Ελληνογερμανικό Δίκτυο "Περιφέρειες, Δήμοι, Άνθρωποι"

Ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών στη Διαχείριση Αποβλήτων

11.07.2016 Επίσκεψη ελληνικής αντιπροσωπείας στην περιοχή Ostmecklenburg-Vorpommern στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης


  • 11.07.2016

Έλληνες και Γερμανοί ειδήμονες στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης των δύο χωρών παρακολούθησαν εντατικό εργαστήριο (Workshop) στην περιοχή Ostmecklenburg-Vorpommern της Γερμανίας, απ’ όπου ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα η καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ.

Την ελληνική αντιπροσωπεία υποδέχθηκε ο περιφερειάρχης Vorpommern-Rügen, Ralf Drescher, μαζί με τον Δήμαρχο της Χανσεατικής πόλης του Greifswald, κύριο Δρ. Stefan Fassbinder. Ο Δημήτριος Γιάννου, Δήμαρχος Έδεσσας, η Κυριακή Χιώτη-Πρασσά, Αντιδήμαρχος Καβάλας, ο Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος, Αντιδήμαρχος Μεσσήνης, ο Γιώργος Λαζουράς, Δήμαρχος Καλαβρύτων, και ο Νικόλαος Μαγκαφάς, Αντιδήμαρχος Καλαβρύτων πλαισίωσαν την αποστολή από την ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση, μαζί με ειδικούς στο θέμα της διαχείρισης αποβλήτων, όπως οι Νικόλαος Σελλάς , Εκπρόσωπος D-Waste, ο Βασίλειος Λιόγκας, Σύμβουλος Υπουργού Υ.Π.Ε.Κ.Α., ο Δρ. Δημήτριος Λέκκας ,Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου · Νικόλαος Ξαρχάκος και άλλοι επιστήμονες και σύμβουλοι περιφερειών.

Κατά την υλοποίηση του εργαστηρίου έγιναν επισκέψεις της ελληνικής αντιπροσωπείας στη δημοτική επιχείρηση διαχείρισης αποβλήτων της επαρχίας Vorpommern - Rügen, σε σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην τοποθεσία Samtens, σε μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων κουζίνας και εστιατορίων της εταιρίας Nehlsen, στις εγκαταστάσεις στο Stralsund, και του μηχανικού σταθμού επεξεργασίας (MA) της εταιρίας OVVD υπό την διαχείριση της ιδιωτικής επιχείρησης διαχείρισης απορριμμάτων.

Τα θέματα που απασχόλησαν τις συνεδρίες ήταν η ξεχωριστή συλλογή/ επεξεργασία αστικών στερεών αποβλήτων και ειδικότερα η παραγωγή στερεών εναλλακτικών καυσίμων. Επίσης, η διαχείριση χώρων υγειονομικής ταφής, οι εκ του νόμου απαιτούμενες προδιαγραφές για αδρανή εναπομένοντα απόβλητα, η εναποθήκευση αδρανών εναπομενόντων απόβλητων, καθώς και η παραγωγή βιοαερίου. Ακολούθησε επίσκεψη στην εγκατάσταση κομποστοποίησης στο Reinberg της εταιρίας OVVD, όπου δόθηκε έμπρακτα ένα παράδειγμα εγκατάστασης χαμηλού κόστους για την κομποστοποίηση, συνεκτικότητα, μέθοδος, γραμμές παραγωγής, διαδικασία της κομποστοποίησης, τεκμηρίωση, έλεγχος ποιότητας και τον εξοπλισμό.

Τέλος, προτάθηκε η συνέχιση της συνεργασίας στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης σε αυτόν τομέα με τη συγκεκριμενοποίηση μοντέλων διαχείρισης αποβλήτων καθώς και την ανάδειξη βέλτιστων μεθόδων οικονομικής διαχείρισης σε επίπεδο αυτοδιοίκησης.