Ελληνογερμανικό Δίκτυο "Περιφέρειες, Δήμοι, Άνθρωποι"

Έλληνες και Γερμανοί συνεργάζονται στους τομείς του Τουρισμού, του Πολιτισμού και της Διαχείρισης Απορριμάτων

05.08.2016 Το Δήμο Σαμοθράκης επισκέφτηκε αντιπροσωπεία της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης


  • 05.08.2016

Στην Σαμοθράκη βρέθηκαν προσφάτως ο Δήμαρχος Χόχενσταιν, Γιόχεν Τσέλλερ, και ο τέως Δήμαρχος Γκράφενμπεργκ, Χόλγκερ Ντέμπεκ, όπου συναντήθηκαν και αντάλλαξαν εμπειρίες στην τοπική αυτοδιοίκηση με το Δήμαρχο Σαμοθράκης, Αθανάσιου Βίτσα, στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (ΕΓΣ).

Ο τουριστικός τομέας και η συνεργασία στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα των συναντήσεων, ενώ ο πολιτισμός, και ειδικότερα η φιλοσοφία, έφερε κοντά Έλληνες και Γερμανούς.

Την ομάδα συνεργασίας πλαισίωσαν και οι: Νικόλαος Γαλατούμος, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, η Μαρία Παπαθανασίου εκ μέρους του γραφείου Δημάρχου, η Μυρσίνη Λενούδιας, εκπαιδευτικός-υπάλληλος ΚΛΑΠ, ο Jürgen Kaiser, Projektmanager στο Δήμο Σαμοθράκη , ο Ιωάννης Γλήνιος, Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων και Επαγγελματιών, ο Φώτης Φωτεινός, Πρόεδρος Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού και ο Μανώλης Στεργίου, δημοτικός σύμβουλος.

Οι προσδοκίες του μέσου Γερμανού που δεν κάνει μαζικό τουρισμό αλλά κινείται μόνος, οικογενειακά ή με παρέα, ήταν ένα από τα επιμέρους θέματα που έδωσαν καινούργια ερείσματα στην ανάπτυξη του τουρισμού στο νησί, μαζί με ιδέες για νέους τρόπους διείσδυσης σε αυτή την αγορά. Η διοργάνωση συνεδρίου φιλοσοφίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Τίμπινγκεν και η καθιέρωση ενός δικτύου μονοπατιών πολιτισμού στη Σαμοθράκη ήταν μερικές ακόμα ιδέες για την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο δήμων. Όσον αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων, η συνεργασία άγγιξε όλο το φάσμα των δράσεων, από τη διαχείριση κονδυλίων και τη διοίκηση, μέχρι τη χωροθέτηση και την δημιουργία πράσινων σημείων.

Η ελληνική πλευρά παρουσίασε την γενική εικόνα του Δήμου Σαμοθράκης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε θέματα απορριμμάτων, τουριστικής προσέλευσης, πολιτιστικού περιεχομένου, προβλήματα συγκοινωνίας και των υποδομών του τόπου. Οι συζητήσεις που ακολούθησαν είχαν ορθολογική προσέγγιση στα ζητήματα αυτά, καθώς και συγκριτικές αναφορές με παραδείγματα από τα γερμανικά δεδομένα. Οι συζητήσεις ήταν ανοιχτές στο κοινό και τέθηκαν πολλά ερωτήματα σε όλο το φάσμα των θεμάτων. Σημειώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές.