Ελληνογερμανικό Δίκτυο "Περιφέρειες, Δήμοι, Άνθρωποι"

Οι νέοι παίρνουν την επαγγελματική τους ζωή στα χέρια τους

07.04.2015 Ελληνικοί και ελληνογερμανικοί φορείς στηρίζουν τους νέους στην καταπολέμηση της ανεργίας


  • 07.04.2015

Η μαθητεία των νέων σε επιχειρήσεις, ή όπως ονομάζεται σήμερα, ο θεσμός της διττής εκπαίδευσης, αποδεικνύεται ένα δυνατό όπλo στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Η διττή εκπαίδευση συνδυάζει θεωρία και πράξη, ενώ ο εκπαιδευόμενος αμείβεται με το 75% του μισθού ενός ανειδίκευτου εργάτη ενόσω διαμορφώνει τις επαγγελματικές του δεξιότητες. Μέσα σε τρία χρόνια, νέοι που έχουν ήδη αποκτήσει προϋπηρεσία μέσω μαθητείας, απολαμβάνουν μια θέση -αλλά και σημαντικές προοπτικές- στην αγορά εργασίας.

Στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκδήλωσης «Διττή Επαγγελματική Εκπαίδευση», η οποία έλαβε χώρα στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου, εκπρόσωποι ελληνικών και ελληνογερμανικών φορέων, πλαισιωμένοι από γονείς και εκπαιδευόμενους, παρουσίασαν τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των πρώτων κύκλων διττής εκπαίδευσης στον τομέα του τουρισμού.

«Η Ελλάδα μπορεί να ζήσει από τη γη της και από τις ομορφιές της» είπε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Σγουρίδης, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος έδωσε το παρόν στην εκδήλωση.

«Όπως και εγώ, έτσι και ο γιος μου διάλεξε μόνος του το επάγγελμα που επιθυμεί να ακολουθήσει» είπε η Σταυρούλα Λαμπροπούλου, δικαστής η ίδια και μητέρα ενός εκπαιδευόμενου, ο οποίος μετά το λύκειο, αντί να συνεχίζει με σπουδές στα ΑΕΙ, εκπαιδεύεται σε μεγάλο ξενοδοχείο της Κρήτης.

«Χωρίς καμία επιβάρυνση ολοκληρώνουμε τριετή κύκλο σπουδών με ομαδική εργασία σε ευχάριστο περιβάλλον» δήλωσε ο εκπαιδευόμενος Χρήστος Λαχανάς, ο οποίος ονειρεύεται να γίνει chef, ακόμα και executive chef. Η Κωνσταντίνα Νιάρχου ανακάλυψε τις δυνατότητες της διττής εκπαίδευσης στο διαδίκτυο ενώ παράλληλα σπουδάζει διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά και εκπαιδεύεται στην πράξη ως ξενοδοχοϋπάλληλος στον τομέα των κρατήσεων.

Ο Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Αθανάσιος Κελέμης, επεσήμανε την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της μαθητείας μέσα στα δεδομένα της οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα για τους νέους, ενώ η Γενική Διευθύντρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης ΟΑΕΔ, Αθανασία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στις 35 ειδικότητες της διττής εκπαίδευσης οι οποίες είναι θεσμοθετημένες στη χώρα μας από το 1952. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Ελληνογερμανικής συνέλευσης, και με τη σύμπραξη ελληνικών και ελληνο-γερμανικών φορέων, νέοι και νέες ξεκίνησαν την μαθητεία τους στα τουριστικά επαγγέλματα του μάγειρα, του υπεύθυνου εστιατορίου και του ξενοδοχοϋπαλλήλου στις δυο σχολές στο καλαμάκι της Αττικής και στο Ηράκλειο της Κρήτης. «Είναι κάτι που λείπει από την Ελλάδα και χρειάζεται» σύμφωνα με τον επιχειρηματία Ευγένιο Βασιλικό. Σύμφωνα με τον καθηγητή επαγγελματικής εκπαίδευσης, Νίκο Στεφόπουλο, τα πλεονεκτήματα για τους εκπαιδευόμενους είναι πολλά: εκτός από μια θέση στην αγορά εργασίας, αποκτούν σημαντικά και πιστοποιημένα επαγγελματικά εφόδια και ωριμάζουν κοινωνικά.
Η Ελληνογερμανική συνέλευση έχει καταστεί μέσα σε λίγα χρόνια σε ένα δυναμικό ελληνογερμανικό δίκτυο Δήμων και Περιφερειών, που είναι προσανατολισμένο στην πρακτική συνεργασία και ανοικτό στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας. Οι συνεργασίες είναι θεματικές και πραγματοποιούνται, όταν από την ελληνική ή την γερμανική πλευρά εκφραστεί μια τέτοια επιθυμία.