Ελληνογερμανικό Δίκτυο "Περιφέρειες, Δήμοι, Άνθρωποι"

Βέλτιστες Πρακτικές σε Πράσινες Πόλεις

05.05.2021 Μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συζήτηση διοργανώθηκε από την Ελληνογερμανική Συνέλευση σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κοnrad Adenauer στην Ελλάδα και την Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών με θέμα τις βέλτιστες πρακτικές σε πράσινες πόλεις.


  • 05.05.2021

Oι βιώσιμες και ενεργειακά αποδοτικές στρατηγικές αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στην χάραξη πολιτικής στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πόλεις και δήμοι στην Ελλάδα και τη Γερμανία επενδύουν με αυξανόμενους ρυθμούς σε έργα φιλικά προς το περιβάλλον και  εφαρμόζουν προγράμματα με σκοπό την άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής. Τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ελληνογερμανική Συνέλευση από κοινού με το Ίδρυμα Κοnrad Adenauer στην Ελλάδα και την Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών με τίτλο «Βέλτιστες πρακτικές σε πράσινες πόλεις».

Στο χαιρετισμό του ο Διευθυντής της Αντιπροσωπείας του Ιδρύματος Konrad-Adenauer-Stiftung για την Ελλάδα και την Κύπρο, Henri Bohnet τόνισε τη σημασία της πράσινης ανάπτυξης και του μετριασμού των κλιματικών επιπτώσεων και η Μαρία-Λουίζα Μαντζαφλάρη,  Διευθύντρια του Γραφείου Αθηνών της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, επεσήμανε την σημασία της προώθησης του διαλόγου και των συνεργασιών μεταξύ των τοπικών αυτοδιοικήσεων  Ελλάδας και Γερμανίας με σκοπό τη δημιουργία περισσότερων πράσινων πόλεων. Από την πλευρά του στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών,  Νεκτάριος Καλαντζής, αναφέρθηκε στη σημασία της τοπικής πράσινης ανάπτυξης και της μεγάλης ανάγκης για ανταλλαγή καλών πρακτικών.

Από ελληνικής πλευράς η  Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Υποδομών και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Καλλιόπη Κυριακίδου αναφέρθηκε στη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης στην περιοχή και στην προσπάθεια δίκαιης μετάβασης σε περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Η αξιοποίηση καινοτόμων πράσινων τεχνολογιών όπως αυτή του υδρογόνου τίθενται στο επίκεντρο με σκοπό την αποθήκευση ενέργειας που θα λειτουργήσει ενισχυτικά στα νέα φωτοβολταϊκά πάρκα που θα δημιουργηθούν στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. To παράδειγμα της Αστυπάλαιας ως  πρότυπο «πράσινου νησιού» αναλύθηκε από τη Δημοτική Σύμβουλο Αστυπάλαιας, Μαρία Καμπούρη. Το ελπιδοφόρο πρότζεκτ βιώσιμης κινητικότητας σε συνεργασία με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen θα δημιουργήσει ένα σύστημα μεταφορών στο νησί που θα βασίζεται στην χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας για τη στήριξη τους.

Από γερμανικής πλευράς, η Sarah Schweizer, Βουλευτής τοπικού κοινοβουλίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης μίλησε για τις πράσινες πολιτικές που ακολουθούνται στην περιοχή της με τη σύνδεση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τη βιομηχανία με σκοπό να επιτευχθεί στο μέλλον η ενεργειακή ουδετερότητα. Ακόμη, αναφέρθηκε στο σχέδιο δημιουργίας πρατηρίου φόρτισης που θα λειτουργεί με υδρογόνο και στην εν γένει  αξιοποίηση όλων των χαρακτηριστικών πλεονεκτημάτων της περιοχής που θα μπορούν να συμβάλλουν στην  δημιουργία οικοσυστήματος ακόμα πιο φιλικού προς το περιβάλλον τα επόμενα χρόνια. Ο Δήμαρχος Άντελσχαιμ, Wolfram Bernhardt αναφέρθηκε με τη σειρά του στο παράδειγμα της πόλης του όπου επιτρέπεται η ελεύθερη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων σε απομονωμένες και μη καλλιεργήσιμες εκτάσεις που έχει ως αποτέλεσμα την ενεργειακή αυτονομία της περιοχής. Ακόμη αναφέρθηκε στη σημασία της συμμετοχής των πολιτών σε ένα τέτοιο πρότζεκτ μέσω των ενεργειακών συνεταιρισμών με αποτέλεσμα την  αύξηση της περιβαλλοντικής συνείδησης αλλά και της ωφέλειας όλου του κοινωνικού συνόλου.

Στη συζήτηση που ακολούθησε οι ομιλητές είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες και να απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού σχετικά με τα προβλήματα και τις προοπτικές της εφαρμογής των πράσινων πολιτικών  και πως μπορούν οι πολίτες να γίνουν περισσότερο κοινωνοί σε αυτές. Η Ελληνογερμανική Συνέλευση θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στις τοπικές κοινωνίες της Ελλάδας και της Γερμανίας να στηρίζει το διάλογο και την ανταλλαγή πρακτικών  για την εφαρμογή πολιτικών που θα βοηθήσουν σε μία πιο βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη.

  Facebook Post