Ανακαλύπτουν… ξεχασμένες συντάξεις Έλληνες που εργάστηκαν στη Γερμανία

22.03.2017 Με την βοήθεια των HELLENIC SILVERSTARS και υπό την αιγίδα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης

• 22.03.2017

Σε ένα μικρό γραφείο στην Ασπροβάλτα της Χαλκιδικής και με την εθελοντική εργασία τριών τουλάχιστον ατόμων, συντελείται ένα μικρό θαύμα στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και των κομμένων συντάξεων: Έλληνες τρίτης γενιάς που είχαν εργαστεί στη Γερμανία ανακαλύπτουν ότι έχουν δικαίωμα να εισπράξουν τη σύνταξή τους, αλλά και να καλύψουν έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από το γερμανικό κράτος.

Εβδομηνταεπτάχρονη κυρία που είχε εργαστεί είκοσι χρόνια στη Γερμανία, τώρα εισπράττει 640 ευρώ το μήνα και είναι σε θέση να υποστηρίξει εκτός από τον εαυτό της, την καρκινοπαθή αδερφή της. Ογδοντατριάχρονος κύριος εισέπραξε 17.000 ευρώ εφάπαξ μετά από 10 χρόνια εργασίας στην τότε Δυτική Γερμανία. Σημειωτέον ότι αν τα χρήματα αυτά δεν πάνε στους δικαιούχους χάνονται, ενώ χρειάζεται να έχει κανείς εργαστεί τουλάχιστον πέντε χρόνια με ασφαλιστικές εισφορές στο σύνολο στις δύο χώρες, για να έχει αξιώσεις επί του συνταξιοδοτικού στη Γερμανία.

Κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, τουλάχιστον τρείς με πέντε Έλληνες επισκέπτονται τα γραφεία των «Hellenic Silverstars» για να ενημερωθούν σχετικά το εάν δικαιούνται σύνταξη από τη Γερμανία. «Κάποιες φορές έρχονται και οκτώ ή εννιά» σύμφωνα με τον ταμία του συνδέσμου, Χόρστ Μπέργκερ, ο οποίος εργάζεται άοκνα για τους απλούς ανθρώπους που τον συμβουλεύονται. «Πολλοί δεν έχουν την παραμικρή ιδέα ότι μπορεί να δικαιούνται συντάξεις, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που λόγω αναλφαβητισμού δεν είναι σε θέση να ενημερωθούν από μόνοι τους».

Οι Hellenic Silverstars προωθούν τον ελληνογερμανικό διάλογο υπό μορφή μη κερδοσκοπικής οργάνωσης. Επίκεντρο των εργασιών τους είναι, μεταξύ άλλων η υποστήριξη των πολιτών σε θέματα συντάξεων, η προώθηση της διττής επαγγελματικής κατάρτισης για τους νέους στην Ελλάδα, καθώς και στο να οργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Επαφές στην Ελλάδα:
Σύλλογος Hellenic Silverstars
Παύλος Χαριτωνίδης, Πρόεδρος, Τηλ.: +30 2397 023 828
Γεώργιος Παπαδόπουλος, Αντιπρόεδρος Τηλ.: +30 6984 588 722
Χόρστ Μπέργκερ, ταμίας Τηλ.: +30 6984 042 071

Επικοινωνία με την γερμανική κρατική ασφάλιση συντάξεων:
Αν επιθυμείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους στα ελληνικά:
από Ελλάδα +49 711 848 14111 ή +49 711 848 15113,
Πέμπτη από ώρα 9.00 πμ. μέχρι 1.00 μμ.
Περαιτέρω, πληροφορίες και σε ελληνική γλώσσα μπορείτε να λάβετε στην ιστοσελίδα: