Παρακαλω περιμενετε...
Δυνατότητες δημιουργίας δύο νέων προγραμμάτων που αφορούν την επεξεργασία λυμάτων στην Ελλάδα παρουσιάζει η Ελληνογερμανική Συνέλευση: η πρώτη ενότητα θα ασχολείται με τις αποκεντρωμένες μονάδες επεξεργασίας λυμάτων σε οικισμούς και κωμοπόλεις, όπως είναι το παράδειγμα των Μεγάρων, μια μονάδα που ήταν έτοιμη, αλλά δεν λειτουργούσε ικανοποιητικά. Στο πλαίσιο του έργου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, οι ειδικοί ενίσχυσαν την κατάρτιση των εργαζομένων και αύξησαν την αποδοτικότητα της μονάδας, έτσι ώστε το καθαρισμένο νερό να είναι διαθέσιμο για περαιτέρω χρήσεις. Ειδικοί σε γεωργικά θέματα διατίθενται να υποστηρίξουν τη χρήση στην άρδευση. Από τη στιγμή που ήδη βρίσκεται στα σκαριά μια μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, οι ειδήμονες στηρίζουν την επιλογή της κατάλληλης τεχνολογίας και την κατάρτιση των εργαζομένων, έτσι ώστε να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της σχεδιαζόμενης μονάδας.
Για τις μικρές μονάδες επεξεργασίας λυμάτων υπάρχουν πλέον πάρα πολλά είδη εγκαταστάσεων, τα οποία μπορεί κανείς να επισκεφθεί και να τα συγκρίνει μεταξύ τους και στο ειδικό εκθεσιακό κέντρο στη Λειψία (www.bdz-abwasser.de)
Η δεύτερη ενότητα αφορά τις παραθαλάσσιες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και τον τουρισμό. Οι παραθαλάσσιες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις μπορούν να προμηθεύονται πόσιμο νερό από την αφαλάτωση θαλασσινού νερού με χρήση της ηλιακής ενέργειας, που είναι μέθοδος φιλική προς το περιβάλλον. Έτσι, θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των λιγοστών πηγών νερού, που καταγράφεται το καλοκαίρι. Μετά τη χρήση επιτυγχάνεται καθαρισμός σε μικρές μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, σύμφωνα με την εξειδικευμένη τεχνολογία. Το επεξεργασμένο νερό καθαρίζεται εκ νέου με υπόγεια φίλτρα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους κήπους και στους χώρους στάθμευσης του ξενοδοχείου και επιπλέον να διατεθεί στους γεωργούς για άρδευση. Οι ξενοδόχοι μετατρέπονται με αυτόν τον τρόπο από ανταγωνιστές των γεωργών, που ερίζουν για αυτό το πολύτιμο αγαθό, σε συνεργάτες. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά βιοδιασπώμενα απορρυπαντικά και καθαριστικά. Οι πολίτες θα ενημερώνονται αναλυτικά και θα καλούνται να στηρίξουν τη συγκεκριμένη δράση. Στο φυλλάδιο του ξενοδοχείου και στα γραφεία ταξιδιών θα γίνεται εκτενής αναφορά στη βιώσιμη χρήση του νερού. Οι ομάδες στήριξης του έργου από τη Γερμανία και την Ελλάδα θα συσταθούν με τη βοήθεια της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.
Στη Γερμανία οι υπηρεσίες ύδατος όλο και περισσότερο υποστηρίζουν και τάσσονται υπέρ της χρήσης του επεξεργασμένου νερού στη γεωργία. Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας (BMBF) έχει ξεκινήσει ένα ειδικό πρόγραμμα, με καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων την 30η Απριλίου 2015
(www.bmbf.de/foerderungen/25563.php). Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, θεωρεί τη χρήση του επεξεργασμένων λυμάτων στη γεωργική άρδευση ως μελλοντική λύση και έχει προγραμματίσει για τον σκοπό αυτό ένα εργαστήριο (workshop) στις εταιρείες ύδρευσης. Επίσης, το συγκεκριμένο θέμα βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2015 (βλ.
www.horizont2020.de).