Παρακαλω περιμενετε...
Στην ιστορική, κατάμεστη αίθουσα του Δημαρχείου της Λειψίας έγινε η βράβευση του έργου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης από το Κληροδότημα Carl Anneliese Goerdeler, με αποδέκτες των τιμητικών τίτλων και αγαλματιδίων, τον Υφυπουργό Εργασίας και Επιτετραμμένο της Καγκελαρίου Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση (ΕΓΣ), Χανς-Γιόαχιμ Φούχτελ, και τον Δήμαρχο Δράμας, Χριστόδουλο Μαμσάκο, ο οποίος εκπροσωπεί εκ μέρους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ) την Ελλάδα στο πλαίσιο της ΕΓΣ.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Λειψίας, Μπούρκχαρντ Γούνγκ, ο οποίος επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία της τελετής, καθώς είναι η πρώτη φορά πού η βράβευση αφορά τη συνεργασία δυο χωρών.
«Η τιμητική διάκριση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης σε διεθνές επίπεδο για το πρωτοποριακό της έργο την κατατάσσει ανάμεσα τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς θεσμούς» τόνισε ο Χανς-Γιόαχιμ Φούχτελ και προσέθεσε ότι «η Ελληνογερμανική Συνέλευση ανοίγει σήμερα δρόμους, καθώς είναι βασισμένη σε ευρύτερες συναινέσεις»
«Η ενωμένη Ευρώπη δεν έιναι ούτε πεπρωμένο, ούτε δώρο» δήλωσε ο Χριστόδουλος Μαμσάκος. «Συντελείται και γίνεται κάθε μέρα εκεί όπου οι λαοί της αποφασισμένοι ενώνουν τις δυνάμεις τους και συνεχίζουν να συνεργάζονται» υπογράμμισε.
«Αυτή η βράβευση σηματοδοτεί κατά κύριο λόγο την ανάγκη συνέχισης του έργου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης» δήλωσε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Βάδης Βυτεμβέργης και Αντιπρόεδρος της γερμανικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, Ρόμπερτ Κέλε. «Είναι τώρα η σειρά της Ελλάδας να δραστηριοποιηθεί στην κατεύθυνση ενός κοινού μέλλοντος» είπε.
Τα βραβεία απονεμήθηκαν παρουσία του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Κληροδοτήματος Carl Anneliese Goerdeler, Μπέρτχολντ Γκέρντελερ. Ο Μπέρτχολντ Γκέρντελερ έχει επί δεκαπενταετία υπηρετήσει ως Δήμαρχος Λειψίας και είναι εγγονός του Κάρλ Γκέντελερ, ήρωα της γερμανικής αντίστασης κατά του Χίτλερ και των εθνικοσοσιαλιστών.
Βραβείο δόθηκε και στην Δρ Αντρέα Βάλτερ για το επιστημονικό της έργο με θέμα την καλύτερη διακυβέρνηση σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει καταστεί μέσα σε λίγα χρόνια ένα δυναμικό ελληνογερμανικό δίκτυο δήμων και περιφερειών, που είναι προσανατολισμένο στην πρακτική συνεργασία και ανοικτό στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας. Οι συνεργασίες είναι θεματικές και πραγματοποιούνται, όταν από την ελληνική ή την γερμανική πλευρά εκφραστεί μια τέτοια επιθυμία.