Ελληνογερμανικό Δίκτυο "Περιφέρειες, Δήμοι, Άνθρωποι"

Έλληνες και Γερμανοί έχουμε πολλά ακόμα να μοιραστούμε

03.08.2015 Εκπαιδευτική εκδρομή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου στη Βάδη Βυρτεμβέργη


  • 03.08.2015

Σε πείσμα του τεταμένου κλίματος μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, πραγματοποιή-θηκε εκπαιδευτική εκδρομή σπουδαστών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου στη μεσαιωνική πόλη Schwäbisch Hall, 60 χλμ νοτιο-ανατολικά της Στουτγάρδης, αμέσως μετά το πέρας της εξεταστικής περιόδου, από 25 μέχρι 31 Ιουλίου 2015.

H περιφέρεια της Βάδης-Βυρτεμβέργης, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη του Schwäbisch Hall, Gerhard Bauer και κατόπιν σχετικού αιτήματος από την ελληνική πλευρά, κάλυψε σημαντικό μέρος των εξόδων εκπαιδευτικής επίσκεψης, ενώ η Aegean προσέφερε στους αριστούχους σπουδαστές μειωμένο ναύλο.

«Έλληνες και Γερμανοί έχουμε πολλά ακόμα να μοιραστούμε»
υπογράμμισε ο περιφερειάρχης του Schwäbisch Hall, Gerhard Bauer.

Οι τελειόφοιτοι σπουδαστές συνοδεύονταν από τη λέκτορα του ΕΜΠ, δρ Ρίβα Λάββα, που ειδικεύεται στους τομείς της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και της Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης. Κατά την εξαήμερη επίσκεψη οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους σε θέματα μορφολογίας και του χαρακτήρα ιστορικών πόλεων της κεντρικής Ευρώπης, αλλά και της ένταξης σε αυτές νέων χρήσεων και κατασκευών, αποκατάστασης και επανάχρησης ιστορικών κτηρίων κέντρων πόλεων μεσαίου μεγέθους και οικοδομικών μεθόδων και σύγχρονων τεχνολογιών στον τομέα της αποκατάστασης.

Την ομάδα σπουδαστών υποδέχθηκε ο Αλέξανδρος Παπαγεωργίου-Βενετάς, αρχιτέκτων-πολεοδόμος, καθηγητής Πανεπιστημίου Louvain, ο οποίος ξενάγησε την ομάδα στην Γλυπτοθήκη του Μονάχου. Ακολούθησε εκτεταμένη ξενάγηση στη μεσαιωνική πόλη Schwäbisch Hall με επισκέψεις στις αποθήκες σιτηρών Schwäbisch Hall, ένα εξαιρετικό παράδειγμα επανάχρησης ιστορικού κτηρίου, στις παλιές φυλακές της πόλης, οι οποίες το 2011 ανακατασκευάστηκαν στο 'Σπίτι της Κατάρτισης', στο ιστορικό σύνολο Comburg , το οποίο αρχικά σχεδιάστηκε ως κάστρο, αλλά λειτούργησε σαν μοναστήρι. Επίσης έγιναν επισκέψεις στο παλάτι Langenburg, το οποίο ανήκει στον πρίγκιπα Hohenlohe-Langenburg, απόγονο του πρίγκιπα Philipp zu Hohenlohe Langenburg, του οποίου η γιαγιά Μαργαρίτα ήταν Ελληνίδα, και στο υπαίθριο μουσείο Wackershofen και βέβαια, στο ιστορικό κέντρο της ιστορικής πόλης Schwäbisch Hall.
Τέλος, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον τόπο μνήμης, το στατόπεδο συγκέντρωσης Gedenkstätte KZ Hessental που βρίσκεται δίπλα στο σταθμό Schwäbisch Hall-Hessental, σε εργαστήρια επερξεργασίας του ξύλου και σε συγκρότημα κοινωνικής κατοικίας στο Kirchberg.

Οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με αρχιτέκτονες, τεχνίτες, πολεοδόμους αλλά και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να κατανοήσουν τη λειτουργία και το ρόλο της πόλης σε θέματα αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στη Γερμανία. «Μετά την επίσκεψη αυτή έχει αλλάξει τελείως η εικόνα μας για τους Γερμανούς προς το καλύτερο» είπαν.