Ελληνογερμανικό Δίκτυο "Περιφέρειες, Δήμοι, Άνθρωποι"

Ελλάδα και Γερμανία: Δυνατοί εταίροι για την αειφόρο ανάπτυξη σε επίπεδο 'grass-root' (λαϊκής βάσης)

22.08.2018 Αντιμετώπιση των προκλήσεων από κοινού


  • 22.08.2018

Τον Αύγουστο ολοκληρώνεται το 3ο πρόγραμμα χρηματοδοτικής συνδρομής του Eurogroup για την Ελλάδα. Ο Ομοσπονδιακός Υφυπουργός, κ. Norbert Barthle, εντεταλμένος της Καγκελαρίου της Γερμανίας για την Ελληνογερμανική Συνέλευση (ΕΓΣ), δήλωσε σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις: «Πρόκειται περί μιας τομής τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. Το πρόγραμμα έδειξε ότι η Ευρώπη είναι ικανή, από κοινού, να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις. Πρέπει ακόμα πολλά να γίνουν και η ΕΓΣ μπορεί να συμβάλει σε αυτό.».

Το 3οπρόγραμμα, το οποίο εκπονήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) με συνολικό ύψος 86 δισ. €, ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2015 και η χρονική διάρκειά του ορίστηκε για τρία έτη. Μετά την υλοποίηση των προαπαιτούμενων, οι υπουργοί οικονομικών του Eurogroup αποφάσισαν την 21η Ιουνίου την εκταμίευση της τελευταίας δόσης. Προϋπόθεση για αυτό, αλλά και για προηγηθέντα προγράμματα στήριξης, ήταν και είναι η πραγματοποίηση εκτενών μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας στην Ελλάδα, οι οποίες θα προσδώσουν στην χώρα και πάλι την πιστοληπτική της φερεγγυότητα.

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση (ΕΓΣ) έθεσε νέα πρότυπα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας. Η πρωτοβουλία αυτή πηγάζει από ένα Κοινό Ανακοινωθέν «για την ανανέωση και επέκταση της ελληνογερμανικής συνεργασίας», το οποίο συνυπέγραψαν η Καγκελάριος της Γερμανίας, Dr. Angela Merkel και ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Γεώργιος Παπανδρέου, την 5η Μαρτίου 2010. Από το έτος 2011 και εφεξής αναπτύχθηκε σε συνέχεια του ανακοινωθέντος αυτού ένα δυναμικό δίκτυο αποτελούμενο από Δήμους, την κοινωνία των πολιτών και την οικονομία.

Ο κ. Βarthle, κάνοντας τον απολογισμό, καταλήγει: „Πολυάριθμες τοπικές και περιφερειακές εταιρικές σχέσεις και συνεργασίες στους τομείς της διαχείρισης αποβλήτων ή λυμάτων, της νεολαίας, της ανταλλαγής ειδημόνων ή των εργασιών σε επίπεδο οικονομίας και επιμελητηρίων, έθεσαν στην εποχή της κρίσης το σωστό στίγμα. Η επέκταση της πρωτοβουλίας αυτής αποτελεί έναν σημαντικό κρίκο για την αειφόρο ανάπτυξη από τα κάτω προς τα επάνω. Από κοινού θα είναι δυνατόν να δώσουμε, μέσω του εκσυγχρονισμού της Διοίκησης, της προώθησης της μεσαίας τάξης και ενός πυκνού πλέγματος υλοποιούμενων συνεργασιών σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, σημαντική ώθηση για αμφότερες τις χώρες μας.“

Υπό το κεντρικό σύνθημα „Από τον μύθο της Ευρώπης, στην Ευρώπη της πράξης“ θα διεξαχθεί από την 1η έως την 3η Νοεμβρίου 2018 στην Κρήτη το όγδοο ετήσιο Συνέδριο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Στόχος του Συνεδρίου είναι να έρθουν σε επαφή εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και της οικονομίας αμφότερων των χωρών, προκειμένου να αναπτύξουν στρατηγικές για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων στους τομείς της ενεργειακής μετάβασης, της διαχείρισης των πόρων, της νεολαίας και της αγοράς εργασίας, καθώς και του εναλλακτικού τουρισμού.

  Facebook Post