Ελληνογερμανικό Δίκτυο "Περιφέρειες, Δήμοι, Άνθρωποι"

H ΕΓΣ στο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Καινοτομίας - Νέες Προοπτικές για την κυκλική οικονομία στην Ελλάδα

18.12.2020 Συμμετοχή της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στα e-Innovation Roundtables με τίτλο «Καινοτομία: Επένδυση για το μέλλον» με επίκεντρο την κυκλική οικονομία σε τοπικό επίπεδο.


  • 18.12.2020

Στο πλαίσιο του φετινού Φόρουμ Καινοτομίας που διεξήχθη λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας του COVID-19 διαδικτυακά από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, τα ζητήματα της κυκλικής οικονομίας και των καινοτόμων εφαρμογών της σε τοπικό επίπεδο βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή. Με την υποστήριξη της ΕΓΣ διοργανώθηκε υπό το πρίσμα του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πάνελ συζήτησης, με τη μορφή στρογγυλού τραπεζιού «Καινοτομία και Κυκλική Οικονομία – Αξιοποίηση πρώτων υλών και ενέργειας από τα απορρίμματα -  Εμπειρίες από τη Γερμανία και προοπτικές για την Ελλάδα», όπου συζητήθηκαν καινοτόμες προτάσεις και καλές πρακτικές στο εξαιρετικά επίκαιρο ζήτημα της κυκλικής οικονομίας.

Στον χαιρετισμό του ο Έλληνας Υπουργός Εσωτερικών και Εντεταλμένος του Πρωθυπουργού για την Ελληνογερμανική Συνέλευση Παναγιώτης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στην προτεραιοποίηση της κυκλικής οικονομίας από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης μέσω του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα και του  Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων που επιβάλλει την εφαρμογή της διαχείρισης αποβλήτων σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. «Το Υπουργείο Εσωτερικών Ενθαρρύνει και υποστηρίζει αυτές τις δράσεις όχι μόνο με λόγια αλλά με έργα που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα δράσεων κυκλικής οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Υπουργός. Ο Kοινοβουλευτικός Υφυπουργός στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Εντεταλμένος της Καγκελαρίου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Norbert Barthle από πλευράς του στον χαιρετισμό του τόνισε ότι η συνεργασία των ελληνικών και γερμανικών δήμων στην  κυκλική οικονομία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του θεματολογίου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και ότι  η διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί από τα μεγαλύτερα στοιχήματα σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Χαιρέτισε τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, για τη θέση της  ανακύκλωσης  σε πρώτη προτεραιότητα και ότι  πλέον καθίσταται δυνατή η αξιοποίηση των υπολειμματικών αποβλήτων. «Θέλουμε κι εμείς να συμβάλλουμε στην εδραίωση αποδοτικών και φιλικών προς το κλίμα μοντέλων κυκλικής οικονομίας. Τα απορρίμματα αποτελούν πολύτιμους πόρους που δημιουργούν πρόσθετα έσοδα και νέες θέσεις εργασίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάρτλε. Τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής υποστήριξε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Χωροταξίας Περιφέρειας Ιόνιων Νήσων Σπυρίδων Ιωάννου, τονίζοντας το  ιδιαίτερο ενδιαφέρον της περιφέρειας του  στην ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων.

Στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε ο Jürgen Priesters, Business Development Director της TOMRA Sorting Recycling, ανέφερε πως αν υπάρχει μια λογική διαχείριση, ο πλανήτης μπορεί να εξοικονομήσει 5% σε εκπομπές CO2. Αναφερόμενος στο παράδειγμα της Γερμανίας, παρουσίασε τις πρακτικές  ανακύκλωσης αλλά επεσήμανε και κάποια λάθη που γίνονται όπως ότι πολλές φορές φτάνουν λανθασμένα υλικά στους κάδους ανακύκλωσης. Ο Dr. Matthias Eder, Διευθυντής Επικοινωνίας της PreZero από την πλευρά του υποστήριξε ότι θα πρέπει οι ροές υλικών να διαχωρίζονται προκειμένου να συλλέγονται σωστά από την αρχή. «Ως εταίρος της Ελλάδας, υποστηρίζουμε την ανακύκλωση σε κλειστό κύκλο με την τεχνογνωσία μας και προσβλέπουμε σε μια πιθανή μελλοντική συνεργασία με Έλληνες ενδιαφερόμενους και εταιρείες.», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τις καλές πρακτικές της περιοχής του στην ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία παρουσίασε ο Gerhard Bauer,  Έπαρχος Schwäbisch Hall και στενός συνεργάτης της  Ελληνογερμανικής Συνέλευσης αναφερόμενος στα παραδείγματα της αγοράς χύμα προϊόντων, της επιστροφή φιαλών, αλλά και μίας διαδικτυακής αγοράς μεταχειρισμένων ειδών. Ακόμη, αναφέρθηκε στις εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών για την καλλιέργεια κουλτούρας αποφυγής παραγωγής απορριμμάτων, τονίζοντας ότι τα καλά αποτελέσματα έρχονται σε βάθος χρόνου.

Στην παρέμβαση της στη συζήτηση η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Μερόπη Υδραίου αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα μιας νησιωτικής περιοχής στην αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης απορριμμάτων. Η κα Υδραίου παρουσίασε τις σημαντικές πρωτοβουλίες  που έχει αναλάβει στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων όπως το πρόγραμμα ανακύκλωσης μπαταριών οικιακού τύπου, ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στη σχολική κοινότητα που είχε ως αποτέλεσμα τη συλλογή 7500 κιλών ανακυκλώσιμης ύλης, αλλά και ένα σύστημα επιβράβευσης χρήσης πράσινων γωνιών του Δήμου. Ο νησιωτικός δήμος  συμμετέχει σε πολλά ευρωπαϊκά και ερευνητικά προγράμματα όπως στο πρόγραμμα ΙCC που θα βοηθήσει αποφασιστικά για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του και να δώσει λύσεις στο διαχρονικό πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων, ακόμα και με ενεργειακή αξιοποίηση τους, αναδεικνύοντας το νησί σε τουριστικό προορισμό που σέβεται το περιβάλλον.

Ο κ. Γιώργος Κρεμλής, Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, κλίματος, περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας  αναφέρθηκε από την πλευρά του στις Κοινοτικές Οδηγίες για την κυκλική οικονομία και στη μεταφορά στη εθνική έννομη τάξη της κοινοτικής νομοθεσίας περί της μιας χρήσης πλαστικών αλλά και την εισαγωγή σύντομα συστήματος εγγυοδοσίας στο γυαλί και το αλουμίνιο που θα βοηθήσει την ανακύκλωση. Ο κ. Κρεμλής αναφέρθηκε στη φιλόδοξη προοπτική ενός πιλοτικού σχεδίου ενεργειακής αξιοποίησης υπολείμματος των αποβλήτων  στο Δήμο Κεντρικής Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, που θα μπορούσε να παράξει ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα. Την προσπάθεια αυτή στηρίζει η Ελληνογερμανική Συνέλευση προσφέροντας μέσω του δικτύου τις δυνατότητες για μεταφορά πολύτιμης τεχνογνωσίας και εμπειρίας από τη γερμανική πλευρά.

Ο καθηγητής  του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,  Νικόλαος Μουσιόπουλος  που συντόνισε με επιτυχία την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση σχολίασε πως η κυκλική οικονομία αποτελεί μία λύση σε ένα επί δεκαετίες συντελούμενο λάθος, τονίζοντας την αναγκαιότητα για αποφυγή και μείωση παραγωγής απορριμμάτων αλλά και τη σημασία της ενεργειακή αξιοποίησης τους. Η συζήτηση για την κυκλική οικονομία θα συνεχιστεί και η Ελληνογερμανική Συνέλευση θα στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια ενίσχυσης των πρακτικών εφαρμογών της σε τοπικό επίπεδο.

  Facebook Post