Παρακαλω περιμενετε...
Με τίτλο «Συμβουλευτικές υπηρεσίες ενέργειας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 2016» πραγματοποιήθηκε από 5 έως 9 Σεπτεμβρίου εκπαιδευτικό σεμινάριο για εννέα νέες και νέους επιστήμονες στη Θεσσαλονίκη. Συνδετικός κρίκος της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, ήταν ο σύλλογος αδελφοποιημένων πόλεων Λειψίας-Θεσσαλονίκης που εκπροσώπησε η Κάρλα Μπαερ-Μανωλοπούλου. «Χρόνια τώρα υποστηρίζουμε τις ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. «Αυτή είναι η πρώτη φορά που απευθυνόμαστε σε φοιτητές» δήλωσε η κυρία Μανωλοπούλου, η οποία παρουσίασε στους συμμετέχοντες τη δραστηριότητα του συλλόγου κατά την έναρξη των εργασιών. «Θα αναζητήσουμε τρόπους να υποδεχθούμε τους εκπαιδευόμενους στη Λειψία στο μέλλον, όπου θα μπορέσουν να δούνε από κοντά τα όσα έμαθαν στο σεμινάριο» προσέθεσε.
Ο Λόταρ Λίντνερ, Mηχανολόγος Μηχανικός και επικεφαλής της εκπαιδευτικής ομάδας στο πρόγραμμα ενεργειακών συμβουλών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανέλυσε διεξοδικά στους νέους Έλληνες επιστήμονες θέματα ενεργειακής αποδοτικότητας με βάση τις μεθόδους και την τεχνογνωσία που υποστηρίζεται σήμερα στην Γερμανία με παραδείγματα ορθής πρακτικής από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις BLEMA AUE, εργοστάσιο υφαντικής Lommatzsch και την ξενοδοχειακή επιχείρηση Berghof. «Είναι μεγάλη χαρά να βλέπω να υλοποιείται μια ιδέα που γεννήθηκε πριν από δύο χρόνια στη Λειψία. Πρόκειται για το μέλλον των νέων και εμείς θέλουμε να τους δώσουμε μια προοπτική, να τους δείξουμε τρόπους να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους. Γυρίζω σπίτι με νέες, καινούργιες ιδέες που προέκυψαν από τις ανταλλαγές μεταξύ μας στο σεμινάριο» είπε ο κύριος Λίντνερ.
«Πέρα από την τεχνογνωσία, να αποκτήσουμε βαθύτερη γνώση των οικονομικών όψεων και της βιωσιμότητας των επενδύσεων» επισήμανε η Μαρίνα Διαμαντίδου, απόφοιτη του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΔΠΘ και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. «Η δικτύωση που αποκτήσαμε είναι ο πιο σημαντικός καρπός του σεμιναρίου» κατά την Kωνσταντίνα Ανδρεανίδου, απόφοιτη του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ και μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΔΙ.ΠΑ.Ε., ενώ η Παναγιώτα Φυλάκη, απόφοιτη του τμήματος Φυσικής στην κατεύθυνση της Αστρονομίας στο ΑΠΘ και τώρα μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΔΙ.ΠΑ.Ε., δηλώνει ότι της άρεσε «η λεπτομέρεια και η επιμελής παρουσίαση εκ μέρους του κυρίου Λίντνερ» και πιστεύει πως είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση με ένα ταξίδι στη Γερμανία, άποψη που ενστερνίζεται και ο Κωνταντίνος Φιλίππου, απόφοιτος του Τμήματος Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του ΤΕΙ Καβάλας και μεταπτυχιακός φοιτητής ΔΙ.ΠΑ.Ε.: «το πιο σημαντικό είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας που έγινε και βέβαια η εφαρμογή των όσων μάθαμε με ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Γερμανία θα ήταν το καλύτερο».
Ο Σαραφιανός Καραβάτος, απόφοιτος Τμήματος Πολιτικών Έργων Υποδομής των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και ΔΙ.ΠΑ.Ε. προσέθεσε ότι οι γνώσεις τους εμπλουτίστηκαν με το σεμινάριο, καθώς του δόθηκε η δυνατότητα σύγκρισης ανάμεσα σε Γερμανία και Ελλάδα όσον αφορά τη δουλειά του ενεργειακού επιθεωρητή.
Ενώ ο Χρήστος Λαζαρίδης, διευθυντής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και με την ιδιότητά του ως μηχανολόγος μηχανικός και σύμβουλος παθητικής κατασκευής, μίλησε στα πλαίσια της εκπαίδευσης για το θέμα της παθητικής ενέργειας.
Την αποστολή πλαισίωσε και ο Ματίας Χόφμαν εκ μέρους του Ελληνογερμανικού Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο γραφείο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και σε χώρο του ξενοδοχείου Astoria.
Το ξενοδοχείο Astoria της Θεσσαλονίκης προσέφερε δωρεάν τους χώρους διαμονής της αποστολής από τη Γερμανία.