Ελληνογερμανικό Δίκτυο "Περιφέρειες, Δήμοι, Άνθρωποι"

Δύο απορριμματοφόρα από τη Νυρεμβέργη για το Δήμο Παιονίας στο Κιλκίς

05.04.2015 Workshop της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης με θέμα τη διαχείριση Απορριμμάτων στη Νυρεμβέργη


  • 05.04.2015

Δύο απορριμματοφόρα προστέθηκαν στο στόλο δημοτικών οχημάτων της Παιονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Αρχές Απριλίου υπεγράφη σύμβαση δωρεάς μεταξύ του Δήμου Νυρεμβέργης και του Δήμου Παιονίας, με υπογράφοντες τους κκ Δρ. Norbert Schürgers και Χρήστο Γκουντενούδη.

Η δωρεά έγινε στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και συνεργασίας Ελλήνων και Γερμανών ειδικών, κατά την οποία έλαβε χώρα διήμερο workshop στην Επιχείρηση ∆ιαχείρισης Αποβλήτων (ASN) της πόλης της Νυρεμβέργης, με θέμα τη ∆ιαχείριση Αποβλήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και υπεύθυνο προγράμματος τον Γερμανό ειδικό Thomas Braun.
Κεντρικό θέμα ήταν η πυραμίδα των προτεραιοτήτων των πέντε απαιτούμενων βημάτων για τη διαχείριση αποβλήτων σύμφωνα με την ιεράρχηση της νέας ευρωπαϊκή οδηγίας-πλαίσιο, που αφορά την 1. πρόληψη, 2. προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση, 3. ανακύκλωση, 4. ανάκτηση και 5. διάθεση των αποβλήτων.
Με βάση συγκεκριμένα παραδείγματα και επισκέψεις στις σχετικές εγκαταστάσεις, το workshop έδωσε ένα απτό παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοσθεί η αρχή της νέας ιεράρχησης αποβλήτων στη Νυρεμβέργη.
Στο workshop έλαβαν μέρος εκπρόσωποι από τις περιφέρειες της Ελλάδας από την Καβάλα, το Κιλκίς και τη Δράμα.
Η ευρωπαϊκή οδηγία-πλαίσιο για τα απόβλητα υποδεικνύει στους αρμόδιους δημόσιους φορείς να χαράξουν νέους δρόμους, λαμβάνοντας υπόψη τους παράγοντες «περιβάλλον» και «οικονομική αποδοτικότητα». Ζητήματα, όπως τα ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης αποβλήτων, η πρόβλεψη, η ανακύκλωση, η αξιοποίηση βιογενών αποβλήτων, η ενεργειακή επεξεργασία και αξιοποίηση, όπως και η διάθεση μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, η επικοινωνία και δημοσιότητα των σχετικών έργων και δράσεων, αποτελούν προτεραιότητα για την πολιτική της γερμανικής και της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η Ελληνογερμανική συνέλευση έχει καταστεί μέσα σε λίγα χρόνια σε ένα δυναμικό ελληνογερμανικό δίκτυο δήμων και περιφερειών, που είναι προσανατολισμένο στην πρακτική συνεργασία και ανοικτό στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας. Οι συνεργασίες είναι θεματικές και πραγματοποιούνται, όταν από την ελληνική ή την γερμανική πλευρά εκφραστεί μια τέτοια επιθυμία.