Ελληνογερμανικό Δίκτυο "Περιφέρειες, Δήμοι, Άνθρωποι"

Έλληνες και Γερμανοί μαζί στην αποκατάσταση και την αξιοποίηση εξαντλημένων ορυχείων λιγνίτη

06.06.2018 Αποστολή από τη Δυτική Μακεδονία στην Κεντρική Γερμανία υπό την αιγίδα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (ΕΓΣ)


  • 06.06.2018

Η αποκατάσταση και η αξιοποίηση των εξαντλημένων ορυχείων λιγνίτη βρέθηκε στο επίκεντρο πολυήμερης ενημέρωσης και ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Το ελληνικό κλιμάκιο, το οποίο υποδέχθηκε με κάθε επισημότητα ο Δήμαρχος Braunsbedra Steffen Schmitz,  πλαισίωσαν ο Δήμαρχος Εορδαίας και Πρόεδρος του Δικτύου των Ενεργειακών Δήμων, Σάββας Ζαμανίδης, ο Δήμαρχος Φλώρινας και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, ο Ιωάννης Βοσκόπουλος και ο Δήμαρχος Αμυνταίου, Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης , συνοδεία μεγάλου αριθμού επιστημόνων και ειδικών. Οι Έλληνες αξιωματούχοι επισκέφθηκαν δήμους και περιοχές της κεντρικής Γερμανίας, διευρύνοντας και ενισχύοντας το δίκτυο συνεργασιών της ΕΓΣ σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο κύριος Schmitz ενημέρωσε τους ομολόγους του σχετικά με την ανάπτυξη της πόλης του Braunsbedra μετά την ολοκλήρωση της ενεργού εξόρυξης, καθώς  και για την αποκατάσταση του ορυχείου, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της γερμανικής Εταιρίας Διαχείρισης Ενέργειας, Υδάτων και Αποβλήτων EWAG, κύριος Pinter, παρουσίασε το σύστημα τηλεθέρμανσης της εταιρείας. Ακολούθησε επίσκεψη στο Μηχανουργείο Braunsbedra  με παρουσίαση στην αίθουσα μηχανολογικού εξοπλισμού  της μεθόδου επαναχρησιμοποίησης εργαλείων εξόρυξης, καθώς και μεταφορά στο κέντρο τουριστικής πληροφόρησης στη Seebrücke Braunsbedra.

Ο Έπαρχος Saalekreis, Frank Bannert, και ο Δήμαρχος Mücheln, Andreas Marggraf, έδωσαν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για τους δήμους μέσω της αποκατάστασης των ορυχείων λιγνίτη στην περιοχή της Σαξωνίας, μαζί με τη Δρ. Kirsch από τον Σύλλογο Περιφερειακού και Χωροταξικού Σχεδιασμού Halle.

Τη σημασία των μελλοντικών συνεργασιών και της επέκτασης ενός δικτύου στον τομέα της αποκατάστασης περιοχών εξόρυξης λιγνίτη υπογράμμισε ο Υπεύθυνος Έργου της Γερμανικής Εταιρείας Εξόρυξης, κύριος Onnasch. Ακολούθησαν παρουσιάσεις από το Κρατικό Γραφείο Γεωλογίας και Μεταλλείων, καθώς και η μελέτη περίπτωσης του  Λιμένα Mücheln, με παρουσίαση του λιμανιού και των πλωτών σπιτιών από τους κκ  Marggraf και Keller.

Οι Έλληνες αξιωματούχοι και επιστήμονες περιηγήθηκαν στις περιοχές του υπαίθριου μουσείου Ferropolis, το οποίο βρίσκεται σε χερσόνησο στη λίμνη Gremminer, στο οποίο εκτίθεται ο εξοπλισμός εξόρυξης στο πλαίσιο της βιομηχανικής κληρονομιάς, γεγονός που ενισχύει τον τουρισμό.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Χημικού Πάρκου Bitterfeld-Wolfen, Dr. Polk, παρουσίασε σε αυτό το πλαίσιο ένα επιτυχημένο παράδειγμα εκμετάλλευσης και ανάδειξης ενός ορυχείου. Με σύνθημα «Η χημεία ταιριάζει», το όλο εγχείρημα εξασφάλισε νέες θέσεις εργασίας στην κεντρική Γερμανία.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ελληνικής αποστολής  με τον καθηγητή Jörg Kirbs, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών, ο οποίος πρότεινε τη συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών του Merseburg και των Φορέων από την Δυτική Μακεδονία, όπως είναι το Πανεπιστήμιο και το Ινστιτούτο CERTH. Ακολούθησε συνάντηση με τον Διευθυντή του Έπαρχου Saalekreis, Henning Mertens, και συνεργασία σε θέματα οικονομικής ανάπτυξης και διαδικασιών μεταρρυθμίσεων και βιομηχανικής αναβάθμισης.

Τέλος, οι Έλληνες προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να περάσουν λίγο χρόνο στους αμπελώνες της περιοχής και να μάθουν για την παραγωγή κρασιού από τον κύριο Reifert, αλλά και να επισκεφθούν παραλιακά θέρετρα στην περιοχή Stöbnitz.

  Facebook Post