Παρακαλω περιμενετε...
Με την παρουσίαση των βημάτων της θεσμοθέτησης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης ξεκίνησε το πλούσιο πρόγραμμα εργασιών της δεύτερης μέρας. Ο επικεφαλής της ΕΓΣ κ. Νόρμπερτ Μπάρτλε παρουσίασε το πλάνο ενίσχυσης του εγχειρήματος με την καλύτερη δικτύωση και την αύξηση των συντονιστών από δύο σε τρεις, οι οποίοι θα προωθήσουν την πρακτική συνεργασία στη Γερμανία. Σε ότι αφορά την ελληνική πλευρά ο κ. Μπάρτλε ανακοίνωσε τη σύσταση ενός αυτόνομου γραφείου της ΕΓΣ στην Αθήνα υπό την σκέπη του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου με έμφαση τη συνεργασία με τις νότιες περιφέρειες και την κεντρική κυβέρνηση. Ακολούθως παρουσιάστηκαν διάφορες δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το γραφείο τη διαχείρισης των κονδυλίων της Επαρχίας του Reutlingen. H παρουσίαση έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες δημάρχους να δουν τους τρόπους χρηματοδότησης για μικρά και μεγαλύτερα έργα αλλά και μέσω αυτών δυνατότητες διμερούς συνεργασίας.
Στα φόρουμ συνεργασιών οι εκπρόσωποι των Δήμων Ελλάδας και Γερμανίας είχαν την ευκαιρία να έχουν παραγωγικές ζυμώσεις. Οι συμμετέχοντες που είχαν ήδη συνεργασίες με κάποιον δήμο συζήτησαν την εμβάθυνση τους ενώ πολλοί από τους νέους συμμετέχοντες κυρίως από ελληνικής πλευράς είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα χαρακτηριστικά του δήμου τους και τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα. Το κλίμα στα τραπέζια των συζητήσεων έδειξε να είναι πολύ θετικό και ότι θα προκύψουν πολλές νέες συνεργασίες σε πολλά ζητήματα. Ανάμεσα στις συζητήσεις των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από Ελλάδα και Γερμανία παρουσιάστηκαν τα σημεία ενημέρωσης για τις «Ελληνογερμανικές ανταλλαγές νέων» και την «ΔΕΘ 2020». Οι συμμετέχοντες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το μεγάλο γεγονός της ερχόμενης χρονιάς που θα είναι η Γερμανία ως τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ 2020. Επίσης, παράλληλα διεξήχθη μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Ελλάδα στην οποία εξέτασαν λεπτομερώς προτάσεις και τις προοπτικές των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα με στόχο τη μείωση και την αξιοποίηση των απορριμμάτων με βάση τις αρχές του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας.
Μετά την ενδιαφέρουσα παρουσίαση του Ιδρύματος Ηαnns-Seidel για την ανάπτυξη της υπαίθρου όπου αναλύθηκαν πετυχημένα παραδείγματα από την περιοχή της Βαυαρίας όπου η τοπική αυτοδιοίκηση γίνεται βάση για επαγγελματικές ευκαιρίες ακολούθησαν οι ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές θεματικές εκδρομές στην ευρύτερη περιοχή του Έρντινγκ. Με επισκέψεις στον φορέα ειδικού σκοπού για την επεξεργασία λυμάτων του Έρντινγκ και την εταιρεία «Wurzer» οι Έλληνες και Γερμανοί συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τα θέματα της διαχείρισης λυμάτων και της κομποστοποίησης. Μία άλλη ομάδα συμμετεχόντων ήρθε σε επαφή με την προώθηση γεωργικών προϊόντων της περιοχής επισκεπτόμενη το συνεταιρισμό παραγωγών προϊόντων βιολογικής διαχείρισης “Tagwerk” και τη γνωστή ζυθοποιία “Εrdinger Weißbräu” ενώ παράλληλα μία τρίτη ομάδα ήρθε σε επαφή με τις ιαματικές πηγές της περιοχής και τη χρήση της γεωθερμίας με επίσκεψη στο φορέα Ειδικού Σκοπού Γεωθερμίας του Έρντινγκ και το ξενοδοχείο Θερμών Λουτρών «Victory».
Η γεμάτη δεύτερη μέρα στο Έρντιγνκ ολοκληρώθηκε με μία πολύ όμορφη δεξίωση στο παραδοσιακό ζυθοποιείο “Zum Erdinger Weißbräu” όπου απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις σε ανθρώπους που έπαιξαν ενεργό ρόλο στο έργο της Eλληνογερμανικής Συνέλευσης.