Παρακαλω περιμενετε...
Οι εργασίες του συνεδρίου έλαβαν χώρα στην αίθουσα της ολομέλειας του Περιφερειακού Κοινοβουλίου, το οποίο φιλοξένησε τη διοργάνωση. Τις εργασίες άνοιξε ο Πρόεδρος του Ραλφ Βίλαντ, ο οποίος στο χαιρετισμό του προς τους 90 Έλληνες και 40 Γερμανούς Δημάρχους δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις εντάσεις που εκδηλώθηκαν στις διμερείς σχέσεις την τελευταία πενταετία, παρομοίωσε όμως την Ελληνογερμανική Συνέλευση με έναν ιμάντα μετάδοσης κίνησης, που προωθεί την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Φρανκ Χένκελ, υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου του Βερολίνου, χαρακτήρισε την ελληνογερμανική συνέλευση ευτύχημα για τις διμερείς σχέσεις.
Στην εκδήλωση μεταδόθηκε βιντεοσκοπημένος χαιρετισμός της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αναφέρθηκε και στο προσφυγικό ζήτημα, λέγοντας πως όλοι αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα στην Ευρώπη ενώ χαρακτήρισε την Ελληνογερμανική Συνέλευση ένα θεσμό, από τον οποίο όλοι μόνο να κερδίσουν μπορούν. Ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός και εντεταλμένος της καγκελαρίου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, έκανε λόγο για μια πρωτοποριακή συνεργασία στην Ευρώπη, ενώ αντιπαρήλθε την κριτική στο θεσμό με την παρατήρηση, πως το ένα τρίτο όλων των Ελλήνων Δημάρχων βρίσκεται στο Βερολίνο, και πως αυτό το γεγονός δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού. «Η πράξη θα δείξει», επισήμανε ο κ. Φούχτελ που πρόσθεσε, πως η Ελληνογερμανική Συνέλευση βρήκε έναν τρόπο να μεταφέρει την εμπειρία που κερδήθηκε μέσα από πολυετείς προσπάθειες και πως έχουν γίνει ήδη 440 τέτοιες μεταφορές τεχνογνωσίας στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.
Από ελληνικής πλευράς, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης είπε στην παρέμβασή του, πως η 5η Ελληνογερμανική Συνέλευση αποτελεί ένα εδραιωμένο φόρουμ για τη συνεργασία ανάμεσα στους ελληνικούς και τους γερμανικούς δήμους και τόνισε, πως χρειάζεται ουσιαστικός διάλογος ώστε να καταρτιστεί μια σειρά προσεγγίσεων, που στόχο έχουν την εξεύρεση λύσεων. Ο κ. Πατούλης ανέδειξε τόσο το γεγονός ότι οι Δήμοι θα διαχειριστούν την επόμενη πενταετία κονδύλια άνω των 40 δις ευρώ και επισήμανε, πως είναι οι λιγότερο χρεωμένοι δημόσιοι φορείς στην Ευρώπη. «Γνωρίζουμε τις ανάγκες μας, χρειαζόμαστε συνεργασίες για λύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.
Τον λόγο πήρε επίσης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλης, ο οποίος μίλησε για μια συνεργασία, που γίνεται επ’ ωφελεία και των δύο συμβαλλόμενων και πρόσθεσε πως αυτή η δομή έχει δημιουργηθεί για να απορροφά τις εντάσεις και να εμβαθύνει τις σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς. Απέρριψε δε αιτιάσεις, ότι δήθεν οι Έλληνες αυτοδιοικητικοί βρίσκονται στη φωλιά του λύκου, τονίζοντας ότι αυτά δεν απηχούν την άποψη των πολιτών.
Ο Επιτετραμένος της ΚΕΔΕ για την τοπική αυτοδιοίκηση, Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος τόνισε πως καθήκον της αυτοδιοίκησης είναι να κατεδαφίσει το τείχος της κρίσης και τόνισε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μόνη και αποξενωμένη. Παραδέχτηκε ωστόσο, πως η κρίση δοκίμασε αντοχές και πως οι ελληνογερμανικές σχέσεις δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις που έδειξαν πως η φιλία δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Συνεργαζόμαστε για να γκρεμίσουμε τα οποιαδήποτε τείχη αναμεταξύ μας είπε ο κ. Μαμσάκος, τονίζοντας ότι πουθενά δεν υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα συνεργασίας από ότι στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης, και τόνισε πως Ελλάδα και Ευρώπη δεν έχουν καιρό να χάσουν και ότι έχει έρθει η ώρα των Πράξεων. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρωτοπόρος της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης κ. Γιάννης Μπουτάρης τέλος τόνισε ότι πιστεύει στο θεσμό, αν και έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για τη συμμετοχή του και τόνισε πως η Ελληνογερμανική Συνέλευση χρειάζεται ακόμα πιο εξειδικευμένες προτάσεις που θα απαντούν σε επιλεγμένα αντικείμενα συνεργασίας. Σε συνέντευξη Τύπου, και απαντώντας σε δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε υποβαθμισμένη παρουσία της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Φούχτελ απάντησε ότι είχε επί μακρόν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και έλαβε θετικές διαβεβαιώσεις, ενώ και ο κ. Τατούλης τόνισε πως δεν έχει αντιληφθεί κάποια αντίθεση της κυβέρνησης στο θεσμό αυτό.