδάσωσης, η ανίχνευση της γεωγραφικής βάσης και η πρόληψη των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής ήταν μερικά ακόμα θέματα της συνάντησης, μαζί με την εδαφική χρήση του βιολογικού κομπόστ στη δασοκομία.

  Facebook Post