Ελληνογερμανικό Δίκτυο "Περιφέρειες, Δήμοι, Άνθρωποι"

Kαινοτόμες τουριστικές προτάσεις από τους Έλληνες εκθέτες στην ΙΤΒ 2015 / Βερολίνο

05.03.2015 Συμβολική χειρονομία στήριξης του ελληνικού τουρισμού από την Επιτροπή Τουρισμού του Γερμανικού Κοινοβουλίου


  • 05.03.2015

Ο τουρισμός παραμένει η σημαντικότερη γέφυρα που ενώνει την Ελλάδα με την Γερμανία, όπως έδειξε το τεράστιο ενδιαφέρον για τα ελληνικά περίπτερα στη διεθνή τουριστική έκθεση ITB που άνοιξε τις πύλες της την Τρίτη στο Βερολίνο. Οι Έλληνες εκθέτες ήταν ωστόσο αυτή τη φορά σε θέση να προτείνουν στους Γερμανούς επισκέπτες μια πληθώρα επιλογών, πέρα από τον ήλιο, τη θάλασσα και τις αρχαιότητες. Οι επιλογές αυτές αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα σε τοπικό επίπεδο, από την ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση, με την ενεργή στήριξη των γερμανικών κοινοτήτων στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Το ότι η παρουσία της Ελλάδας στην ΙΤΒ θα προκαλούσε αυτή τη φορά ενδιαφέρον που δεν θα περιοριζόταν στο αμιγώς τουριστικό επίπεδο ήταν αναμενόμενο. Γι’ αυτό ήταν σημαντικό, ότι η τουριστική Επιτροπή του Γερμανικού Κοινοβουλίου, σε μια συμβολική χειρονομία στήριξης της Ελλάδας, επισκέφτηκε επίσημα το ελληνικό Περίπτερο και είχε συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά. Υποδεχόμενη την Επιτροπή, η κ. Κουντουρά δήλωσε ότι «οι Γερμανοί τουρίστες έχουν στηρίξει πάρα πολύ την Ελλάδα» και «ευχαρίστησε μέσα από την καρδιά της» την Επιτροπή του Γερμανικού Κοινοβουλίου, για τη στήριξη αυτή. «Να είστε βέβαιη, ότι και εμείς έχουμε την Ελλάδα μέσα στην καρδιά μας», ήταν η απάντηση που εισέπραξε από την πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Heike Brehmer. Στη διάρκεια της συνάντησης, η κ. Κουντουρά απηύθυνε πρόσκληση στα μέλη της Επιτροπής, να επισκεφτούν την Ελλάδα. Σε δηλώσεις του, το μέλος της Επιτροπής για το κόμμα των «Πρασίνων»,Markus Tressel ζήτησε σε πολιτικό επίπεδο να πέσουν οι τόνοι από όλες τις πλευρές.
Τα ελληνικά περίπτερα επισκέφτηκε ο Εντεταλμένος της Καγκελαρίου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση και Υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ. Από το περίπτερο της περιφέρειας Πελοποννήσου, ο κ. Φούχτελ, προχώρησε σε μια ένθερμη δήλωση στήριξης του ελληνικού τουρισμού, λέγοντας ότι «συστήνει στον κάθε ένα να γνωρίσει την Ελλάδα, η οποία πάντα αξίζει ένα ταξίδι». «Στην Ελλάδα, συναντά και γνωρίζει κανείς καινούργιους φίλους και ανθρώπους που καλλιεργούν τη φιλία». Ο κ. Φούχτελ είχε προηγουμένως συναντήσει τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη.
Στη διάρκεια της περιοδείας του στα ελληνικά περίπτερα, ο κ. Φούχτελ στάθηκε ιδιαίτερα στο περίπτερο της Ρόδου, όπου με την υποστήριξη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης ξεκίνησε πιλοτικά πρόγραμμα θεραπείας και φροντίδας για Γερμανούς ασθενείς. Αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις τόσο για επέκταση της τουριστικής περιόδου όσο και για την προσέλκυση τουρισμού υψηλής οικονομικής απόδοσης και οι ξενοδόχοι της Ρόδου ενέταξαν αυτήν την καινοτομία στα προγράμματά τους και εστίασαν εκεί την παρουσία τους στην ΙΤΒ.
Στο περίπτερο της Κρήτης, ο κ. Φούχτελ συναντήθηκε με τον κ. Ν. Ραπτάκη, ΓΓ της Περιφέρειας Κρήτης και τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου κ. Ευριπίδη Χουκιαδάκη. Τόσο εδώ, όσο και στο περίπτερο της Ηπείρου, όπου ήταν παρών και ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε ο περιπατητικός τουρισμός, την σημασία του οποίου για την Ελλάδα είχε επισημάνει ευθύς εξαρχής ο κ. Φούχτελ. Δύο χρόνια αργότερα, και μέσα από επιτυχημένες συνεργασίες ελληνικών με γερμανικές κοινότητες στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης οι προεργασία έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορούν οι Έλληνες να συμπεριλάβουν αυτό το προϊόν στα εκθέματα τους στην ΙΤΒ, όπου μάλιστα έκαναν και την εμφάνιση τους περισσότεροι Γερμανόγλωσσοι οδηγοί για τα μονοπάτια σε καλαίσθητες εκδόσεις. Ο περιπατητικός τουρισμός είναι σε θέση να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο από τις αρχές της άνοιξης, ως βαθιά μέσα στο φθινόπωρο και να αναδείξει για τον επισκέπτη όχι μόνο την ομορφιά και το πολιτιστικό δυναμικό αλλά και τα τοπικά προϊόντα μιας τουριστικής περιοχής.
Η Ελληνογερμανική συνέλευση έχει καταστεί μέσα σε λίγα χρόνια σε ένα δυναμικό ελληνογερμανικό δίκτυο δήμων και περιφερειών, που είναι προσανατολισμένο στην πρακτική συνεργασία και ανοικτό στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας. Οι συνεργασίες είναι θεματικές και πραγματοποιούνται, όταν από την ελληνική ή την γερμανική πλευρά εκφραστεί μια τέτοια επιθυμία.
Παναγής Γαλιατσάτος