Παρακαλω περιμενετε...
Η προσφυγική κρίση που μαστίζει την Ευρώπη βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (ΕΓΣ). Με την καθοδήγηση του νέου επικεφαλής Norbert Barthle, οι πρωτοπόροι Δήμαρχοι της Λιβαδειάς, Γιώτα Πούλου, και της γερμανικής πόλης Altena, Andreas Hollstein, ήρθαν αμέσως σε επαφή για να συνεργαστούν σ’ αυτόν το κρίσιμο τομέα.
Η συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της γερμανικής πρεσβείας και της Ύπατης Αρμοστείας με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας. «Μας ενδιαφέρει μια καινοτόμος μέθοδος εκμάθησης γερμανικών όπως και η οργάνωση των εθελοντών τους», υπογράμμισε η Ελληνίδα Δήμαρχος, που υποδέχθηκε τον ομόλογό της στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνόδου για το προσφυγικό. «Αν και μικροί Δήμοι, δίνουμε το “παρών” για την εξεύρεση λύσεων και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε η κ. Πούλου. «Η ύπαρξή μας αποδεικνύει ότι θαρραλέοι δήμαρχοι υπάρχουν παντού, σε κάθε χώρα αλλά και σε διαφορετικές παρατάξεις», επεσήμανε ο Γερμανός Δήμαρχος στην εφημερίδα Καθημερινή, μη κρύβοντας τον θαυμασμό του για την Ελληνίδα Δήμαρχο.
Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κ. Boris Cheshirkov, αναφέρθηκε στον Δήμο Λιβαδέων, που αποτέλεσε παράδειγμα για άλλους Δήμους της χώρας στην εφαρμογή αντίστοιχων προγραμμάτων. Παράλληλα εξέφρασε τις ευχαριστίες του τόσο για την πόλη της Λιβαδειάς, όσο και για την πόλη της Altena, για τη συνεχή υποστήριξή τους στους πρόσφυγες. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην συνέχιση του προγράμματος το 2019, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (UNHCR).
Ο Δήμαρχος της γερμανικής κωμόπολης Altena, κύριος Hollstein, από την αρχή της προσφυγικής κρίσης επεδίωξε και πέτυχε η κεντρική διοίκηση της χώρας του να φιλοξενήσει περισσότερους πρόσφυγες από εκείνους που ήδη είχε δεχθεί η πόλη της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας μέσω του ισχύοντος συστήματος κατανομής.
Από το 2012, ο Χριστιανοδημοκράτης Δήμαρχος υλοποίησε πολλά προγράμματα, αρχικά πιλοτικά, προς όφελος των προσφύγων, με τη βοήθεια ομάδας εθελοντών οι οποίοι παρείχαν μαθήματα γερμανικών στους πρόσφυγες από την πρώτη μέρα. Ταυτόχρονα καθιερώθηκε ένα σύστημα “υιοθέτησης” κάθε άρτι αφιχθείσας οικογένειας αιτούντων άσυλο από μια γερμανική οικογένεια, με τη δέσμευση να παράσχει ηθική συμπαράσταση και πρακτική βοήθεια σε καθημερινές προκλήσεις, από τον διαχωρισμό των σκουπιδιών μέχρι τη διεκπεραίωση πολύπλοκων γραφειοκρατικών διαδικασιών. Σήμερα, περίπου το 30% των προσφύγων της Altena εργάζεται – έστω με μερική απασχόληση. Η νίκη του Γερμανού Δημάρχου, τον οποίο η Άγκελα Μέρκελ βράβευσε το 2017 για τη συνεισφορά του στην ενσωμάτωση προσφύγων, δεν ήταν χωρίς συνέπειες: τον Νοέμβριο δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από δημότη με πρόσχημα την πολιτική του στο προσφυγικό, ενώ είχε προηγηθεί εμπρησμός σε χώρο φιλοξενίας προσφύγων τον Οκτώβριο του 2015.
Σε έναν παράλληλο χρόνο η Δήμαρχος Λιβαδέων, Γιώτα Πούλου, αποφάσισε να ενεργοποιήσει τον «Ξένιο Δία» των συμπατριωτών της και από το 2015, όταν χιλιάδες πρόσφυγες συνωστίζονταν στις μεγάλες ελληνικές πόλεις, αμέσως διέθεσε τα εύκαιρα κτήρια του Δήμου της για την στέγασή τους, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του προγράμματος «ESTIA» της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Με αυτό τον τρόπο βρήκαν στέγη εκείνοι που το είχαν πιο πολύ ανάγκη, αλλά και απασχόληση πολλοί νέοι πτυχιούχοι. Σήμερα, 80 διαμερίσματα κατοικούνται από περίπου 450 άτομα, ενώ η Λιβαδειά ήρθε πρώτη στην ένταξη προσφύγων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, με 180 μαθητές σε όλες τις βαθμίδες. Επόμενος στόχος είναι η ένταξη των προσφύγων, μέσω του προγράμματος «Helios» που καταγράφει τις δεξιότητές τους, ώστε να βρουν δουλειά και μια αξιοπρεπή ύπαρξη.
Οι ομοιότητες των δύο Δήμων στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος με την εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων φιλοξενίας τις κατέστησαν πόλεις ανοιχτές στους πρόσφυγες αποδίδοντας έναν ιδιαίτερο συμβολισμό στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών μεταξύ των δύο αυτών ευρωπαϊκών πόλεων, της Altena και της Λιβαδειάς, στο πλαίσιο της ΕΓΣ.