Παρακαλω περιμενετε...
Στη συνάντηση ο εντεταλμένος της ΕΓΣ και Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός, Norbert Barthle, απηύθυνε χαιρετισμό στους συμμετέχοντες και στη συνέχεια παρουσίασε το έργο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Μετά τον χαιρετισμό του κυρίου Barthle προς τους συμμετέχοντες ακολούθησαν οι παρουσιάσεις από κάθε Δήμο. Ο δήμος του Schwäbisch-Gmünd παρουσιάστηκε από το δήμαρχο της πόλης, Richard Arnold ο οποίος κάνοντας μια αναδρομή ανέδειξε τις επιτυχίες και την εξέλιξη του δήμου του τα τελευταία χρόνια. Ο δήμος έχει συμβάλει ιδιαίτερα στον μετασχηματισμό της ευρύτερης περιοχής και στην προώθηση τεχνολογιών με βάση το υδρογόνο, που υποστηρίζονται και υλοποιούνται μέσω της συνεργασίας του δήμου και διαφόρων πανεπιστημίων, όπως το Τεχνικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα του Aalen. Επιπλέον, με την υποστήριξη του δήμου έχει ιδρυθεί ένα κέντρο νεοφυών επιχειρήσεων για την προώθηση καινοτόμων τεχνολογιών. Τέλος, ο Δήμαρχος, κος Arnold, αναφέρθηκε σε μεγάλα έργα υποδομής, όπως η κατασκευή της σήραγγας Einhorn και οι εκτεταμένες ανακαινίσεις στο κέντρο της πόλης. Όσον αφορά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, η διοίκηση του δήμου Schwäbisch-Gmünd έχει να επιδείξει ένα επιτυχημένο μοντέλο στην ένταξη των προσφύγων. Με την πολύτιμη εμπειρία του στα παραπάνω ζητήματα, ο δήμος του Schwäbisch-Gmünd προσφέρει στον Έλληνα εταίρο του σημαντικά ερείσματα για παραγωγικές συνέργειες.
Από την ελληνική πλευρά, ο δήμαρχος Παιονίας, Κωνσταντίνος Σιονίδης, παρουσίασε τον δήμο του, το οικονομικό πλαίσιο και τις εξελίξεις των τελευταίων ετών. Η γεωργία και οι εξαγωγές κυρίως των γεωργικών και ορισμένων βιομηχανικών προϊόντων, παρουσιάστηκαν ως ο κύριος οικονομικός πυλώνας του δήμου. Επίσης, ένα ακόμη πλεονέκτημα του δήμου Παιονίας είναι η εγγύτητά του με την πόλη της Θεσσαλονίκης και οι καλές συγκοινωνιακές του συνδέσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση των γεωργικών προϊόντων μέσω και τη σύνδεσης τους με τον τουρισμό. O κ. Σιονίδης παρουσίασε τις σημαντικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο δήμος του όπως το σχετικά υψηλό επίπεδο νεανικής ανεργίας, η διαχείριση αποβλήτων και η κυκλική οικονομία, καθώς και τα ζητήματα σχετικά με την ένταξη των προσφύγων.
Στο τέλος των παρουσιάσεων ότι οι δύο δήμοι διαπίστωσαν πως έχουν πολλά κοινά σημεία και ευρείες δυνατότητες ανάπτυξης συνεργειών. Οι δύο δήμοι συμφώνησαν να συνεχίσουν την ανοικτή ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και να συγκεκριμενοποιήσουν τους κύριους τομείς συνεργασίας τους, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για μια επόμενη τηλεδιάσκεψη με ειδικούς στους τομείς των αποβλήτων, της επαγγελματικής κατάρτισης και της νεολαίας. Η Ελληνογερμανική Συνέλευση θα συνεχίσει να στέκεται υποστηρικτικά και να προσφέρει τη βοήθειά της στη φιλόδοξη συνεργασία μεταξύ των δήμων Παιονίας και Schwäbisch-Gmünd.