Ελληνογερμανικό Δίκτυο "Περιφέρειες, Δήμοι, Άνθρωποι"

«Πράσινη Ναυτιλία» στο Αιγαίο με τη χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ)

18.12.2015 Στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης παρουσιάστηκαν στη Σύρο τα πρώτα αποτελέσματα σχετικής μελέτης


  • 18.12.2015

Κατόπιν σχετικού αιτήματος της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και με τη στήριξη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα την ολοκλήρωση του έργου Archipelago-LNG στην Ερμούπολη της Σύρου, έδρα Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων και συντονιστή του έργου. Κατά τη συνάντηση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έργου το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε κατά 50% από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα TEN-T (επιτροπή μεταφορών / DG-Move), διάρκειας ενός έτους.

Η χρήση φυσικού αερίου –LNG - ως καύσιμο για τα πλοία της ακτοπλοΐας είναι το νέο μεγάλο στοίχημα του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Το καύσιμο αφενός είναι πιο οικονομικό από το πετρέλαιο και θα επιτευχθεί μείωση του λειτουργικού κόστους κάθε πλοίου και αφετέρου πιο φιλικό προς το περιβάλλον.
Όσον αφορά τη δυνατότητα προμήθειας ΥΦΑ (LNG bunkering) στα πλοία του Νοτίου Αιγαίου, η μελέτη καταδεικνύει την καταλληλότητα των λιμανιών του Πειραιά και του Ηρακλείου (εφόσον υπάρχει ειδικό πλοίο προμήθειας) γι’ αυτό το σκοπό.
Με την ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών, την κατάρτιση του προσωπικού στα ελληνικά ναυπηγεία και με τη χρησιμοποίηση πρόσφορων χρηματοπιστωτικών εργαλείων, είναι δυνατή η μετατροπή LNG σε πλοίο της ακτοπλοΐας.
Η εναρμόνιση του ελληνικού δικαίου με το ευρωπαϊκό στα ζητήματα αυτά, η ανάπτυξη δίαυλου ενημέρωσης των αρμοδίων υπουργείων με την ευρωπαϊκή νομολογία, καθώς και η ενημέρωση των τοπικών αρχών, επαγγελματικών φορέων και απλών πολιτών για τις εφαρμογές του LNG και γενικά του φυσικού αερίου αποτελούν ζητήματα που θα εξετασθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Παγκοσμίως, σήμερα υπάρχουν 70 πλοία με κύριο καύσιμο το ΥΦΑ, ενώ υπό παραγγελία ή κατασκευή είναι 79, εκ των οποίων τα 52 για ευρωπαϊκές εταιρείες και τα περισσότερα από τα υπόλοιπα για αμερικανικές.
Κατά τη συνάντηση στην Ερμούπολη διαπιστώθηκε η πρόθεση όλων των εταίρων του έργου Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΔΕΠΑ, Sea Jets, Νεώριο Σύρου, ΕΚΕΤΑ, Διευθύνουσα Επιτροπής ΥΠΕΚΑ, Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, Ελληνογερμανική Συνέλευση, Νορβηγογερμανικός Νηογνώμονας) να προωθήσουν τα αποτελέσματα του έργου Archipelago-LNG. Πρώτη επιτυχία προς τη κατεύθυνση αυτή είναι η συμμετοχή εταίρων του έργου στο νέο φιλόδοξο πενταετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα Poseidon Med II.
Η Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει καταστεί μέσα σε λίγα χρόνια ένα δυναμικό ελληνογερμανικό δίκτυο δήμων, περιφερειών, επιμελητηρίων και άλλων φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης που είναι προσανατολισμένο στην πρακτική συνεργασία και ανοικτό στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας. Οι συνεργασίες είναι θεματικές και πραγματοποιούνται, όταν από την ελληνική ή την γερμανική πλευρά εκφραστεί μια τέτοια επιθυμία.