Ελληνογερμανικό Δίκτυο "Περιφέρειες, Δήμοι, Άνθρωποι"

Ελληνογερμανική Συνεργασία Πανεπιστημίων στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη

23.05.2018 Υπό την αιγίδα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (ΕΓΣ) η ακαδημαϊκή ανταλλαγή στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης


  • 23.05.2018

Η σημασία της αυτοδιαχείρισης των δήμων και οι προοπτικές συνεργασίας με την Ελληνογερμανική Συνέλευση ήταν το πρώτο θέμα με το οποίο ασχολήθηκαν οι φοιτητές δημόσιας διοίκησης του πανεπιστημίου του Kehl και οι καθηγητές τους. Η συζήτηση ξεκίνησε από τα κεντρικά γραφεία της ΚΕΔΕ στην Αθήνα. Οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις σχετικά με το σχέδιο «Κλεισθένης» για την αυτοδιοίκηση, παρουσία του Αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ, Δημητρίου Καφαντάρη.

Ακολούθησε διάλογος εκπροσώπων των γερμανικών πολιτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα, ενώ ο Διευθυντής της Ελληνογερμανική Συνέλευσης (ΕΓΣ) στην Ελλάδα, Χρήστος Λαζαρίδης, ενημέρωσε το ακροατήριο για τη δράση της ΕΓΣ κατά τα τελευταία χρόνια.

Στο πλαίσιο του προπαρασκευαστικού αυτού σεμιναρίου, ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, κύριος Γιάννης Ψυχάρης, έδωσε διάλεξη με θέμα  τις «Περιφερειακές ανισότητες, την οικονομική κρίση και την πολιτική οικονομία στην Ελλάδα» και πρότεινε τη διεξαγωγή εργαστηρίου (workshop) του χρόνου στην Ελλάδα.

Η συνεργασία συνεχίστηκε στη Θεσσαλονίκη, με την παρουσίαση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την τοπική αυτοδιοίκηση «Καλλικράτης», το οποίο παρακολούθησαν Έλληνες φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και οι Γερμανοί σπουδαστές χωρισμένου σε τέσσερις μεικτές ομάδες εργασίας. Τα αποτελέσματα της μελέτης σε θέματα αυτιδιοίκησης παρουσιάστηκαν με τη λήξη των εργασιών.

Ο εκδημοκρατισμός των δήμων και των κοινοτήτων μέσω της αποκέντρωσης, η τοπική αυτοδιοίκηση στους γερμανικούς δήμους, οι συμμετοχικοί θεσμοί καθώς και οι εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν σε βάθος στο πλαίσιο του σεμιναρίου.

Ακολούθησε η υπογραφή συμφώνου συνεργασίας ανάμεσα στο Kehl και το ΑΠΘ, με εκπρόσωπο από τη γερμανική πλευρά τον Καθηγητή Dr. Jürgen Kientz και τους καθηγητές Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, κκ Άρη Στυλιανού και Θεόδωρο Χατζηπαντελή. Τέλος, οι συμμετέχοντες σπουδαστές και καθηγητές επισκέφθηκαν το Γενικό Προξενείο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα της επικαιρότητας και να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τη λειτουργία του προξενείου στην Αναπληρώτρια Γενική Προξένο, Anita Englert-Zerbin. Η ελληνογερμανική συνεργασία ολοκληρώθηκε  με την επίσκεψη στο Ίδρυμα Heinrich-Böll Stiftung στη Θεσσαλονίκη.

  Facebook Post