Ετήσια Συνδιάσκεψη της ΕΓΣ

08.10.2019 Ένατη Ετήσια Συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV IX) από Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, έως Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2019 στο Έρντινγκ (Erding) «ΝΕΑ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ για πιο δυναμική τοπική αυτοδιοίκηση - Νέοι δρόμοι για πιο ισχυρή Ευρώπη»

• 08.10.2019

Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

με μεγάλη χαρά σάς προσκαλώ στην Ένατη Ετήσια Συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (DGV) η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 7 Νοεμβρίου 2019 στο Έρντινγκ (Erding) της Βαυαρίας.

Αυτό που χαρακτηρίζει το Έρντινγκ είναι η επιτυχής σύνδεση του σύγχρονου με το παραδοσιακό, μια σύνδεση ορατή σε όλους σχεδόν τους τομείς της ζωής. Ως πλέον επιτυχημένο παράδειγμά της μπορεί να θεωρηθεί η Παλιά Πόλη που αποκαταστάθηκε με μεράκι και αποπνέει μιαν αίσθηση αρμονίας η οποία προκύπτει μέσα από την στενή επαφή της μοντέρνας πόλης με την μεγάλη της ιστορία ως δουκικής πόλεως της Άνω Βαυαρίας. Ακόμη και η ηλικιακή δομή αντανακλά ισορροπία: στους κόλπους ενός από τους νεότερους πληθυσμούς της Γερμανίας η πείρα και ο νεανικός ενθουσιασμός δεν αλληλοαποκλείονται, αλλά αλληλοσυμπληρώνονται. Μια επίσκεψη στην πόλη μας (όπως και να γίνει) αξίζει πάντα τον κόπο.

Επί του παρόντος η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις, με τους φόβους της παγκοσμιοποίησης, με την πιεστική ανάγκη προσαρμογής στην ψηφιακή εποχή, με την ενεργειακή μετάβαση. Όλα αυτά δίνουν την εντύπωση μιας υποτιθέμενης διάσπασής της. Οι εξελίξεις αυτές έχουν αντίκτυπο και στους δήμους της Ευρώπης. Αλλά αυτήν την Ευρώπη με όλα τα προτερήματά της, τις ελευθερίες της και την ποικιλία της αξίζει να την υπερασπίσουμε. Και πού μπορεί αυτό να επιτευχθεί καλύτερα, αν όχι στον πυρήνα της δημοκρατίας – τους δήμους;

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση είναι μια μοναδική προσπάθεια στην Ευρώπη. Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης από τις δύο χώρες συναντιούνται, ανταλλάσσουν γνώσεις, αναζητούν λύσεις, στήνουν προγράμματα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο γεννιούνται φιλίες που διαρκούν στον χρόνο. Έτσι, στους κόλπους της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης γίνεται βιωμένη πραγματικότητα. Η Γερμανία και η Ελλάδα συναντιούνται ως ίσος προς ίσον και αξιοποιούν τα θετικά παραδείγματα από την καθημερινότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να συμβάλουν σε δομικές βελτιώσεις στις δύο χώρες.

Με την συμμετοχή τοπικών κεντρικών οργανώσεων των δύο χωρών καθώς και των πολιτικών ιδρυμάτων, η Συνδιάσκεψη προσφέρει ένα άκρως ενδιαφέρον πρόγραμμα που περιλαμβάνει εργαστήρια με θεματολογία σχετικά με την αυτοδιοικητική πολιτική, επιμορφωτικές εκδρομές στην περιοχή του Έρντινγκ και ενημερωτικές εκδηλώσεις σχετικά με προγράμματα στήριξης στον χώρο των ελληνογερμανικών σχέσεων. Στην Συνδιάσκεψη θα συζητηθεί και θα προαχθεί το θέμα της θεσμοποίησης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, το οποίο ήδη μας απασχολεί. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην εμβάθυνση και δρομολόγηση εταιρικών σχέσεων μεταξύ δήμων.

Όπως καθίσταται σαφές από το σχεδίασμα προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα έχουν στην διάθεσή τους ικανό χρόνο για προσωπική ανταλλαγή εμπειριών και διάλογο. Το οριστικό πρόγραμμα της Συνδιάσκεψης θα σας αποσταλεί εγκαίρως. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων συμμετεχόντων παρακαλούμε να δηλωθεί συμμετοχή μέχρι τις 15/10/2019 στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://mi3.lambdalogic.de/forms/DGV2019G.do

Συμπλήρωση στοιχείων σας παρακαλώ με λατινικούς χαρακτήρες και κεφαλαία γράμματα, όπως ακριβώς αναγράφονται στην αστυνομική σας ταυτότητα ή το διαβατήριο.

Ο Δήμος Έρντινγκ και εγώ προσωπικά χαιρόμαστε ήδη για την συνάντησή μας και την ανταλλαγή απόψεων.